Karácsony a NoSalty szerkesztőinél

Ötletek, tippek, receptek: a NoSalty szerkesztősége megpróbálja megkönnyíteni a mindennapi konyhai teendőket. Most eláruljuk nektek, mi hogyan készülünk az ünnepekre!

Mindennap találkozunk, mégis alig tudunk valamit egymásról. Úgy gondoltuk, egy virtuális kirándulásra invitálunk titeket a szerkesztőség tagjainak konyhájába. Gyerekek, unokák, szülők és barátok részére készülő karácsonyi menüsorok Petra, Veres Mari, Gréti, Dacota, Kitti és Verusch konyhájából!

Petra

A NoSalty háziasszonyának, a babarovat és a megannyi hasznos praktika szerzőjének könnyű dolga van: két kis kukta segítségével készül az ünnepre!

Ajándékok a konyhából >>

Az adventi készülődés jegyében a gyerekekkel közösen készítünk mézeskalács-figurákat, szegfűszeges narancsdíszeket, és ilyenkor beindul a kekszgyártás is. Ami újdonság lesz idén, tervezek a gyerekekkel habkarikadísz-készítést is. Volt olyan év, mikor házi készítésű szaloncukor díszelgett a karácsonyfán, ez most valószínűleg elmarad. A 24-ei menü elegáns kis falatkákkal indul (minden évben másra esik a választásom), főételként süllő/fogas kerül az asztalra, citromos rizottó kíséretében, a desszert mindenképpen valamilyen poharas édesség, így csokimousse-t, nutellamousse-t vagy panna cottát készítek, vagy éppen egy szuflét. Egyszerű a dolgom, szentestén főzök csak, másnap útra kelünk, és élvezzük a nagyszülők karácsonyi finomságait, így nem kell órási előkészületekbe bonyolódnom, sokat vásárolgatnom.

Marcipános szaloncukor 2.

A kókuszos szaloncukrok mellett készültek marcipánosak is a konyhámban. Hétvégén pedig a zselés verzióval próbálkozom. Ha minden jól megy, a recept hamarosan érkezik.  

A tökéletes habkarika

A forró szirupos habkarika-próba után készítettem el így, sokkal jobb, egyszerűbb, szebb ez a fajta. Íze pedig pont olyan, amilyennek lennie kell. Több kép ITT.

Panna cotta

Konyhai pályafutásom során eddig még csak egyszer készítettem panna cottát (azt is valamikor jó pár évvel ezelőtt), nem hagyott bennem mély nyomot, az biztos. Enni persze már sokszor ...

Veres Mari

A többszörös nagymama, a nagyiblog szerzője ünnepkor is hű önmagához: igazi nagycsaládos karácsony az övé!

Meghitt karácsonyi sütés-főzés >>

Amíg összeverődik a család, falatkák kerülnek az asztalra. Ez mindig változik, általában füstölt, főtt nyelv, májas és halas kence, lazac – az állandó a sajtos rúd. Csak részben tipikus nálunk a karácsonyi vacsora. A menü: halászlé (ezt nem én készítem) és annak alternatívája a töltött káposzta – ki ezt szereti, ki azt, ki mindkettőt. Igaz ugyan, hogy nem passzolnak egymáshoz, de a kettős rajongókat ez egyáltalán nem zavarja. Őzgerincben sütött baconös, aszalt szilvás pulyka- vagy csirkemell, hozzá zöld saláta. Ami szintén nem tipikus karácsonyi étel, viszont követelik, az a kocsonya. Desszertnek mézes krémes, bejgli és az unokák sütötte mézeskalács. Az előkészületekkel és a főzés-sütés nagy részével szerencsére a megelőző napokon végzek, így stresszmentes az ünnep. A savanyú fejes és aprókáposztát a piacról szerzem be, a megszokott hentestől pedig a darált és kocsonyahúst, a nyelvet és a májat.

Gravlax

Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. ...

Halkrém 2.

Valami mást akartam a megszokott sonkás, szalámis szendvics helyett. A receptet  " A 100 legjobb olcsó étel " című füzetkében találtam.

Balzsamecetes-mustáros nyelvsaláta

Az abált nyelvhez szerintem nagyon jól illik a mustár, így jutott eszembe a balzsamecetes-mustáros nyelvsaláta ötlete. Savanykás, csípős, édeskés vinaigrette-vel meglocsolt vékony ...

Mézes krémes

Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy-két napot álljon a hűtőben, akkor lesz igazán puha a tésztája.

Kocsonya 1.

Beköszöntenek a hűvösebb napok, indul a kocsonyaszezon. Már nagyobb közértek húspolcain megjelentek a kocsonya egységcsomagok.  Nagyon fontos, hogy tökéletesen szőrmentes húsok ...

Gréti

Egy négygyermekes anyukának karácsonykor sincs könnyű dolga...

Egészséges ételek karácsonyra is >>

Én körülbelül10 nappal karácsony előtt kitalálom, hogy miben újítok az ünnepi menün, hiszen van egy nagyjából általános rend. December 23-án könnyű, de sokféle, "nagyasztalos" vacsi. December 24-én napközben kencék, hidegtálak, este rántott hal és ecetes-hagymás vagy majonézes krumplisaláta. 25-én nagyszülős kacsasült ebéd vagy vacsora, napközben egybesült libamájas fasírt friss kenyérrel, zöldségekkel tálalva, 26-án töltött káposzta. A hozzávalókat egy-két nappal korábban piacon vásárolom. A húst a kedvenc hentesemnél, a zöldségeket kedves, idős nénikéktől, bácsikáktól.Amit lehet, azonnal feldolgozok, elkészítek, például azegybesült fasírtot és a szabolcsias, paradicsommal, füstölt húsokkal főzött töltött káposztát. A hidegtálat a töltött avokádó kivételével egy nappal korábban összeállítom. A rántott harcsával kapcsolatban viszont olyan őrülten szerencsés helyzetben vagyok, hogy a halat édesanyám szerzi be és saját készítésű csodapanírba forgatva, kisebb adagos porciókba csomagolva kapom meg tőle. Így nekem csak a sütési fázis marad. Sütik terén korábban el voltunk kényeztetve, mindenkitől kaptunk egy-egy szeretetcsomagot. Én még mindig nem jutottam el a bejglisütés tudományának elsajátításáig, de karácsonyi kuglófot, narancslekvárt mindig készítek. Ezek nagyszerűek reggelire-uzsonnára, de díszes csomagolásban ajándékba is adhatók.

Dacota

Dacota hetente egy-egy fogást készít nektek részletesen, lépésről lépésre – pont karácsonykor ne tenné?

Ajándékozz saját készítésű kozmetikumot >>

Saját alapítású családdal még nem rendelkezem, így karácsonykor barátokkal és szülőkkel ünneplek. A baráti karácsony általában 22-én van, ilyenkor összegyűlünk, és közösen főzünk, közben beszélgetünk, forralt borozunk, majd az utolsó morzsáig mindent elpusztítunk. Mióta nem otthon lakom, kicsit nehezebb részt venni a karácsonyi előkészületben, de igyekszem megkönnyíteni anyu dolgát. A húgommal felosztjuk a sütiket, és a beijgligyártásba is beszállok. Szenteste általában borleves kerül az asztalra, rántott ponty és bécsi krumplisaláta. 25-e a töltött káposzta szent napja, ezt előre el lehet készíteni, és hatalmas mennyiségben, ami nem mindegy, lévén 25-e és 26-a nálunk a rokonsági csúcstalálkozó. A 26-án érkezők általában vadast kapnak, krokettel vagy zsemlegombóccal. Sütiben karácsonykor a csak nehogy kevés legyen elve alapján legalább hatfajta van: diótorta, bejgli, zserbó, diós kosárka és hájas süti ( a személyes kedvenc, amivel évente egyszer, ilyenkor harcolok meg).

Rántott ponty Lynda konyhájából

Párom nagy horgász.... Ma reggel meglepett egy szép 2 kg-os pontyocskával..... Gondoltam, meg is van, mi lesz a mai ebéd...... Ha már egyszer így hozzájutunk a halhoz, nagyon olcsón ki lehet ...

Töltött káposzta 2.

Ezen a télen még nem készítettem töltött káposztát, csak vendégségben volt szerencsém hozzá. Úgy gondoltam, mivel mindjárt itt a tavasz, ideje főznöm egy jó adaggal. Én ezzel el is ...

Banni zserbója

Banni a kishúgom. Voltaképpen már egyáltalán nem kicsi, de nekem mindig pici marad, akire vigyázni kell, meg akiért lehet aggódni - amíg nincs saját gyerekem, valakiért kell. Az, hogy a ...

Bejgli 1.

Nem múlhat el karácsony diós és mákos bejgli nélkül. A bejglikészítésben Horváth Ilona volt segítségemre.

Kitti

Kitti nagy menütervező – hétről hétre segít összeállítani a ti menüiteket, ünnepkor a barátai számára készül a különleges lista.

Nincs karácsony zserbó nélkül >>

Nagyon fontosnak tartom, hogy összeüljünk karácsony előtt a barátaimmal egy estére, amikor olyan vacsorát főzünk, amit egyébként a hétköznapokban nem szoktunk – idén én látom vendégül őket. Hatan fogjuk körbeülni az asztalt, úgy az igazi, ha minél többen vagyunk! Idén zelleres sütőtökkrémlevest és kacsasültet tervezek párolt káposztával, tört burgonyával, de valamelyik szabad estémen még a szokásos adag mézeskalácsot is meg szeretném sütni. Aztán szenteste már vidéken vagyok Anyukámnál, klasszikus karácsonyi menüvel és remélhetőleg idén is halászlével!

Sült kacsacomb 1.

Tradicionálisan minden évben először a Márton-napi újborkóstoláskor készítünk sült kacsa-vagy libacombot (függően attól, hogy mely alapanyaghoz jutunk hozzá). Párolt ...

Halászlé 6.

Hamar megvan, és nem kell a passzírozással bíbelődni. A hozzávalók felsorolásánál kimaradt a halászlésűrítmény, mert azt írja ki hogy ilyen alapanyag nincs!! De azért ne felejtsétek ...

Verusch

Az egészséges életmóddal foglalkozó cikkek első számó szerzője tudja, miről beszél – nála a szokásosnál is sokrétűbb a karácsonyi menüsor.

Kedvenc karácsonyi sütijeink >>

A karácsony nálunk az átlagosnál is bonyolultabb, de lehet, hogy csak én érzem így. A család fele ugyanis „táplálkozás-fogyatékos”, a kisfiam lisztérzékeny, én pedig vegetáriánus, ezért az idén minimum háromféle menüvel készülök – gluténmentessel, húsmentessel és „normálissal”. Ami biztos, a rántott hal, a rántott sajt, a burgonyasaláta, a tartármártás és a székelykáposzta nem maradhat el, ahogy a bejgli sem, csak minden egy kicsit másképp készül…

Székelykáposzta 1.

Ennek az ételnek a készítésekor légelszívó ide, légelszívó oda az egész lakást megtölti a káposzta szaga. Valahogy az utóbbi időben mindig akkor főztem székelykáposztát, amikor a ...

Ropogós halrudak

BBC GoodFood. Lenyűgöztek. Ez a recept a júliusi számból való, egyszerű és nagyszerű, pedig nem vagyok oda az ázsiai konyháért! Nem szeretem a szójaszószt, de nagyon illik a halhoz ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...