A káposztaleves-kúrán túl

Számomra elég érthetetlen, hogy a káposztaleves-diéta évtizedek óta a tartja magát a fogyókúrás őrületek sorában. Lássuk, mi lehet a titka?

A káposztaleves-kúra évtizedek óta tartja magát a „Hogyan fogyjunk 2 hét alatt 20 kilót?” típusú diéták palettáján. A „csodaleves” titka a káposztafélék közös családi vonásában keresendő, hiszen egyik fő jellemzőjük az alacsony energiatartalom. Ezt olyannyira komolyan vehetjük, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk mindegyikőjüket - akár fogyókúra idején is. Persze ha Márton-napi libánkhoz féltégelynyi libazsíron pároljuk a lila káposztát, akkor már kevésbé érvényesülnek a káposzta kedvező tulajdonságai.

Amerikai káposztasaláta 2.

Klasszikus amerikai étel. A Szakácsok Könyve alapján készítettem el. Úgy az igazán finom, ha legalább egy éjszakát hűtőben áll. Dupla adag elkészítését javaslom, mert ez a saláta ...

A káposztafélék másik jó tulajdonsága a magas rosttartalmuk, aminek köszönhetően meglehetősen laktatóak is. Ha jobban belegondolunk, ennél jobb tulajdonságokkal rendelkező fogyókúrás alapanyagokat kívánni sem tudnánk!

A szuperzöldség család tagjai

  • fejes káposzta: nemcsak frissen, de savanyított formában is rendelkezésünkre áll, méghozzá egész télen. Amikor már nincs szabadföldi paprika, paradicsom és uborka, fogyasszuk (meleg)szendvicseink mellé!
  • lilakáposzta: a párolt káposztán túl üde színfoltként hat zöldsalátákban, zöldséges-húsos ragukban.
  • brokkoli: kétségtelenül ő a legmenőbb káposztaféle, készíthetünk belőle – persze alacsony zsírtartalmú tejszínnel - krémlevest, főzhetjük gőzben, rakhatjuk hússal, gombával.
  • kelkáposzta: egész biztosan nagyobb népszerűségre tesz szert, ha a túl tudunk lépni a menzai kelkáposzta főzeléken, és más formában is szerepeltetjük a családi étlapon. Mindenképp vonzóbb fogás a Frankfurti leves –vagy a rakott kel – darált csirkemellből.
  • karfiol: a klasszikusabb ételek kedvelőinek jöhet a lengyeles karfiol, a kísérletezőbb kedvűek pedig egy kis egzotikus fűszerezéssel csodás köret süthetnek ki belőle!
  • karalábé: töltött változatokban talán kevésbé riasztó, mint önálló karalábélevesként vagy főzelékként. Haladóknak érdemes kipróbálni nyersen is, magában valódi ropogtatnivaló uzsonnára, de salátákban is megtalálja a helyét.
  • kelbimbó: lilahagymával párosítva még a férfiak szívét is meghódítja.
  • kínai kel: használhatjuk kelkáposzta helyett vagy saláták részeként.

Ez mind szuper, de baráti vacsin azért nem készítem el!

Gyakori, hogy a káposztafélék puffadásos panaszokat okoznak, ezért nem fogyasztjuk őket.Ebben az esetben érdemes a család legszelídebb tagjával, a brokkolival vagy a zsenge karalábéval próbálkozni. A kelkáposzta puffasztó hatását pedig jelentősen mérsékelni tudjuk, ha kivágjuk levelének vastagabb ereit. (Ha szeretnéd tudni, mennyire puffasztó lehet egy káposzta-étel, próbáld ki Puffadás-kalkulátorunkat!)

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy bevédjük a káposztaleves-kúrát, hiszen önmagukban ezek a zöldségek sem tartalmaznak minden, a szervezetünk számára szükséges tápanyagot. Azt viszont őszintén ajánljuk, hogy a káposzta-család tagjait rendszeresen szerepeltessük az étlapunkon, akár fogyni szeretnénk, akár csak egészségesen étkezni!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...