A megfelelő testsúlycsökkentés egyik alappillére az energiaegyensúly - törekedni kell arra, hogy kevesebb energiát fogyasszunk, mint amennyit felhasználunk. Ezt elérhetjük úgy, hogy csökkentjük a bevitt kalóriák mennyiségét, illetve úgy, hogy növeljük a felhasználást - pl. mozgással. Az előbbi cél elérésében segít, ha pl. megszokott ételeinkben egyes alapanyagokat alacsonyabb energiatartalmú termékekkel helyettesítünk. Persze ha létezik ilyen helyettesítő termék.
Szerencsére a hazai konyha egyik alapanyagának, a tejfölnek létezik ilyen helyettesítő terméke: a natúr joghurt, illetve akár az egyre népszerűbb görög joghurt is. A tejfölök jellemzően 12%, 20% zsírtartalmúak, míg a natúr joghurt 3-3,5%, a görög joghurt pedig 8% zsírtartalmú (ráadásul cserébe ez utóbbiak fehérjetartalma magasabb a tejfölénél). A zsírtartalombeli különbség jelentkezik az egyes alapanyagok energiatartalmában is, 1 dl 20%-os tejföl 200 kcal, míg 1 dl natúr joghurt 60 kcal, 1 dl görög joghurt pedig 100 kcal.
Természetesen a két termékcsoport más-más technológiával készül, ízviláguk is eltérő - míg a tejföl édeskés, a joghurt jellemzően savanykás ízű. A görög joghurt nagy előnye, hogy hozza a tejföl krémességét és kevésbé savanykás.
A személyes tapasztalatom az, hogy számos ételben teljesen eltűnik ez az ízbeli különbség: a leveseket, főzelékeket bátran lehet joghurttal habarni, ízesíteni, sőt, az édes vagy sós túrókrémekben, "tejfölös" salátákban is tökéletesen megállják a helyüket az alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagok.
A tejföl joghurttal való helyettesítésére példaként kiválogattam nektek most 10 db-t a NoSalty receptjei közül, fogyasszátok őket egészséggel!