Kajálás ész nélkül

Egy szendvics a gép, egy szelet pizza a TV előtt, egy zacskó csipsz az ölünkben hazafelé az autópályán. Napjaink tele vannak olyan lehetőségekkel, amikor észrevétlenül eszünk.

Életünk tele van zsúfolva teendőkkel, nincs időnk, hogy még az étkezésünkre is figyeljünk. Számoljuk a kalóriákat, igyekszünk a kisebb zsírtartalmú és kevesebb cukrot tartalmazó ételeket választani, de reggel a fürdőszoba magányában mégsem mutat kevesebbet a mérleg. Mi lehet ennek az oka?

Természetesnek vesszük, hogy egyszerre több mindent csinálunk párhuzamosan, és ez alól az étkezés sem kivétel. Telefonálunk, e-maileket nézünk, dolgozunk a számítógép előtt, és ugyanakkor eszünk is. Azt hisszük, nem probléma, ha újságolvasás vagy televíziózás közben eszünk, hiszen így több időnk marad másra. Azonban ha nem az étkezésre koncentrálunk, jóval többet vagyunk hajlamosak megenni a szükségesnél. Mindenkinek ismerős az éttermi vacsora a barátokkal, ahol simán lecsúszik három fogás és több pohár bor, míg otthon beérjük esetleg egy szendviccsel is.

Ahhoz, hogy a súlyunkat tartani tudjuk, vagy akár le is adjunk belőle, többek között meg kell tanulnunk újra az étkezésre, az ételünkre figyelni, hiszen nem kizárólag az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mennyit és hogyan. Íme tippjeim!

Csípős ötmagos keksz

Neten talált recept (ritakonyhaja.hu), itt általam átalakítva. Sajnos nem ehetek annyi kenyeret és kelt tésztát, amennyit szeretnék, ezért kísérletezem alacsony kalóriájú, teljes ...

10 tipp a tudatos étkezéshez

  1. Amikor eszünk, csak az evésre figyeljünk. Munkahelyen ne a képernyő előtt együnk, még akkor sem, ha sok munkánk van. Sokkal frissebben fogunk visszatérni a feladatunkhoz.
  2. Amikor tehetjük, készítsük el magunk az ételünket, és élvezzük minden egyes falatját! Használjuk az érzékszerveinket! Gyönyörködjünk a húsleves színében, illatozzuk meg az almát!
  3. Válasszunk kisebb tányért, de ne túl kicsit, mert akkor repetázni fogunk!
  4. Ne tartsunk különféle nassolni valókat az íróasztalunk fiókjában, mert biztosak lehetünk benne, hogy meg is fogjuk enni. Tervezzünk előre, találjuk ki előző nap, mit viszünk tízóraira, uzsonnára!
  5. Teremtsünk akkor is kellemes környezetet, ha egyedül eszünk - terítsünk meg, és üljünk le az asztalhoz. Így sikerülhet elkerülni, hogy a nyitott hűtő előtt állva mindenből együnk egy kicsit.
  6. Vegyük figyelembe, hogy ha társaságban étkezünk, valószínűleg többet fogunk enni a szükségesnél.
  7. Lehetőség szerint ne olvassunk evés közben, és próbáljuk a telefonunk nyomkodását is felfüggeszteni!
  8. Ne az előttünk álló feladatokon járjon az agyunk!
  9. Napi ötszöri étkezés az ideális, lehetőleg közel azonos időben. Előfordul, hogy ezt nem tudjuk mindig megvalósítani, de ne várjuk meg, míg farkaséhesek leszünk, mert képtelen leszünk nyugodtan, lassan enni, és a szükségesnél jóval többet fogunk magunkba tömni.

  10. Együnk lassabban, és figyeljük, hogy mikor lakunk jól! A gyomrunknak kb. 20 percre van szüksége, hogy eljuttassa a jóllakottság üzenetét az agyunknak. Ha figyelünk gyomrunk jelzésére, elkerülhetjük a túlevést.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...