Júliusi gasztroprogramok

Ebben a hónapban sem fognak unatkozni a gasztronómia szerelmesei, hiszen számtalan programmal várják az érdeklődőket az ország több pontján. Naptárat és tollat előkészíteni!

21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál, Paks – Július 17.

A blues műfaj szerelmeseit idén is várják július elején Pakson, ahol a közel negyvenéves zenei múltra visszatekintő Al Di Meola új albumával mutatkozik be, és a fellépésen csatlakozik hozzá a magyar Sturcz Quartet is. Fellép még többek között az amerikai Dana Fuchs, az 1970-es évek szlovák progresszív rockzenekara, a Collegium Musicum és a modern blues fenegyereke, Eric Sardinas. A zenei programokon túl a fesztivál elmaradhatatlan eleme az Országos Borbarát Találkozó. A történelmi borvidékek legjobb borászai jelennek itt meg, valamint gasztronómiai bemutató és jótékonysági főzőverseny is színesíti a programkínálatot.

21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

Kubai vacsoraest, Budapest – Július 5.

Gasztronómiai utazás a Karib-tenger világába. A Gourmet Guides következő vacsoraestjén Kubába kalauzolja az érdeklődőket finom ételekkel, színpompás koktélokkal és pezsdítő programokkal. A jó hangulatot az élő kubai zene, salsa-bemutató és a bármixer-show garantálja! A Havannát idéző helyszínen megkóstolhatjuk a város legjobb mojitóját és elrepítenek minket a pálmafák árnyékába. A hangsúly azonban most is az ország kulináris élvezeteire helyeződik: feketebab, banán, tenger gyümölcsei és hús minden mennyiségben!

Kubai vacsoraest

Borjour Zenit, Budapest – Július 5.

Egy kellemes péntek esti lazulás a Rác fürdő tetőteraszán a legjobb magyar borokkal és lenyűgöző panorámával. Egyetlen estére megcsodálhatjuk Budapest legszebb kilátását a még mindig nyitásra váró Rácban, ahol összesen 30 különböző, Kárpát-medencei szőlőfajtából készített borral ismerkedhetünk meg, közel 50 magyar borász jóvoltából. Ezek közül válogathatunk. Lehetőség nyílik a szőlőfajták szerint elrendezett standok árnyékában arra, hogy személyesen beszélgessünk az ital készítőivel, ráadásként igény esetén a fürdő és a török fürdő vezetett megtekintésére is lehetőség nyílik.

Borjour Zenit

18. Bajai Halfőző Fesztivál, Baja – Július 1114.

Baja a halászlé fővárosa – állítják ezt a bajaiak. Hal, vöröshagyma, paprika, víz és tészta – egyszerűnek tűnik a halászlé receptje, mégis kevesen tudnak igazán finomat készíteni. Az igazi bajai halászlé a helyiek tudománya, csöppnyi titokkal fűszerezve, ami utánozhatatlan ízt kölcsönöz a hallének. Az idén közel kétezren főzik majd meg ezt a tradicionális levest a Szentháromság téren. A nagy sürgés-forgás ellenére mégis családias lesz a légkör: változatos zenei programok minden korosztálynak, színpadi bemutatók és természetesen kóstoló az elkészült ételekből.

18. Bajai Halfőző Fesztivál

2. Gönci Barack Vigasság, Boldogkőváralja – Július 1214.

Háromnapos fesztiválon dicsőítik a friss barackot. A vidék jellegzetes gyümölcséből készülő pálinka mára igazi hungarikummá vált. A gönci barackpálinka ezt többek között annak köszönheti, hogy nemcsak helyi alapanyagból készül, hanem a lepárlás és a palackozás is itt zajlik. Ez a barackfajta puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, ennek okáért döntöttek úgy az itt élők, hogy a szüretet egy fesztivál keretében ünneplik majd meg, ahol nemcsak a friss pálinkát lehet megkóstolni, hanem egyéb gasztronómiai és zenei programokkal is várják az érdeklődőket.

2. Gönci Barack Vigasság

Rozé, Rizling és Jazz Napok, Veszprém – Július 1221.

Tavaly több mint tízezer ember látogatott el Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főterére, hogy részese lehessen a Rosé, Rizling és Jazz Napoknak. A szervezők idén is friss borokkal, fröccsökkel és természetesen nagyon friss dzesszistákkal várják a gasztronómiai élmények kedvelőit.

Rozé, Rizling és Jazz Napok

Budai Fröccs és Barbecue Fesztivál, Budapest – Július 1921.

Júniusban az árvíz elmosta a Budai Fröccs és Barbecue fesztivált, így a szervezők későbbre halasztották a Duna-part legbarátságosabb részén, a Kopaszi-gáton megrendezendő eseményt, ahol finom grill ételekkel, üde fröccsökkel, dzsesszel és színpadi programokkal várják a kilátogatókat. A helyszín ideális egy kis hétvégi piknikezésre és csobbanásra is, így mindenkit bátorítanak, hogy hozzon magával plédet és törölközőt, minden mást megtalál a helyszínen.

A kisgyermekkel érkezőket többféle készségfejlesztő, szórakoztató program, játszóház várja, míg a vállalkozó szelleműeket szabadtéri grill-lap, ahol saját ízlés szerint készíthetik el a sülteket a helyszínen kapható, előre pácolt húsokból.

Budai Fröccs és Barbecue Fesztivál

Villányi RoséMaraton, Villány – Július 20.

Ha rózsaszínben szeretnéd látni a világot, akkor gyere el Villányba a RoséMaratonra. A leggyorsabb 100 hosszúlépésre van csupán szükséged ahhoz, hogy megnyerhesd a villányi rozéválogatást! Akik azonban inkább csak hátradőlve élveznék a legjobb borokat, kellemes zenék társaságában, azoknak is érdemes kilátogatni, hiszen a roséstandokon a Gere Tamás és Zsolt, Gere Attila, Mokos Családi, BorMalom, Bock, Sauska, Agancsos, Boross, Csillagvölgy, Polgár, Günzer Tamás, Vylyan pincészet remekeit kóstolhatjuk.

Villányi RoséMaraton

Origo Buborék Fesztivál, Budapest – Július 25-28.

Idén nyáron is pezseghetünk az Erzsébet téren, ahol a legjobb hazai habzóborok mellett Champagne-ok, pezsgők, proseccók, cavák, ciderek várják a látogatókat. Az iszogatáshoz a zenei aláfestést többek között a Belmondo, Manoya és Lotfi Begi biztosítja. Mindemellett széles gasztro-választékra, szakmai előadásokra és a Forma-1 Magyar Nagydíj élő közvetítésére is számíthatunk!

Origo Buborék Fesztivál

IX. Tiszai Halnapok, Bogács – július 27–28.

Bográcsban főzött halászlével és ínycsiklandozó halételekkel csábítják a vendégeket Bogácsra július utolsó hétvégéjén. Két napig főzik a legigazibb, leghagyományosabb halászleveket Bogácson. A bükki kis falu zsúfolásig teli nyári programfüzetében talán ez az egyik legkiemelkedőbb esemény, hiszen nem mindennapi dolog egy 1500 literes bográcsban évről évre megfőzni a legnagyobb adag halászlevet. Valódi gasztronómiai banzáj, ahol a reflektorfényben kizárólag a halételek tündökölnek.

IX. Tiszai Halnapok

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...