Édes Óperencia!

A legtöbb szülőnek ismerős ez a mondat: „Ezt nem eszem meg!” A kisgyermek egyszer-kétszer biztosan elejt egy hasonló mondatot. Ő nem érzi a súlyát, de a legtöbb anya megijed.

Már pici korunktól belénk nevelik a napi – minimum – háromszori étkezést, mert a szülők attól tartanak, hogy ha nem esszük meg a napi mennyiséget, akkor baj lesz. Lehet is! Abban az esetben, ha hosszú távú étvágytalanságról beszélünk. Ilyenkor célszerű orvoshoz fordulni. Hogy miért nem eszik a gyerek, annak számtalan oka lehet – mind fizikai, mind pszichés.

Azonban, ha csak egy-két napja kezdett finnyáskodni a hercegkisasszony vagy a kis királyfi, még idejében megelőzhetjük, hogy „rossz evő” váljon gyermekünkből. Ha nem görcsölünk a problémán, hanem vidáman és játékosan igyekszünk megoldani a helyzetet. Fogjuk fel úgy az étkezést, mint egy szuper szórakozási lehetőséget. Bár nevelőinktől sokat hallhattuk, hogy „ne játssz az étellel”, mi most mégis erre biztatnánk a szülőket!

Ha örömünket leljük az étel elkészítésében, gyermekünk is örömét leli majd az elfogyasztásában. Összegyűjtöttünk néhány ötletet arra, hogyan is dobhatjuk fel az ételt úgy, hogy még az utálatos zöldség is a pocakba kerüljön a tányérról.

Nézzünk úgy a tányérra, mint egy fehér vászonra!

Az ételekből készíthetünk tájképet, figurákat, ábrákat, vagy ami éppen jól esik. Mi egy zöld legelőt jelenítettünk meg, brokkoliból, karfiolból és cukkiniből. Természetesen nem szükséges ezekhez a zöldségekhez ragaszkodni. Kreativitásunknak csak a képzelet szabhat határt!

Karfiolbárányok egy brokkolimezőn

Építkezz gofriból!

Most biztos sok édesanya felmordul, mondván „kinek van erre ideje?”. Nem kell, hogy mindennap ilyen étellel pepecseljünk. De a hétvégék tökéletesek egy kis mókához. Ha sehogy sem fér bele az időnkbe, adjuk oda a kész gofrit, és az alapanyagokat a gyerkőcnek, majd hagyjuk, hogy azt készítsen belőle magának, amit csak szeretne.

Kutyaház gofriból

Szúrd ki a kalácsot!

Ez egy igen egyszerű, de annál nagyszerűbb ötlet. Nem kell más hozzá, csak néhány mézeskalács-kiszúró és kétféle kalács vagy kenyér. Hamar elkészíthető, esztétikus, és remek reggeli vagy vacsora válhat belőle a család számára.

Kalács kiszúroformával

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...