Játékszabályok az asztal körül

Az ízek szeretetét, a körülült asztal meghitt hangulatát átadni az egyik legszebb „feladatunk” nekünk, édesanyáknak. Egy-két rázósabb pillanatot leszámítva nem is olyan nehéz, hisz nem kell mást tennünk, mint hiteles példát mutatnunk.

Ha a gyermekünk egészen aprócska korától azt látja, hogy az asztalnál ülni csuda jó, mert mindig kap valami finom falatot, megismer egy-egy újabb ízt, derűsen-ráérősen beszélgetünk, egyszóval kellemes, meleg a légkör, nem kínként fogja megélni az asztalnál töltött perceket. Egyszerűen egyszer csak elkezdi majd várni, hogy mikor ül le a család újra, együtt étkezni.

Meggypüré marhahússal babáknak

Már próbáltam meggyet adni a kisfiamnak - kevés sikerrel. Akkor belefőztem, és nem tettem bele cukrot, csak fintorgott, és nem nyitotta a száját. Most nyersen tettem bele, így jobban ...

Köleslisztes répatorta

A torta kisfiam 1. szülinapjára készült. Sokat vadásztam a neten répatorta után, mert nagyon akartam figyelni rá, hogy olyan legyen, amit egy kisbaba is megkóstolhat. Végül egy védőnői ...

Következetesség a titok nyitja

Persze, vannak alapszabályok, melyeket nem árt, ha az első kanál ételtől kezdve következetesen betartunk:

  • Az étel nem játék, vagyis dobálni, tépkedni, maszatolni stb., játszani vele nemszabad!
  • Az asztalnál étkezés alatt nincs játék, tv-, mesenézés! A kedvenc maci maximum az asztalon ülhet (karnyújtásnál messzebb) és onnan nézheti, milyen szépen eszik a kis gazdája.
  • Sose kényszerítsük őket: fogadjuk el, ha valami nem ízlik nekik! Nem kell örökre lemondani az adott ételről, ízről, pár hét/hónap múlva újra próbálkozhatunk, könnyen előfordulhat, hogy akkor már nagy sikert arat.
  • Olykor adódnak rosszalkodásból eredő, mégis komikus szituációk az asztalnál ülve, próbáljuk megállni, és ne nevessünk rajtuk, hanem ekkor is igenis tiltsuk, amit nem szabad.
  • Ne engedjük nekik, hogy étkezések között csipegessenek, különben nem csoda, ha csak ímmel-ámmal eszik az ebédet. (A napi ötszöri étkezés betartásának fontossága: reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora!)
  • A legszerencsésebb, ha szomjoltóként, folyadékpótlóként vizet adunk nekik.
  • Evés befejeztével köszönjék meg a reggelit/ebédet/vacsorát.

Barackos céklapüré

Tovább ismerkedem a nyerskonyhával. Finom zsenge céklám van, és kívánom is céklát nagyon, de a zöldségsalátákat most egyáltalán nem. Ennek a turmixnak az állaga inkább egy ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...