Indiai ízmámor fillérekből

Rajongunk az egzotikus és pikáns indiai konyháért! Imádjuk a sokszínű, változatos fűszerezését, az egészséges, de a legkevésbé sem unalmas fogásokat!

Házi csirkecurry 4. - alap

Ez a recept Camellia Panjabi: A legjobb curryreceptek Indiából című, nagyon hasznos kis könyvből származik. Mr Smith vidékre utazott, s gondoltam meglepem valami finomsággal, s egy kis ...

A vegetáriánusok és a húsevők is szeretik, utóbbiak sokszor teljes megdöbbenéssel konstatálják, hogy állati eredetű alapanyagok nélkül is lehet karakteres, laktató ételeket készíteni. India ételkülönlegességei régiónként változnak, ezért egy általános képet igyekszünk festeni. A hozzávalók nem drágák, itthon is rengeteg helyen beszerezhetőek, egy-egy borsosabb árú hozzávaló pedig nagyon sokáig elegendő lehet. Induljon az íztúra!

7 ellenállhatatlan gombás fogás >>

Indiai sólet vegán

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...

Csicseriborsó curry

Pár hónapja érkezett Magyarországra egy indiai ismerősünk, akitől többek között ezt a receptet sikerült megtanulnom. Nem igazán rajongok a csípős, és erősen fűszeres ételekért, de ...

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

A gazdag ízvilágot nem meglepő módon az a rengeteg fűszer adja, melyeket az indiaiak minden egyes ételükben használnak. A titok a pirításban rejlik, egyszerre többféle fűszert is megkapatnak pár pillanatra, így sokkal erőteljesebb aromája lesz a készülő finomságoknak. Fűszerkeverékeik közül a curry és a mindenféle masalák a legnépszerűbbek. A masala lehet garam, ebből szinte minden indiai családnak akad otthon egy biztos mixe a konyhapolcon, de a tandori masala is kelendő, akárcsak a különböző paszták, melyekből egy-egy kávéskanálnyit bőven elegendő az ételhez adni.

4 táplálkozási tipp, ha elmúltál 40 éves >>

Kókusztej házilag

Több kókusztejet igénylő receptnél is olvastam, hogy többen írták hozzászólásokban, hogy hol lehet beszerezni, ezért gondoltam, megosztom, hogyan szoktam elkészíteni, ha nem sikerül ...

Az indiai konyha jellegzetesen erősen csípős, a magyar ízlésnek talán túlságosan is, bár autentikus éttermekben a gyenge, közepes és erősen csípős jelzőkkel próbálnak közelíteni a hazai ízléshez. A friss koriander, kardamom, mustármag, bors, chili, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fokhagyma, ánizs mindenféle kombinációi miatt érezzük ellenállhatatlanul finomnak az indiai konyha remekeit.

További indiai receptekért kattints ide >>

Zöldcitrom-mangó chutney

Chutney gyártás vette kezdetét nálam. Ezt az igazi ínyencséget fehér húsok mellé, csirke, hal gondolom kínálni. Már most bánom, hogy nem készítettem legalább dupla mennyiséget, mert ...

Zöld csirke biryani

Férjem két napig ügyelt a kórházban. Ilyenkor mindig visz magával hatalmas mennyiségű ételt, mert nem sok mindennel lehet elütni két napi egyhelyben várakozást. Aztán persze sokszor ...

A curry mint egytálétel az egyik legnépszerűbb, ezerféleképpen variálható adu ász, szinte mindent ezzel a névvel illetnek, ami halat, húst vagy tojást tartalmaz. Tudni kell, hogy az indiaiak minden fogást nagyon alaposan megfőznek, biztosan elkerülve a baktériumokat. Főzhetünk biryanit, ami egy nagyon elterjedt, rizzsel készülő finomság, például csirkehússal. Bármit is főzzenek, tisztított vaj, azaz ghi kerül zsiradékként az edény aljára. Köretként nagyon elterjedt még a naan kenyér, ez szinte minden étkezéskor az asztalra teszik, de rizzsel is gyakran gazdagítják az ételeiket. Húsokat illetően marhát nem, de csirkét, halat, bárányt előszeretettel főznek. Tejföl helyett joghurttal is ízesítenek, édességeik viszont általában nagyon, talán túlságosan édesek. Frissítőként limonádékat, gyümölcsös italokat isznak két étkezés között.

Rétegezd az élvezeteket >>

Hajhullás ellen: dió és sütőtök >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...