Ismerkedés a zöldségekkel
Gyermekeinket féléves kortól kezdhetjük el szilárd táplálékkal etetni. Egyévesen már eljuthatunk, akár a sütőtökig, cékláig. Amint túljutunk a pürés korszakon, annyira megörülünk neki, hogy elfelejtjük ezeket a szuper tápláló és egészséges lehetőségeket. Gyakran a könnyebben elkészíthető, általunk is jobban kedvelt változatok irányába mozdulunk el, hiszen a család többi tagja is ezt fogyasztja.
Fotó: flickr - Vegetables by marcusjrobert
Két fontos teendő
Valószínűleg a paprikát, paradicsomot, hagymát – markánsabb ízviláguk miatt – nem fogadják majd kitörő örömmel gyerkőceink, ezért rajtunk múlik, hogy az életükbe nóvumként megjelenő zöldségeket is megszerettessük velük!
A jól bevált, már elfogadott zöldségek pedig semmi esetre ne kerüljenek „B” listára. Ne mondjunk le a babakedvencekről!
Főzzük, süssük, pároljuk!
Ne főzzük túl, pároljuk agyon a zöldségeket! Öntsünk egy nagyobb lábasba kevés vizet és forraljuk fel. A tetejére helyezzünk akkora szűrőt, amelyet megtart az edény karimája. Ebbe tegyük a brokkolit, karfiolt, répát, és lefedve gőzöljük puhára.
Ne sózzuk, fűszerezzük túlzottan az ételeket! Hagyjuk meg a kicsiknek a lehetőséget, hogy saját ízük miatt szerethessék meg az egyes zöldségfajtákat.
Ha mindenképpen sütésre adjuk a fejünket, használjunk kevéske olívaolajat.
Töltsük meg a zöldségeket!
A legmutatósabbak, legkelendőbbek talán a töltött zöldségek. Bolognai vagy milánói spagetti szinte a legtöbb étterem gyermekmenüjében szerepel. Miért van ez így? Mert minden gyermek szereti. Töltsük meg ezzel a darálthusis raguval a zöldségeket. Használjunk hozzá pulykacombot, reszeljünk bele répát. Szórjunk rá jó sok sajtot, melyet, ha picit megpirítunk, az aprónép elfogadja és megszereti az ételt.
Arról nem is beszélve, hogy gyakran megmarad egy kis szósz, amelyet másnap – hiába főznénk hozzá friss tésztát – már nem kérnek a gyerekek. Ekkor jöhetnek a hűtőben fellelhető zöldek: cukkini, padlizsán, paprika. Hajrá!
{ GALÉRIA = title:T%C3%B6lt%C3%B6tt%20z%C3%B6lds%C3%A9gek, 1,2,3,4,5,6,7,8 }
Alternatívák zöldségtöltésre
Az is előfordul, hogy nincs otthon darált húsunk. Ekkor sem jövünk zavarba. A zöldségek közepéből kivágott részeket apróra szeljük, némi zsemlemorzsával, parmezánforgáccsal összemixeljük, és ezzel töltjük meg a paradicsomot, gombát, cukkinit, hagymát vagy paprikát.
Arról nem is beszélve, hogy nem csak sütve érdemes tölteni. Ha körözöttet, metélőhagymás vagy fokhagymás kencét készítünk, azt beletölthetjük sárga vagy piros kápia paprikába is. Hűtés után szeleteljük fel őket és a legszebb karikákat tegyük gyermekeink zsömléjére, tányérjába. Nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem nagyon finom is!
Jövő héten a jó idő beálltával megnövekedett számú gyermekzsúrok sztárételéről írok. Addig is töltsük a zöldségeket, ne adjuk fel a missziónkat!
Gréti