Itt az idő, ültess gyümölcsfát

Amikor nézelődünk a kertészetben, hogy milyen gyümölcsfa is kerüljön ősszel a család kertjébe, rengeteg tanácsot kapunk, de mégis bizonytalankodni szoktunk. 

Mert egyszerre szeretnénk mindent: a fa legyen strapabíró, ellenálló a betegségekkel szemben, bőven termő és ízletes gyümölcsű. Sokszor halljuk azt is, hogy érdemes történelmi vagy tájfajtákat ültetni, mivel ezek hozzá vannak szokva a magyarországi körülményekhez. Valóban számtalan előnye van annak, ha őshonos fajtát választunk, és nem csak annyi, hogy országunkban ők hasznosíthatók a legkevesebb kockázattal.

Fontos szempont egészségünk megőrzése is. Több új fajta nemesítésénél nem a rezisztencia a legfőbb szempont, hanem a tökéletes gyümölcsforma és ízvilág. Mivel tartós vegyszerezés mellett a tájidegen fajták is teremnek, sokkal több permetezőszert fogyaszthatunk velük. Az organikus gazdálkodás azt jelenti, hogy rezisztens, nemzeti fajtákat termesztünk hagyományos, organikus termelésbe beilleszthető kémiai szereikkel, amik nem sértik a természetvédelem érdekét. Az ily módon előállított gyümölcsök kevésbé megterhelők szervezetünk számára is. Ezen felül, ha a távoli jövőbe tekintünk, az őshonos fajták termesztése hozzájárul a tájrehabilitációhoz, és a gazdasági hagyományok megőrzéséhez. Ezek már a szakma szempontjai, de felelősen gondolkozó hobbikertész figyelembe veszi ezeket is.

A géntechnológusok egy-egy újabb fajta nemesítése során megpróbálnak azokba rezisztenciahordozó géneket, genomokat beépíteni. Ha belegondolunk, akkor logikus, hogy ezeket a géneket a történelmi és tájfajták hordozzák, amelyek már évszázadok, sőt évezredek óta élnek az adott területen. Ezek az alapfajok a legrezisztensebbek a tájra jellemző betegségekkel és kártevőkkel szemben, és a legújabb ismereteink alapján elmondható, hogy genetikailag stabilak. Ha sikerül a nemesítés során magas rezisztenciát kialakítani az új fajtánál, akkor hasonlóképpen az ősi fajtákhoz be lehet őket illeszteni biotermesztésbe, mivel a gyümölcs minőségi elvárásai permetezés nélkül is megfelelnek a követelményeknek. Az ilyen, sikerrel nemesített fajtákat a szakma is örömmel üdvözli, és mi is lelkiismeret-furdalás nélkül ültethetjük kertünkbe.

Úgy tűnik, hogy évről-évre közelebb kerülünk ahhoz, hogy felismertjük értékeinket, és tegyünk valamit megőrzésük érdekében. Ma már úgy tűnik, sokkal jobban a kilátások a történelmi-és tájfajták megőrzéséhez. Noha a gazdasági helyzet nem könnyíti meg a génbankok, nemesítők munkáját, a termelés mégis új lendületet kap a társadalom egészségszemléletének erősödésével, a reform-és biotáplálkozás térnyerésével.

Most bemutatnánk pár olyan gyümölcsfajtát, amely a legkisebb betegségkockázat mellett nevelhető saját kertünkben. Ezek legtöbbje tájfajta, vagy újonnan nemesített változata egy történelmi fajtának. De figyelem! Az, hogy a növény rezisztens, csupán annyit jelent, hogy kevésbé fogékony a betegségekre, nem azt, hogy egyáltalán nem kaphatja el azokat. Ne tévesszük meg magunkat, a rezisztens fajták ugyan kisebb kockázattal, de hasonló törődéssel tarthatók sikeresen, mint kényesebb társaik. Azért teszünk átfogó ajánlást, hogy a kezdő hobbikertészek is sikerrel kezdhessék meg saját gyümölcsöskertjükben a tevékenykedést.

Alma

Az almafajták elsődleges kórokozója a lisztharmat. Az alábbiakban bemutatunk pár fajtát, amelyek erre kevésbé fogékonyak.

  • Nyári Zamatos: Augusztusban érik, gyümölcse középnagy, és igen finom.
  • Regal Prince: Ez az almafajta korán termőre fordul, íze lágy, kellemes.
  • Húsvéti rozmaring: Igazi történelmi fajta, amely rendkívül jó ellenálló képességgel bír a betegségekkel szemben.
  • Golden reinders: Korán termőre fordul, gyümölcse igen nagy, illatos és édes.

Körte

  • Vilmoskörte: Kedvelt fajta, mivel korán termőre fordul, gyümölcshozama rendszeres és bőséges. Legjobb tulajdonsága, hogy a tűzelhalás nevű betegségre nem fogékony.
  • Packham’s Triumph: Körte varasodásra, levélbolhára nem érzékeny. Érett gyümölcse kiváló ízű, bő termését korán elkezdi hozni.

Egres

Az egresek közül a Zöld győztes a legellenállóbb a lisztharmattal szemben.

Cseresznye

Cseresznyeléggyel (köznapi nevén: kukaccal) minden cseresznyefa tulajdonosnak meggyűlik a baja egyszer. Válasszuk a Bigarreau Burlat, vagy a Szomolyai feketét, ha erre ellenállóbb fajtát szeretnénk. Mindkettő középkorai érésű.

Szilva

A szilva legfőbb betegsége a szilvahimlő. Igencsak elszomorítja a szilvafa tulajdonosokat, ha megjelenik a növényen, mivel ez a betegség jelenlegi tudásunk szerint nem gyógytható. Erre toleráns fajtákat mutatunk be.

  • Stanley: Rendszeresen, bőven termő fajta.
  • Elena: Bár nem rezisztens, de fertőzöttség esetén sem jelenik meg a szilvahimlő tünet a gyümölcsön.
  • Presenta: Korán termőre fordul, gyümölcse méretes, és nagyon finom.
  • Cacauska rana: Korán érik, és igen nagy gyümölcsű fajta.

Meggy

A csengődi meggy toleráns a monília nevű gombabetegségre. Biztosan látott már olyan meggyfát, amelyen a virágok hirtelen rászáradtak a hajtásra, később a hajtások is lankadni kezdtek, végül azok is elhaltak. A monília évről-évre Ugyan a csengődi megfertőződik, de ledobja a fertőzött virágokat, így megmenekül. Sötétpiros gyümölcsű, ízletes, lédús fajta.

Barack

A kajszibarack és a Bergeron késői virágzású, emiatt nem fagynak le a virágok.

A Mariska nevű őszibarack bőven termő, fehér húsú fajta, amely a gombás betegségekre kevésbé fogékony.

A házi termesztésű gyümölcsökből készül a legfinomabb lekvár!

Almalekvár

A főzési idő függ az almafajtától, és hogy mennyire sűrű lekvárt akarunk. Én 30 percig főztem. Ehhez a lekvárhoz hullott almát is használhatunk, vegyíthetjük a fajtákat, hogy minél ...

Gyümölcsdarabos meggydzsem

A hétvégére beérett a meggy a kertben. Sajnos idén a fagy miatt nem lesz sárgabarack, amiből minden évben főzünk lekvárt. Ezért lett a meggy sorsa a dzsemfőzés. A magvalás eléggé ...

Cseresznye-banánlekvár

Egyszer régen férjem szüleinél ittam cseresznyés-banános teát. Alapvetően a cseresznyét csak magában, frissen szeretem eszegetni, de ez a teakeverék nagyon-nagyon ízlett. Egyből el is ...

Ez is érdekelhet!

Top 10 virágzó szobanövény

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...