Korikat fel! Szelet vetünk, hogy vihart (és sikert) arassunk a felelős és kulturált italkorcsolyázás terén. Következzen, amivel jobban csúszik a szesz, de nehezebb szétcsúszni tőle!
pirítós
Kiváló krémlevesek feltétjeként.
Alkohol egyenlő másnap. Vagy mégsem? Mi az, amiért néha nem? Mert okosan az eszünkre (és szívünkre) hallgatunk és eszünk, ha lehet, jót. Ja, és persze: mértéktartóan iszunk. Vagy megpróbálunk nem alkoholt, de tényleg.
Témánk: az italkorcsolyák, hű oldalvédeink az önmagunkat butára ivás elleni örök csatánkban. Végtelen ugye, hiszen a kolbászos kiflikarikától és a jó zsíros kenyértől, a sajtokat, egyéb kifinomult falatkákat, illetve akármit, amit tapasnak nevezünk alapul véve, egészen a kicsiny, könnyű, de azért belevaló töltött káposztácskákig, vagy egyszerűen friss, egészséges zöldségeket-gyümölcsöket-magunkba-tömésig tart, és még ezeken is messze tovább.
Előzd meg a macskajajt! >>
baconbe göngyölt falatok
A szilvák között keresve a tökéleteseket, egyszer csak megpillantottam egy szív alakú, összenőtt példányt. Mosolyt váltott ki, és jó érzéssel töltött el. Mindenképpen hazahoztam a ...
bruschetta
Aki járt már Katalóniában, bizonyára volt szerencséje a katalánok népszerű és egyszerűségében zseniális paradicsomos kenyeréhez.
Személy szerint jó néhány évvel ezelőtt ettem ...
bundázott zöldség
Gabojszánál tetszett meg a metódus: zöldség is, bundázott is, de nem tocsog az olajban. Ő cukkinivel készítette.
chips
Már rég ki szerettem volna próbálni, milyen a házi chips. Semmiképp nem akartam olajban sütni, ezért a sütő mellett döntöttem. Fokhagymás tejföllel elropogtattuk.
A sütési idő ...
chips
Updatekonyháról vettem az ötletet.
chips
Gyerekkoromban nagyon boldog voltam, amikor anyukám először készített chipset házilag. Most hirtelen ötlettől vezérelve Juniornak is meg akartam mutatni, hogy otthon is elő lehet állítani ...
chips
Amióta tudom, hogyan kell készíteni magát a sajtchipset, azóta a mikró futószalagszerűen ontja magából. A Csipetkéim imádják, ketchup-ba mártogatják, úgy ropogtatják.
húsos falatkák
Szilveszteri Vendégváró :)
Forrás: Mindmegette
lazacos tapas
Szépreményű házasságnak véltem :)
lazacos tapas
Igazi ínyencség. A füstöltlazac magában is mennyei, de ahogy könnyű habformát ölt, és a szájban elolvad,hát, nehéz rá szavakat találni. Az egyik nagy kedvencem.
marinált sajtok
Kedvenc éttermünk megnyitóján ettük, itthon is sikerült rekonstruálni. Fontos, hogy csakis jó minőségű olívaolajat használjunk (pl. Bertolli). Hűtőben sokáig eláll, baráti ...
sajtos falatkák
Borozgatás mellé ízletes kísérő, és jó megoldás a maradék sajtok felhasználására is.
sajtos falatkák
Kisgyerekként nagymamám gyakran várt minket ilyen puffancsokkal, és mi imádtuk. A fényképezéshez a képen látható adagot tudtam megmenteni, egyébként kb. 20 golyócska jön ki ebből a ...
sajtos falatkák
Különleges vendégváró előétel. A hagymalekvár elkészítése időigényesebb, ezért azzal kezdjük. Viszont hűtőben sokáig eláll, s ha valaki betoppan, egy pár szelet jó minőségű ...
sajtos falatkák
Ezt a pompás kis előételt a "Bors gasztronómiai magazinban" találtam. A margarin sokat finomít a sajt karakterén, és remekül harmonizál a pirított mandulával.
sós kosárkák
Kezdő háziasszony koromban sokszor készítettem zöldséges kelt tortát. Ennek kissé egyszerűsített, gyorsított változata a kész leveles tésztából készült kosárka. Egyszerűen ...
sós kosárkák
Hogy ne mindig csak caprese formájában találkozzon a paradicsom-mozzarella-bazsalikom hármasa.
sült zöldség
Egy gyors vacsora... Sütőtök másképp.
sült zöldség
Nyaraltunk egy nagyot. Lanzarote-n jártunk, ami a Kanári-szigetek egyik legfurcsábbika. Vulkanikusan aktívnak számító sziget, kopár, mint egy holdbéli táj, sem fa, sem fű nincs rajta, ...
zöldséglepényke
Jamie Oliver receptjét alapul véve készítettem a lepénykéket. Finomra aprított rukkolával gazdagítottam a masszát, és ezzel harmonizálandó a salátába is rukkola került a bazsalikom ...
Sokat markolunk hát, de talán egy keveset, ha csak egy csipetnyit is legalább, fogunk is: gondolatébresztőt adhatunk. Mi segít, rekreál, éleszt újjá azokon az estéken és törékeny másnapokon, az igazán nehéz napokon?
Alapvető italkorcsolyázási szabályok
- Ha már iszunk, együnk is. Az alkohol veszélyes üzem. Legalább annyiszor együnk valamit, mint ahányszor iszunk, de szám szerint, legyen az a legapróbb dolog.
- Mindig igyunk vizet két alkoholadag között, lett légyen szó bármiről (igen, két sör között is).
- Inkább egyet igyunk, de maximum hármat és ha már többet, akkor egyfélét, vagy inkább lehetőleg lefelé lépkedjünk az erősségben, egészen pl. egy megváltó Ayranig, valamelyik türk testvérünknél, hajnali négykor.
turmix
A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően ...
- Csak jókedvűen, vagy magasztos hangulatban igyunk alkoholt.
- Mindig eggyel kevesebbet!
- Az nyer az italkorcsolyában, aki képes arra, hogy ne igya meg azt a bizonyos pohár italt, ami már sok lenne.
Ha ezeket képesek vagyunk betartani, nagy baj már nem érhet bennünket kedvenc „sportunk" művelése közben. Következő alkalommal tipizálni próbálunk, addig is, kedves egészségükre!
Italszeretettel, Al
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>