Irodalmi fogás – palócleves

Ínyenc legyen a talpán, aki Krúdyt olvasva nem kíván rá egy békebeli marhasültre, pláne, aki meg tudja állni, hogy Jókai oldalakon át tartó ételleírásainak végén ne menjen ki a konyhába „kicsit körülnézni". Persze nemcsak az olvasottak, hanem egy-egy író is kreatívan hathat a konyha szerelmeseire – Gundel Jánost korának legnagyobb írója inspirálta az egyik legnépszerűbb leves megalkotására.

A nagy palócnak szeretettel

A palócleves igazi magyar specialitás. Nemcsak azért, mert a magyar gasztronómia egyik csúcsának kikiáltott pörkölt az alapja, hanem, mert az egyik leghíresebb magyar szakács, Gundel János kreálta. Nem másnak, mint a „nagy palócnak”, Mikszáth Kálmánnak. Mi több, olyan ételről beszélünk, amelynek – a magyar gasztronómiában egyébként kevéssé jellemző módon – a születési idejét is ismerjük. Az eset pontosan 1892-ben esett, egy téli estén. A kulináris élvezeteknek előszeretettel hódoló Mikszáth elé ugyanis ekkor tálalták fel először a tiszteletére palócnak keresztelt, ürühúsból, krumpliból, zöldbabból és krémes tejfölből készült levest.

Palócleves

Ez az egyik kedvenc levesem. Nagyon tartalmas, második fogásnak általában palacsintát vagy goffryt készítek. A hozzávalók arányait ízlés szerint lehet változtatni.  

Imádjuk, mert...

A palócleves aztán hamar elterjedt, először a pesti vendéglők étlapjának lett állandó szereplője, majd egyre többen főzték otthon is. Hogy miért? Mert elkészítése nem igényel nagyobb konyhai tudást, mint egy egyszerű pörkölté, mégis egy sűrű, krémes, ízletes étekkel örvendeztethetjük meg azt, akinek feltálaljuk. És mivel rendkívül tartalmas, a második fogást akár meg is spórolhatjuk. Természetesen egy kis fánk, palacsinta, császármorzsa még belefér utána. Ha kedvet kaptatok hozzá, gyertek, készítsétek el velünk – aztán sziesztázzatok egy kicsit egy jó könyv társaságában.

Palócleves recept

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg ürü lapocka (ha épp nincs a közelünkben ürü, használhatunk marhát is, akárki akármit mond)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kg zöldbab (lehet mirelit is)
  • 60 dkg krumpli2-3 babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • 2 szem paradicsom
  • 2 szem paprika
  • 1 púpos ek pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 ekliszt
  • két nagy ek zsír

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A hagymát apróra vágjuk, a zsíronüvegesre dinszteljük.
  2. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen.
  3. Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst.Közben a felkockázott krumplit feltesszük sósvízbenfőni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje.Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
  4. Ha a pörkölt készen van,a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
  5. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.

Palócleves készítése lépésről lépésre

Legújabb receptek

Céklás-burgonyás zsemle

Egy kis különlegesség és szín a szürke hétköznapokban, ízében nem lehet kiérezni a céklát, de az élesztőnek is jót tesz a használata, illetve egy egészséges finom puha pékárut ...

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsmentes ebédötlet, ha tartod a böjtöt... vagy csak kacérkodsz...

A jóllakás tudománya nem áll meg a szénhidrát + hús kombójánál, ezen már rég túlvagyunk. A hüvelyesek, a gomba, a különféle zöldségek, fűszerek, növényi fehérjeforrások és persze a tojás is laktató és millióképp variálható alapanyagok, ha tartod a böjtöt, vagy szimplán csak nem eszel húst.

8 hely, ahol tilos tárolni a forrólevegős sütőt

Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!

Top Receptek

Szaftos bakonyi sertésszelet

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ...