Inzulinrezisztenciával élsz? Ez a 10 élelmiszer mindig legyen otthon, hogy egyszerűbbek legyenek a hétköznapok

Az egészségesen, egyszerűen megvalósítható IR étrend egyik titka a tervezés. Ebben segítünk most nektek - lássuk, szerintünk miből érdemes bespájzolni!

Az inzulinrezisztencia (IR) kezelésének egyik, és talán kijelenthetem, hogy legfontosabb pillére a megfelelő kiegyensúlyozott, egészséges étrend. Amivel biztosan minden IR-esnek meg kell küzdenie, az a szénhidrátok mibenlétének megismerése, a napi mennyiség számolgatása. Persze annak érdekében, hogy az étrend az egészségünket is szolgálja, fontos nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő alapanyag-választásra, kalória-, fehérje- és zsírbevitelre is.

Környezetem és saját gyakorlati tapasztalataim is azt mutatják, hogy az IR-el élők akkor "járnak a legjobban", ha az ételeiket (legalábbis nagyobb arányban) saját maguk készítik el. Ahhoz adunk most tippeket, hogy mit tarts otthon mindig a spájzban és a hűtőben, hogy ételeid IR-kompatibilisek legyenek.

1. Zöldségek minden mennyiségben

Ezzel persze nem okozok nagy meglepetést, hogy az IR étrend egyik alap élelmiszercsoportja a zöldségek. Nem csak az IR, hanem általában a kiegyensúlyozott étrendben is ajánlott, hogy minden főétkezés tartalmazzon valamilyen formában zöldséget, nem mellesleg így lehet a legkönnyebben a napi ajánlott 40-50 dkg-nyi zöldségbevitelt biztosítani.

Hideg étkezéseink mellé fogyasszunk friss zöldségeket - paprikát, paradicsomot, retket, salátaleveleket, uborkát - ízlésünk, és szezonális igényeink szerint. Meleg étkezéseinkre fogyasszunk főzelékféléket

Amennyiben lehet, törekedjünk a szezonalitásra, de különösen az őszi-téli-koratavaszi időszakban nagy segítségünkre lehetnek a fagyasztott zöldségtermékek, zöldségkeverékek. Én különösen szeretem a kicsit izgalmasabb (pl. ázsiai, olaszos stb.) zöldségkeverékeket, tényleg villámgyorsan elő lehet állítani változatos, színes, különleges zöldköreteinket. De teljesen jó szolgálatot tesznek az egy komponensű termékek is, pl. spenót, sóska, zöldborsó, vajbab, brokkoli, kelbimbó, karfiol stb.

Természetesen használhatunk konzerv zöldségeket is, bár ezek között nehezebb cukormentes termékeket találni, de ha találunk, és szeretjük őket, akkor spájzoljunk be ezekből is.

Magyaros ételekhez készíthetünk hagyományos savanyúságokat is cukormentesen vagy akár meg is vásárolhatjuk ezeket késztermékként.

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Joghurtos spenótsaláta

Ezzel a nagyon gyors, de mégis különleges spenótsalátával nagy sikereket lehet aratni társaságban. Pirított fenyőmaggal megszórva pedig egyszerűen fenomenális!

2. Hüvelyesek

Kiváló összetett szénhidrát-, élelmi rost-, növényi fehérjeforrások és nagyon laktatóak a hüvelyesek. Legyen otthon a polcon mindig lencse, vöröslencse, szárazbab, felesborsó, csicseriborsó. Készíthetünk belőlük hagyományosabb leveseket, főzelékeket is, vagy karakteres fűszerezésű salátákat, krémeket, egytálételeket. Szárazbabból beszerezhetünk fagyasztott változatot is. Natúr vagy ízesített konzervtermékeket is vásárolhatunk, ezeknél azonban mindig figyeljük a cukortartalmat.

3. Bulgur, kuszkusz, rizs, tészta

Minden rutinos IR-es tudja már, hogy a gabonaalapú élelmiszereket sem kell elhagyni az étrendből, sőt! Összetettszénhidrát-tartalmuk legfőbb energiaforrásként szolgál, akár napi szinten is szerepelhetnek az étrendben. A bulgur, a kuszkusz, az olasz típusú tészták durumlisztből készülnek, így lassabb felszívódásúak, mint a hagyományos lisztből készült termékek, rizsből részesítsük előnyben a barna rizst, de megfelelő ételekkel (zöldségek, fehérjeforrások) bármelyik rizsfajta bátran szerepelhet az étrendben.

Ezeket az élelmiszereket fogyaszthatjuk köretként, rakott-, töltött zöldségek részeként, salátákként.

4. Zabpehely

Manapság a zabpehely talán a legnépszerűbb gabonapehely, ami abból a szempontból jogos is, hogy a magas rost-, összetettszénhidrát-tartalom mellett egyéb kedvező élettani hatásai is vannak, de mellette fogyaszthatunk természetesen natúr búza-, árpa-, rozspelyhet is.

Készíthetünk belőle kását, egészségesebbé tehetjük vele süteményeinket, kenyereinket, de akár a nokedlit, túrógombócot is.

Kétszínű avokádós-csokis krém

Nagyon szeretem a csokis krémeket, habokat és már régóta terveztem, hogy készítek avokádóból csokihabot. Ez most egy klasszul kinéző, kétszínű krém lett, ráadásul zabpehellyel, ...

5. Teljes kiőrlésű lisztek, durumliszt

Ha rendszeresen sütünk süteményeket, kenyérféléket, kelt tésztákat, akkor ezekhez legyen mindig otthon teljes kiőrlésű liszt vagy durumbúzaliszt. A recept és ízlésünk szabja meg, hogy milyen arányban használjuk ezeket, érdemes próbálkozni velük és megtalálni a számunkra ideális megoldásokat.

6. Túró

Bár az IR étrendben elsősorban a szénhidrátokon van a hangsúly, nagyon fontos, hogy étrendünk általánosságban is kiegyensúlyozott legyen. Ennek egyik alapja a megfelelő fehérjefogyasztás. Teljes értékű fehérjéknek tekintjük az állati eredetű fehérjéket (hús, hal, tojás, tejtermékek), ezek közül nekem a túró a kedvencem. Részben tényleg magas fehérjetartalma miatt, de talán főleg azért, mert ez a hétköznapi alapanyag rengetegféleképpen felhasználható az IR étrendben. Készíthetünk belőle pl.:

  • sós túrókrémeket tetszőleges fűszerezéssel a szendvicseinkhez vagy zöldségmártogatóshoz,
  • édes, gyümölcsös túrókrémeket, amelyek tökéletes, fehérjében gazdag tízórai- vagy uzsonnaételek lehetnek, és akár desszertként is tekinthetünk rájuk,
  • süteményeinket tölthetjük túrós krémmel, tésztájukat dúsíthatjuk túróval - legyen az akár egy nokedlitészta, akár a túrógombóc, de akár palacsintatészta is,
  • akármilyen meglepően is hangzik tehetjük turmixainkba, kásáinkba is.

Fokhagymás-magos hűtős kifli

Turbózott lusta kifli: fokhagymával, petrezselyemmel, magokkal, búza és kukoricadarával gazdagítottam az előző lusta kifli receptemet. Itt a liszt kétharmada teljes kiőrlésű, ezért ...

Palacsinta diétásan

Igyekszünk egészségesen élni, és folyton kutatom a finom de egészséges ételeket, no meg azokat, amik nem hízlalnak. Ez az egézséges palacsinta, meg a kalóriaszegény nutella szerintem ...

7. Tojás

A tojás az elmúlt évtizedekben a koleszterin-para miatt egy kicsit a háttérbe szorult, de szerencsére ma már tudjuk, hogy igenis van helye az egészséges étrendben. Hétköznapi alapanyagként számtalan felhasználási formáját ismerjük, fogyaszthatjuk hagyományos kemény- vagy lágytojásként, rántottaként és omlettként, tojáskrémként, főzelékek feltétjeként, saláták alkotójaként.

8. Diófélék, olajos magvak

Tízóraira, uzsonnára, salátánkba, kásánkba pirítva, süteményeinkre tegyük ezeket a magas növényi fehérje-, élelmi rost, vitaminokban, élelmi rostokban, élettanilag kedvező hatású zsírokban gazdag terméseket. Magas zsírtartalmuknak köszönhetően telítőértékük is magas, ugyanakkor, ha fogyni is szeretnénk, na fogyasszuk ezeket korlátlan mennyiségben - napi egy zárt maréknyi lehet az adag.

9. Édesítőszerek

Inzulinrezisztencia esetén sem kell lemondani természetesen az édes ízekről. Az persze inkább igaz már, hogy a cukrot a lehetőségekhez mérten el kell hagyni az étrendünkből és - lehetőleg energiát nem adó, szénhidrátmentes - természetes vagy mesterséges édesítőket (pl. eritrit, sztívia, hagyományos édesítőszerek) használni helyette. Ha kezdő IR-es vagy, érdemes többfélét kipróbálni, mert mindegyiknek lehet ilyen.olyan mellékíze, illetves más-más az édesítőhatásuk - ki kell tapasztalni, számodra melyik a legmegfelelőbb. Ma már elfogadható áron kaphatóak édesítőszer-keverékek is, süteményekhez ezeket is használhatjuk.

Zero cukor kókuszkeksz

Nagyon szeretem a kekszeket, mert gyorsan elkészülnek. Ez is azok közé tartozik. Mindig cukor nélkül készítem őket, mert sajnos nem fogyaszthatok cukros ételeket. Eddig csak steviával ...

Gluténmentes köleses pohárkrém

Az ország tortája ihlette ezt az egyszerű, de nagyon finom pohárkrémet. Hűtve most a meleg napokon nagyon jól esett ebéd utáni desszertnek. Nem utolsó szempont, hogy a gluténmentes ...

Cukkinis-kókuszos muffin

Ezt a muffint megkóstoltattam néhány emberrel, és megkértem őket, hogy találják ki, mi a titkos hozzávaló :) Senki nem jött rá, hogy cukkini van benne! A cukkini miatt alig kell bele ...

10. Magas rosttartalmú rágcsák

A kisétkezések megmentői lehetnek a magas rosttartalmú rágcsálnivalók: kekszek, svéd típusú laposkenyerek. Kombinálhatjuk ezeket gyümölccsel, sajtokkal, előnyük még, hogy jól szállíthatóak, és jól tárolhatóak.

Lencsés hajdina crisp

A Marks & Spencerben lehet kapni gluténmentes lencse crispet, innen jött az ötlet. Ugyan ez a recept nem hasonlít a boltira, de rágcsálnivalónak, mártogató és leves mellé is finom.

Diétás szezámmagos nasi

A neten találtam a receptet, sajnos az oldalt nem jegyeztem meg. Nagyon minimális hozzávalóból ropogós kekszecskéink lesznek, nem mellékesen pedig gluténmentes és egészséges is.

Olvasd el korábbi cikkeinket is!:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...