Indul a cseresznyemánia!

Június első heteiben itt van végre már a cseresznyeszezon is – kertben, hintában ücsörögve esik a legjobban, de bárhol, bármikor eltüntetünk belőle egy tállal! 

Fotó: flickr - Cherries by Dudley Carr

„Egy tálból cseresznyéznek” – szól a mondás azokra az emberekre, akik nagy egyetértésben vannak valakivel. A rengeteg fajtájú, apró, nyáreleji piros szemek csak úgy ropognak, mikor egymás után dobáljuk be a szánkba őket – a legtöbben a nagyobb szemeket érlelő fajtákért rajonganak. Létezik rengeteg típus, például településekről, nőkről előszeretettel neveztek el régen cseresznyét: solymári gömbölyű, Margit, Katalin, germersdorfi, de Linda névvel is léteznek cserkók. Nemcsak Európában, hanem Amerikában és Ázsiában is őshonos, utóbbi földrészen igazi látványosságnak számít, amikor a cseresznyefák virágzanak.

Mi fán terem a bodza? >>

Cseresznye-banánlekvár

Egyszer régen férjem szüleinél ittam cseresznyés-banános teát. Alapvetően a cseresznyét csak magában, frissen szeretem eszegetni, de ez a teakeverék nagyon-nagyon ízlett. Egyből el is ...

A cseresznye nagyon hasznos táplálékunk, kiemelten sok vasat, viszont kevés kalóriát tartalmaz, vitaminokból A, B1, B2, B6, C biztosan megtalálhatóak benne. Általános immunerősítő, és mint minden növényt, ezt is a legjobb nyersen fogyasztani, ekkor teljes a vitamintartalma. Kiváló rostforrás, szárából pedig gyakran főznek tisztító teát, ami méregtelenítő kúrák kedvelt kísérő itala. Egyébként emésztést serkentő hatása is van, némileg hashajtó, így több kilónyi cseresznye egyszerre történő elfogyasztása kevésbé ajánlott.

Az éretlen cseresznyével sehogy sem járunk jól, mert utólag nem fog beérni: a legjobbak a harsogóan piros szemek, de csak akkor, ha nincsenek megnyomódva, sérülve – persze a madarak által ejtett apró „sebek” kevésbé számítanak.

12 tipp eperszezonra >>

Cseresznyés palacsinta

Imádom a cseresznyét, már alig vártam, hogy elkezdjem érni! A mamám hozzott pár kiló cseresznyét, igaz, ez a fajta még nem a kedvencem, de ebből is betegre ettem magam, bármilyen ...

Viszonylag sokáig eláll a hűtőben, akár 5-6 napig, esetenként tovább is friss marad. Mi készülhet belőle? Sokan fagyasztják vagy befőttnek teszik el az ínségesebb szezonra, de pitéknek, sütiknek is kedvelt hozzávalója. Kelt tésztában mennyei, ha még sodót, házi pudingot is főzünk hozzá, biztos, hogy néhány órán belül egy szem sem marad belőle. A hazai pálinkafőzők is gondolnak rá, a cseresznyepálinka igazi hungarikum.

Így használd a rebarbarát! >>

Fotó: flickr.com - jdwheaton

Még több cseresznyés receptért ide kattints! >>

Az Itt a szezon! további aktualitásait itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...