Egy fenséges, forró leves felmelegít a hideg őszi napokon, ráadásul egészséges, könnyű, mégis laktató étek. Kóstold meg velünk a világ legfinomabb leveseit!
Levestörténelem
A levesek az első ismert ételek között szerepelnek, időszámításunk előtt 6000-ben Mezopotámiában készült el az első „adag”. Majd hamar népszerű lett Egyiptomban, a görög városállamokban és a Római birodalomban is. Akkoriban levesek jobbára gabonafélékből álltak, és egytálételként fogyasztották az ókori ínyencek.
Európában csak a reneszánsz idején lettek igazán népszerűek a levesek. Általában zöldséges húsleveseket készítettek elődeink, és tojással, kenyérrel tálalták, és gyakran csak egy jó laktató leves került délidőben az asztalra. Hamarosan megjelentek a középkori étlapon a krémlevesek is, a „műfajt” először a francia Francois-Pierre de La Varenne említette 1651-ben írt szakácskönyvében.
Mára már a levesek éppolyan sokszínűek, mint a modern étkezés! Készülnek finomságok zöldségből, húsból, halból és gyümölcsből, szerepelhetnek önálló ételként, vagy egy több fogásos menü részeként is az étlapunkon. Ázsiában azonban a leves gyakran köretként szolgál, vagy az evés végén szolgálják fel.
Csodás őszi sütőtökkrémlevesek közül itt válogathatsz! >>
Zöldség alaplé
Egyéb alaplevek mellett, a mélyhűtőmben mindig van jó néhány doboz zöldség alaplé. Készítése hihetetlenül egyszerű, már csak ezért is érdemes a leveskockákat elfelejteni, nem ...
Csirke alaplé
Alaplevek közül, a zöldség alaplé mellett, általában csirke alaplé is van nagyobb mennyiségben a mélyhűtőmben. Fél literes egységekben tárolom.
A mi levesünk, a gulyás
A bográcsgulyás szezonja erre az évre már véget ért, de nem kell lemondanunk az isteni gulyáslevesről ezért! Nemcsak hazánkban, hanem világszerte a gulyás az egyik legkedveltebb magyaros fogás. Eredetileg az étel az Alföldről származik, és a szürke marha húsából készült, majd megjelentek a különböző, birkából, sertésből vagy baromfihúsból készült változatok, sőt, a vegetáriánusok számára hamisgulyás-variációk is születtek. Az ős-gulyáshoz zsíron párolták meg a hagymát, erre került a hús, felöntötték vízzel, és órákon át főzték. Később a pirospaprika Európába „érkezésével” lett a leves is „piros”, majd burgonyával, zöldségekkel és csipetkével tökéletesítették. Egy forró gulyás mindig jól esik, ebédre, vacsorára, kiváló másnaposság ellen, sőt, több naposan, felmelegítve is fenséges.
Legjobb gulyásleves-receptjeinkért kattints ide! >>
Tradicionális gulyásleves
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Gulyásleves ahogy Évi néni készíti
Fiam táborba utazott, így most sort keríthetünk az olyan "emberes" étkekre is, amit ő nem kedvel. Most jön a melegben a nagy hízókúra, de mit lehet tenni, ki kell használnunk az alkalmat.
Zöldbabgulyás
Pontosan ugyanúgy készítem, mint a gulyást, hús helyett zölbabbal. Az ízhatás szinte ugyanaz!
Olasz minestrone
Az itáliai zöldségleves-specialitás eredetileg a hajósok étele volt, hiszen vitamindús, laktató és könnyen elkészíthető, akár maradékokból is. A tengerészeknek köszönhetően a nagyobb kikötővárosok – például Genova vagy Velence – kocsmáiból indult az étek világhódító útjára. A színes és illatos leves receptje éppolyan változatos lehet, mint amennyire sokszínű a zöldségek világa! Ráadásul olasz tartományonként más és más. Milánóban és környéken babbal készítik, az ínyencek pedig egy kis pestót is tesznek bele. Lombardiában rizzsel főzik a minestronét, míg Toszkánában tésztával tálalják.
Olasz zöldségleves
Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...
Minestrone 2. - tavaszi
Sok volt a zöldség a hűtőmben, de külön-külön nem volt kedvem nekilátni megcsinálni mindet, ezért úgy gondoltam, mi lenne, ha összedobnék egy kis minestronét. Igaz, hogy én ...
Minestrone leves parmezánnal
Csak megkívántam egy kis levest. Persze főztem mellé második fogást, és sütöttem sütit is. Mire a levessel végeztünk, jól is laktunk. Így lehet ám spórolni. Ez egy igen tetemes ...
Keleti borscs
A borscs az oroszok és más keleti szláv népek számára jelenti azt, amit a magyaroknak a gulyásleves, vagy az olaszoknak a minestrone. Eredetileg a céklaleves ukrán „találmány”, de hamar elterjedt egész Kelet-Európában és a tengeren túli szláv kolóniákban, mint egészséges, rostban gazdag és laktató leves. Bár borscsból legalább ezerféle létezik, de két hozzávalóban megegyeznek, ez pedig a szmetana, azaz egyfajta tejföl, és a cékla, amelynek a leves a gyönyörű színét köszönheti. A bordós, lilás, rózsaszínes borscsnak van egy zöld testvére is, amelyet cékla helyett sóskából főznek.
Orosz borscs
Az borscs egy leves, de sok helyütt ezt inkább már egytálételnek hívnák, annyira gazdag és sűrű. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az ...
Hideg Litván Borscs
Legyen ez az első igazi litván recept a Nosalty-n! A litvánok egyébként többféle képpen is készítik a borscsot (Kelet-Európában közkedvelt szláv egytálétel céklával, esetleg ...
Vega borscs Nérofótól
A párom nagybátyja tanult Oroszországban, így orosz ételekből profik. A receptet tőlük kaptam.
Japán miszo
A hagyománytisztelő japánok nem müzlivel vagy pirítóssal kezdik a napot, hanem egy forró miszo levessel! De a felkelő nap országában nemcsak reggel, hanem bármely napszakban szívesen mernek belőle egy tányérnyit. Az étel névadója, a miszo egyébként egy jellegzetes ízű fűszer, amely erjesztett szójapasztából, rizsből vagy árpából áll, nagyon gazdag vitaminokban, fehérjében és egészséges enzimekben. Ez a finomság azonban több a japánoknak, mint egy tradicionális étel, hiszen ha egy férfi meg akarja kérni egy nő kezét, gyakran ezekkel a szavakkal tesz szerelmi vallomást: „Akarod Te főzni a miszo levesemet?” A japán leves egy dashi nevű halból, miszóból, tofudarabokból, wakame-algából és tavaszi hagymából készül, de tésztát is főznek bele.
Mesés levesek a távolkeletről! >>
Miso leves
A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és ...
Ázsiai zöldséges-marhahúsos leves chilivel
Kellemes, enyhén csípős-savanykás ízű leves a Távol-Keletről, melyet a lime facsart leve és a frissen belereszelt gyömbér igazán pikánssá varázsol.
Buddha születésnapi levese
A téma: Buddha születésnapja, a buddhizmus és a buddhisták legnagyobb ünnepe. Buddha születésnapja számszakilag mindig máshová esik. Az általános időpont idén május 27. Ez a dátum ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!