Íme, a Pisco sour!

A Pisco sour olyan, mint Dél-Amerika! Szenvedélyes és vérpezsdítő, ízre selymes és lágy. Tüzes vízből kevert ital, amit, ha egyszer megkóstoltál, beleszeretsz, és mindig erre a koktélra szomjazol!

Pisco sour classic

  • 6-8 cl pisco
  • 3-4 cl friss lime- vagy citromlé
  • 2-3 cl cukorszirup
  • 1 tojásfehérje
  • kockajég
  • a befejezéshez: 2-3 csepp angostura bitter

Hagyományos Boston shakerhez való koktélpoharunkat töltsük meg a hozzávalókkal: a citrust meghengergetés, nyomkodás után vágjuk félbe és vagy emberkedjünk marokkal, vagy némiképp okosabban, egy villa segítségével nyerjük ki a maximumot a gyümölcsökből. Ha nincs cukorszirupunk, öntsünk gyorsan vizet egy lábosba, adjunk hozzá ugyanannyi cukrot, majd kevergetve forraljuk 1 percig, ez után hűtsük ki és öntsük a pohárba. Jöjjön a pisco és a tojásfehérje, majd tegyünk rendes adag jeget a shakerbe és minimum 20 másodpercig intenzíven rázzuk a saját mixerstílusunkban (alsó, felső, Tom Cruise, áramütés stb.), hogy habosodjon az a fehérje!

Ezt követően töltsük ki szűrővel a választásunk szerinti, előzőleg gondosan lehűtött pohárba.

Hozzávaló pohár sokféle lehet, a fontos, hogy még az ital elkészítése előtt töltsük meg jéggel, hogy lehűljön (persze öntsük ki, mielőtt a Pisco sourt kitöltjük!)

Amikor a Pisco sour már a pohárban pihen, és minimum 2 cm vastagon áll a tetején a tojáshab, fogjuk az angosturát és két-három cseppet cseppentsünk a tetejére. Adjunk hozzá vastag szívószálat.

A Pisco sournak története van!

Akárcsak mi másokat a pálinkával kapcsolatban, eldorádóbeli testvéreink minket is óva intenek, hogy „csak egyet, de maximum hármat”. Ez – csakúgy, mint a pálinka esetében – mélységesen igaz. Nagyon kellemes, jól csúszik, viszont a tojásfehérjétől és a kesernyés cseppektől valami ismeretlen dimenziót nyit meg.

Ha az italok karatékák lennének, akkor a Pisco sournak biztos lenne dan vizsgája.

Haladóknak, Coca sour

Szögezzük le, Peruban (is) legális a kokalevél fogyasztása. A tea és a levelek rágcsálása mellett szokás legalább három hétig piscóba áztatni egy jó csomó, friss kokalevelet, majd kedvenc Pisco sourünket ezzel az „ágyas” alkohollal elkészíteni, vagy akár a legjobb hotelek teraszán fennhangon egy Coca sourt rendelni. A hatás a lábujjaktól induló kellemes bizsergés formájában egészen a fejünk búbjáig felér, nyugodtak, jó kedélyűek leszünk és feledjük a világ búját-baját, ugyanakkor bőven megmaradunk a kriminalizált élvezetektől innen. Egy tipikus win-win ital.

Maracuja Sour

Fantasztikus íze miatt ezt a verziót emeljük ki, de szinte bármilyen friss, savanykás gyümölccsel felturbózhatjuk Pisco sourünket. Ilyenkor akár el is hagyhatjuk a tojásfehérjét és az angosturát, viszont ügyeljünk a savanyú-édes egyensúlyra.

Hasznos kifejezések

Arriba, abajo, al centro y pa’dentro! Leginkább perui, de egyéb spanyol ajkú ismerőseinket is megörvendeztethetjük e tószttal. Arriba-fel(felé a pohárral), abajo-le(felé a pohárral, al centro-középre (mindenkire), y pa’dentro-be (itt megisszuk az italt)

A la Pachamama! Ha andoki országban járunk, megfigyelhetjük, hogy a helyiek tradicionálisan az első kortyot a földre öntik, vagy kiköpik, áldozva a Földanyának, kérve jóságát. Működő vulkánok tövében, kéreglemezek találkozásánál tanácsos követni e jó szokást. Néha máshol is.

Italszeretettel: Al

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...