Ilyen egy tökéletes, egészséges étel!

Mi kell a tökéletes ételhez? Zöldségek, kevés zsiradék, némi fehérje  és bónuszként: újrahasznosítás!

Dacota kolléganőm készítette el a minap ezt az egyszerű zöldségfasírtot. Szerencsés helyzetben vagyok, mert frissen meg is kóstolhattam. Azonnal tudtam, hogy ez az étel itt az Egészség rovatban is helyet kell, hogy kapjon, hiszen számos olyan tulajdonságot megtestesít, amelyeket felett hajlamosak vagyunk átsiklani.

Nekem ez egy tökéletes egészséges étel, el is mondom, miért!

A leveszöldségekből készült fasírt receptjét itt találod!

  1. Zöldségek – a zöldségek kedvező élettani hatásairól már sokszor írtunk. Magas élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmúak - persze jelen esetben a hosszú főzési idő miatt a vitaminok egy része átalakul, az ásványi anyagok egy része kifő a főzőlébe, de élelmirost-tartalmuk megmarad. Az élvezeti értéket biztosítják a színek, a változatos alapanyagok.
  2. Zsírszegény ételkészítési mód – Igaz, hogy egy „fasírtról" van szó, de ezúttal nem bő olajban, hanem zsírszegényen, sütőben elkészítve. Ahogy kell, ha az egészségünk védelme is szerepel a céljaink között.
  3. Színek és ízek – azt gondolhatnánk, hogy a levesben főtt zöldségeknek már nem sok ízük van, pedig de. A fasírtok karakterességét tetszőlegesen ízlésünkre szabhatjuk, fűszerezzük őket bátran friss, tavaszi fűszernövényekkel!
  4. Még egy kis rost – a massza összeállításához hagyományos zsemlemorzsa helyett használjunk gabonakorpát: ez lehet tönkölybúza-, búza- vagy zabkorpa is. Ezzel az egyszerű trükkel még egészségesebbé tehetjük az ételt.
  5. És a bónusz: az újrahasznosítás – a konyhai műveletek közül kiemelten fontos számomra a maradékhasznosítás, hiszen semmi sem nagyobb pazarlás, mint az egyébként fogyasztásra teljesen alkalmas alapanyagok, ételek kidobása. Készítsünk mi magunk is otthon bátran zöldség- vagy húsalaplevet, és használjunk fel belőle minden maradékot!

Olvasd el!

Alaplé-kisokos

Az alapléfőzésből maradt zöldségfasírtot összeállítani nem tart sokáig, kitűnő választás vacsorára, vendégváró falatként. Akinek hiányzik mellőle a hús, bátran tekintsen rá köretként, és fogyassza ebédre frissensültekkel, joghurtos mártogatóssal és vitamindús tavaszi salátákkal! Alacsony energia-, zsír- és szénhidráttartalmuk miatt ráadásul fogyókúrába is csodásan beilleszthetőek.

Olvasd el!

Így hasznosítsd újra az alaplé maradékait!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...