Így tartósítsd az őszi faleveleket

Az őszi falevelek szépségének senki sem tud ellenállni. Gyűjtsünk különböző formájú, színes leveleket. Hazaérve különbözőképpen tartósíthatjuk őket. 

Egy indián legenda szerint az égi vadászok megöltek egy medvét. Az állat vére az őszi égből az erdő fáira hullott. Ezért válik ősszel sok növény levele pirossá ősszel. Megint mások sárgák lesznek, mert az égi lakoma során a medvehúsból lecsöpögő zsír sárgára festi őket.

Préselj!

A legrégibb módja, hogy hosszabb ideig gyönyörködjünk a szép formájú színes őszi levelek szépségében, ha lepréseljük őket. A préselést már a kisiskolások is ismerik. Egy nagyobb, vastagabb könyvbe helyezzük a kisimított, papírtörölköző vagy itatós közé tett leveleket. Legalább egy hétig szárítsuk ily módon a leveleket. A kezelés eredményeként száraz, szépen kisimult, de törékeny leveleket kapunk. A leveleket mozaikszerűen kirakva akár képek is készülhetnek.

Tartósítsd zsírpapírral!

Igazítsuk zsírpapír közé a leveleket, az egészet borítsuk le tiszta törölközővel, vagy ronggyal. Közepesen meleg vasalóval simítsuk végig többször, így a leveleket a rájuk tapadt viaszréteg elzárja a levegőtől, míg a zsírpapír levéllel nem érintkező része összetapad. A leveleket vágjuk körbe úgy, hogy keskeny szegélyt hagyunk. Az így tartósított levelet akár dipa papírra, rajzlapra is felragaszthatjuk, és be is keretezhetjük.

Mikrohullámú sütőben is lehet!

Válasszuk ki a legszebb színű levelet. Ne használjunk lehullott, már száradásnak indult példányt. A sütőbe akár kis leveles ágat is tehetünk. Takarjuk le az egészet papírral. 30-180 másodpercre kapcsoljuk be a sütőt attól függően, hogy a levelek mennyire húsosak illetve szárazak. Ügyeljünk, hogy lángra ne lobbanjon. Ha a levelek nem száradnak ki kellőképpen, akkor a sütőből kivéve a levélszélek felpöndörödnek. Ha túlszáradnak, a levél megperzselődik. A sütőből kivéve a leveleket hagyjuk még egy-két napig szobalevegőn, majd fújjuk le őket akril tartamú lakkal.

Ha a mikrohullámú sütőbe szilikagélt is teszünk, a szárító hatás még tökéletesebb lesz. Ilyenkor borítsunk szilikát 3 c m vastagon egy kisebb kartondoboz aljára. Ebbe helyezzük a leveleket úgy, hogy a levél ne érje a doboz oldalához. A levelet borítsuk be szintén 3 cm vastagon szilikával. A nyitott dobozt helyezzük a sütőbe. A 12 fokozatú sütőt állítsuk négyes fokozatra, a négy fokozatút kettesre. Ha a sütőnek kiolvasztó fokozata van, használjuk azt. A szárítási idő legyen 2,5-5 perc. A pontos szárítási időt és hőmérsékletet saját magunk kikísérletezhetjük.

Glicerines tartósítás

Keverjünk össze egy rész glicerint két rész vízzel. Öntsük a keveréket lapos edénybe, például serpenyőbe. Merítsük bele a levelet csipesz segítségével. Figyeljünk oda, hogy a levél teljes felülete érintkezzék a keverékkel. Ha szükséges, helyezzünk a levélre valami súlyt, hogy a levelek ne jöjjenek a felszínre, és a folyadék teljesen beborítsa a levélfelületet. Hagyjuk a leveleket az edényben állni néhány napig, majd vegyük ki, csöpögtessük le, és gyengéden itassuk le a fölösleges folyadékot puha ruhával. Ilyenkor a levél rugalmas, hajlékony marad. Száraz csokrok díszítésére is alkalmassá válik.

Ez is érdekelhet!

Ezekkel a bogyósokkal a kertedben még színesebb lesz az ősz!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...