Így sportolj kánikulában - 3 tipp edzőnktől!

A nyári kánikulában sem kell abbahagynod a rendszeres mozgást, ha betartasz néhány alapvető szabályt.

Nyáron, a szabadban sportolni óriási élmény - persze, csak ha nem nehezítjük meg a saját dolgunkat és betartunk néhány alapvető szabályt, hiszen a hőségben fokozottan kell figyelnünk arra, hogy a kívánt edzéshatás elérése mellett megőrizzük az egészségünket is.

1. Reggeli edzések előnyben!

Az edzést mindenképpen hűvösebb napszakokra időzítsd. Korán reggel vagy este sokkal jobban fog esni a sport, arról már nem is beszélve, hogy a teljesítményed, és így az edzésed hatékonysága is sokkal eredményesebb lesz, amikor egy kicsit hűvösebb az idő. A lényeg, hogy lehetőleg ne a legnagyobb kánikulában vágj neki az edzésnek, mert ezzel csak felesleges extrém terhelésnek teszed ki a szervezeted.

További tippek edzőnktől:

Ne lustulj el a nyaralás alatt sem! - itt az 5 legklasszabb nyári sport!

2. Eddz közepes intenzitással!

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a hőségben az állóképességed jelentősen csökken. Sokkal gyorsabban és intenzívebben izzadsz, így jóval több folyadékot veszítesz, ráadásul a testhőmérsékleted is pillanatok alatt megemelkedik a kánikulában. Mindez hatással van a pulzusodra, mivel az edzés közben termelt hő leadásához (izzadás) a szívnek több vért kell pumpálni az izmokba, így a terhelési pulzusszám is magasabb lesz a megszokottnál. Tehát 30-35 fokos hőségben semmiképpen ne várj el magadtól csúcsteljesítményt. Pulzusmérő óra segítségével lassan, fokozatosan szoktasd hozzá a szervezeted az extrém időjárási körülményekhez, és inkább válassz közepes intenzitású zsírégető tréningeket.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket:

A kánikula legnagyobb veszélye

3. Hidratálj!

Mindig, tényleg mindig legyen nálad folyadék - lehetőleg szénsavmentes víz, és amikor úgy érzed, hogy csak egy picit is megszomjaztál, azonnal igyál. Hőségben egyébként is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő folyadékpótlásra, különösen igaz ez akkor, ha sportolsz. Azzal, hogy sportolás közben megfelelő mennyiségű vizet iszol, lelassítod a testhőmérsékleted emelkedését, a szíved kifáradását, ezért jóval több ideig leszel képes az edzéscéljaidnak megfelelő pulzustartományban mozogni anélkül, hogy a pulzusod hirtelen túl magasra szökne.

A megfelelő folyadékpótlás nemcsak azért elengedhetetlen fontosságú, mert így megvéded magad a kiszáradástól és a hőkimerüléstől (5% folyadékveszteségnél jelentkezik), hanem azért is, mert már minimális (2%) folyadékveszteség is rontja a teljesítményed. Amennyiben nem pótolod időben a folyadékot és a vízháztartásod tovább csökken (4%) az izommunkád hatékonysága is rengeteget (20-30%) romolhat.

Mindemellett ne feledkezz meg a bőröd védelméről sem: ha a szabadban edzel, maradj végig árnyékban, és használj megfelelő faktorszámú napvédő krémet. Kánikulában mindig legyél sokkal óvatosabb és körültekintőbb saját magaddal szemben. Amennyiben szédülni kezdesz vagy megfájdul a fejed, azonnal hagyd abba az edzést. Figyeld a pulzusod, pótold a folyadékot, és az edzés végén nyújts le!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...