Így készülj a befőzésre!

Mivel lassacskán beköszönt a július, és vele együtt az újabb idénygyümölcsök és -zöldségek nagy hajrája, nem árt előre felkészülni a befőzés procedúrájára.

Puhatolózzunk ismerősöknél, ki hol szerzi be a termést, sok háznál árulnak isteni gyümölcsöket sokkal olcsóbban, mint akár a piacon, netán a boltban. A szükséges eszközök előkészítése, beszerzése sem kis feladat, nézzük melyek azok, amik nélkül nem érdemes belevágni a befőzésbe.

Befőző szett a NoSalty Webshopban! >>

Jó, ha a kamrából lehetőség szerint már eltüntettünk minden korábbi üvegcsét, ha mégsem, ízlés szerint alsó vagy felső polcra, de a lényeg, hogy elkülönítve praktikus rakni a korábbi befőtteket, savanyúságokat, bármit, ami még elfogyasztani tervezünk. Ellenőrizzük, hogy nem indultak-e penészesedésnek.

Még több befőtt receptje >>

Attól függően persze, hogy mit tervezünk elrakni, sok mindenre lehet szükség: lekvár, kompót esetében sok-sok befőttesüvegre, ezek lényegében tetővel együtt bármelyik háztartási részlegen beszerezhetők. Fólia, befőttesgumi, tetők az üvegekre, esetleg vastagabb plédek a dunsztoláshoz, sokliteres edény a főzéshez, és műanyag tálak az előkészületekhez.

A savanyúsággal könnyebb a dolgunk, mert a nagyobb edényen kívül esetleg reszelőre, gyalura van szükség, meg persze jó éles késekre, erről ne feledkezzünk meg, mert nagyon meggyorsítja a munkát. Bonyolódik a helyzet, ha házi ketchupra fáj a fogunk. Az erre alkalmas lucullus majd csak július közepén-végén jelenik meg a standokon, viszont nagyon olcsón szokták árulni, így fillérekből megússzuk a paradicsom-, netán lecsóeltevést. A ketchuphoz egy jó állapotú passzírozó nem árt, de ha nem akarunk beruházni, szomszédtól, barátoktól is kölcsönkérhetjük.

Még több lekvár >>

Az Okoskamra cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek