Puhatolózzunk ismerősöknél, ki hol szerzi be a termést, sok háznál árulnak isteni gyümölcsöket sokkal olcsóbban, mint akár a piacon, netán a boltban. A szükséges eszközök előkészítése, beszerzése sem kis feladat, nézzük melyek azok, amik nélkül nem érdemes belevágni a befőzésbe.
Befőző szett a NoSalty Webshopban! >>
Sárgabarack lekvár
Férjem Franciaországban élő nagynénjétől kaptam ajándékba egy nagyon klassz rézüstöt (réz merőkanállal és szűrőkanállal) és ebben készítem idén életem első lekvárjait, ...
Rebarbarás eperlekvár 2.
Ez volt életem első lekvárfőzése, és gondoltam, ha már nekiállok, akkor valami kevésbé kommersz változattal próbálkozom. Az eredmény: 4 közepes üveg nagyon finom lekvár, 1 ...
Jó, ha a kamrából lehetőség szerint már eltüntettünk minden korábbi üvegcsét, ha mégsem, ízlés szerint alsó vagy felső polcra, de a lényeg, hogy elkülönítve praktikus rakni a korábbi befőtteket, savanyúságokat, bármit, ami még elfogyasztani tervezünk. Ellenőrizzük, hogy nem indultak-e penészesedésnek.
Marmelád - vegyes gyümölcsös
Olyant szerettem volna készíteni, amit gyermekkoromban az üzletben árultak Marmaládé néven. Késsel vágható volt. Hát ez nem olyan lett, de finom és sütésálló, nem olvad ki, mint a ...
Rebarbara jam meggyel
Nagyon szeretem a rebarbarát, és elhatároztam, hogy lekvárt főzök belőle. A meggyel még finomabb lett. Sütibe vagy kenyérre kenve mennyei.
Málnás-meggyes dzsem
Macinak üzenem, voltam a málnásban! Mit szólna egy jó kis francia reggelihez a vadászles alatt? Málnás-meéTt!zsem pirítóssal ékisinom tejcsivel! Tejért majd átugrikez Száraz ...
Sárgabaracklekvár ahogy Dagika készíti
Lementem a közértbe lekvárért, és nem találtam olyat, amiben 20 %-nál több a gyümölcstartalom, és ki is jöttem gyorsan. Ebből kifolyólag úgy gondoltam, kipróbálom magam ...
Sárgabarack lekvár 8. - cukor nélkül
Eredetileg egy blogger receptje, kipróbálás után picit módosítottam.
Attól függően persze, hogy mit tervezünk elrakni, sok mindenre lehet szükség: lekvár, kompót esetében sok-sok befőttesüvegre, ezek lényegében tetővel együtt bármelyik háztartási részlegen beszerezhetők. Fólia, befőttesgumi, tetők az üvegekre, esetleg vastagabb plédek a dunsztoláshoz, sokliteres edény a főzéshez, és műanyag tálak az előkészületekhez.
Zöld dió befőtt
Évekkel ezelőtt egy receptkártyán találtam ezt a receptet. Macerás elkészíteni, de a végeredmény miatt megéri nekifogni. Sült húsok mellé kiváló.
Napon érlelt rumos ringló
Ez a mennyiség 4 közepes méretű befőttes üvegre elég. Ha másmilyen a befőttes üvegünk, akkor érdemes a szilvákat üvegbe rakni, felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, majd ezt a ...
Rumos meggy ahogy temjud készíti
A férjem imádja a rumos meggyet, és mostanáig nagymamája gondoskodott az éves mennyiségről. Sajnos ő már nincs köztünk, így átvettem a családi hagyományt. A készítést és az evést ...
Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt
Mindig is imádtam a befőttet, rengeteg receptet kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi. Mindegyiknek volt valami bibije. :) Bánatom elpanaszoltam a barátnőmnek, mire odaadta ezt a receptet, ...
Meggybefőtt télire Csiki Piroskától
A pontos vízmennyiséget úgy szoktam kiszámítani, hogy egy üveget megrakok meggyel, feltöltöm vízzel, megmérem a meggy súlyát és a víz mennyiséget. Az összmennyiség gyümölcsöt ...
Cseresznyebefőtt 3. - változatok télire
Hogy ne ijesszem el az embereket a hosszú receptekkel, ezért a story-ban írom a többit. Cseresznyekompót borban: Nagyszemű, ropogós, édes ceresznyét megtisztítunk, ...
Befőtt cukor és édesítőszer nélkül
Imádom a befőttet! A mama mindig azt adott a sült hús mellé télen! Dehát tele van cukorral... 30 fölött, szülés után, fogyókúrában, sportos életet űzve, stb, nem ehet az ember ekkora ...
Cseresznyebefőtt 2.
A befőzésnek ez a módja a legbiztonságosabb szerintem. Én már túl vagyok többfajta befőzési technikán, és azt hiszem, hogy már nem is fogok változtatni rajta.
A savanyúsággal könnyebb a dolgunk, mert a nagyobb edényen kívül esetleg reszelőre, gyalura van szükség, meg persze jó éles késekre, erről ne feledkezzünk meg, mert nagyon meggyorsítja a munkát. Bonyolódik a helyzet, ha házi ketchupra fáj a fogunk. Az erre alkalmas lucullus majd csak július közepén-végén jelenik meg a standokon, viszont nagyon olcsón szokták árulni, így fillérekből megússzuk a paradicsom-, netán lecsóeltevést. A ketchuphoz egy jó állapotú passzírozó nem árt, de ha nem akarunk beruházni, szomszédtól, barátoktól is kölcsönkérhetjük.
Fűszeres csalamádé
Itt láttam egy csalamádé receptet, amit Iluska küldött be. Köszönet érte. Ez volt az ötletadó! Ugyan tettem már el csalamádét, de nem volt így fűszerezve, sőt az összetétele is más ...
Csalamádé uborka nélkül Esztertől
Azért uborka nélkül, mert én nem szeretem a savanyú uborkát. A közelemben sok gyerek hasonlóan nem szereti, ezért kitaláltuk a nagymamámmal ezt. Vitamindús, és nagyon finom.
Káposztás csalamádé télire (Csalamádé 3.)
Az egyik kedvenc családi savanyúság. Annál ízletesebb, minél többféle színű paprikából készítjük. Aki az édeskés savanyúságot szereti, cukrot tehet 1,2 kg-ot is.
Kovászos uborka - 3 napos
Sztori: Nagyi recept. Aztán mikor már nem voltam gyerek, hanem külön családom volt, hát elkértem, és magam csinálom azóta. :)
Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen
Sokáig én is kenyérrel csináltam. És mérgelődtem, mert akármit csináltam, egy idő után puha, plötty lett az uborka belseje. Évekkel ezelőtt vendégségben voltunk és felfedeztem az ...
Hordós savanyúság
Én nekem 15 l-es cseréphordóm van, ebbe bőven belefért az uborka. Ha nagyobb hordónk van, ne féljünk almapaprikát, hagymát, zöldparadicsomot is közé tenni. A levet pedig ismét ...
Ecetes uborka Csiki Piroskától
A 7-8 cm-nél nagyobb uborkákat hosszában négybe behasítom, üvegbe rakom. Ezt már csak leforrázom az előkészített lével, és utána száraz dunsztba teszem. Nem használok semmi ...
Uborka télre - a legegyszerűbb
Ismerősömtől kaptam a receptet,ő azt mondta "nagyban" így készítik!!Ha kevés a lé, akkor csináljunk még egy adagot. Ha megmarad, tegyük el, hátha lesz még uborkánk...:-)))
Gyöngyhagyma télire
A gyöngyhagyma az egyik legkedvesebb elrakott savanyúságok közé tartozik nálunk. Ne várjuk meg, hogy nagyra nőjőn: minél apróbb, annál finomabb! Igaz, megtisztítani ...