Így készül a világ legnépszerűbb csiliszósza

Az ínyenc, csípős szószokat előállítók legnagyobbja, a Huy Fong Foods egy különleges gyárlátogatás keretében mutatja be az ázsiai boltok slágerének készítését és gyártását.

1990 óta az amerikai Underwood Ranches paprikaföldjein termesztik a Huy Fong Foods világhírű receptje alapján készült Sriracha szósz fő alapanyagát, a piros jalapeño chilipaprikát. A betakarítási szezon nagyjából minden évben augusztus végégig tart, amire a vietnámi bevándorló, David Tran alapította cég gyárlátogatásokkeretein belül hívja meg magához a Sriracha szerelmeseit.

A különleges túrán a felpaprikázott látogatók a teljes Sriracha termelést végigkövethetik (nagyjából 200 paprikarajongó társukkal együtt), hogy saját szemükkel láthassák a betakarítást, szállítást, a paprika finomra őrlésének és az ínyenc szósz előállításának teljes folyamatát. Sőt, akik a legjobban bírják a csípős paprika ízvilágát, azok nem kis mennyiségű ajándék szósszal tölthetik meg otthoni spájzukat.

A termelési folyamat azért is fantasztikus élmény, mivel hihetetlenül kevés időn belül, alig 4 óra alatt kerül az ültetvényről a műanyag flakonokba a Shrirachát tartalmazó paprika. A zöldséget szállító teherautóknak körülbelül egy órát vesz igénybe, míg az Underwood Ranchesről a Huy Fong irwindale-i létesítménybe szállítják a frissen szedett paprikákat, ahol közvetlenül a darálók szájába ömlesztik őket.

Ez a betakarítási időszakban naponta 40 teherfuvar megfordulását, 50 idénymunkás kétkezi munkáját és 16 héten át tartó folyamatos darálást jelent a szezonban, amikor a gyár három műszakban, a hét hat napján megállás nélkül dolgozik. A tavalyi termelési becslések szerint ez 58.000 tonna chilipaprika beszállítását jelentette.

Ez pedig azért igazán fontos és megnyugtató információ, mivel már többször kapott szárnyra az a hír, miszerint a dél-kaliforniai Irwindale-ben működő Sriracha-üzemet a bezárás fenyegeti. Akkor a város lakóinak panaszai miatt indítottak vizsgálatot a Kakasszósz gyára ellen, mivel a környék lakóiknak erősen csípte a szemét a gyárból kiáramló csípős gőz és a fűszeres szagok.

A pánikba esett fogyasztók persze azonnal megrohamozták a piros szószokat áruló üzleteket, a felvásárlási pánik lázát pedig később az fojtotta le, hogy a városi tanáccsal folytatott egyeztetések során sikerült megállapodni egy hatékony szagszűrő-rendszer beépítésében, és egy kedvezőbb texasi gyárhelyszínre való áttelepülésben. Az ajánlat szerint a gyár San Antonióba költözhetne, ahol a szükséges chilipaprikát is könnyedén megtermelhetik.

A Huy Fong most azonban még a régi gyártelepen indítja el következő csípős kirándulását, ahol két új, piros, 14 fős, stílusosan Hot 1 és Hot 2 névre keresztelt golfjárművel utaztatják végig turistacsoportjaikat Shriracha földjén. A végállomás pedig a csiliszósz híveinek legendás szentélye, a The Rooster Room (A Kakas Terem), ahol a címerükben szereplő, vietnámi zodiákus kakas ikonjával szinte bármilyen ajándéktárgy beszerezhető.

Ez is érdekelhet!

Miért csíp az erős paprika?

(via firstwefeast)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...