Így készül a legfinomabb lecsó!

Aki részese volt már közös lecsókészítésnek, tudja, hatalmas viták kerekedhetnek, és a legjobb barátok is hajba kapnak, hisz mindenki fújja a magáét. Civakodni nem érdemes, az alapokat betartani annál inkább.

Lecsó 3.

A fotón rizzsel tálaltam, mert a párom így szereti, én viszont a friss fehér kenyeres tunkolásra esküszöm. No meg a jéghideg koviubira.

Ha lecsóról van szó, akkor mindenkinek van egy saját, jól bevált receptje, amire esküszik. Ez így is van rendjén, szentírás nincs, viszont aranyszabályok vannak, melyeket be kell tartanunk. Lássuk!

  • Arányok: 1 rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom, 4 rész fehér húsú zöldpaprika.
  • Kizárólag szabadföldön termett hozzávalókból az igazi, érdemes kivárni, míg nap érlelte paradicsomot és paprikát kapunk a piacon.
  • A végén fűszerezzünk, ugyanis, ha már az elején sózzuk, a paprika túl sok levet ereszt. A paradicsom hozzáadásakor ízesítsük a lecsót: frissen tört borssal és sóval.
  • Lassan, kis lángon készítsük. A lecsónak lelke van, ne kapkodjunk vele!
  • Kötelező tálalási elem: egy nagy karéj fehér kenyér, lehetőleg vastag, ropogós héjjal és puha belsővel.

Lecsó

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), ...

Lecsó 2.

Ezt a közkedvelt nyári ételt mindenki kicsit másképp készíti és általában a saját változatára esküszik. A mi családunk enyhén csípősen szereti, ezért  1-2 hegyes-erős ...

A vitás pontok

  • Zsiradék: Olajon, zsíron vagy a szalonna kisült zsírján dinszteljük a hagymát?
  • Vöröshagyma: Reszeljük, finomra vágjuk, karikázzuk vagy csíkozzuk?
  • Paprika: Milyen formára szeleteljük? Karikázzuk vagy csíkokra vágjuk? Kerüljön-e a lecsóba csípős paprika is?
  • Paradicsom: Hámozzuk vagy héjastul kerüljön bele? Ha az előző mellett döntünk, így húzhatjuk le könnyedén a paradicsom héját.

A változatosság gyönyörködtet!

A lecsót megunni nem lehet, számtalan formája létezik, készítsük a saját elképzelésünk szerint.

Tarhonyás lecsó

Sokféle lecsót kóstoltam már, de nálam ez viszi a pálmát a paradicsomosságával, és a tarhonya adta tartalmasságával.

Lecsó vele főtt galuskával

Nálunk mindig nokedlivel készül a lecsó. A Vidék ízében találtam ezt a megoldást. Egyszerűbb belefőzni a nagyobb galuskákat, mint vízben külön megfőzni. Legalább is nyaralás alatt ...

Cukkini lecsó 3.

Elmentem citromért a zöldségeshez és cukkinivel tértem haza. (Azért citromot is vettem és készült belőle egy nagyon finom citromos sütemény.)  Nagy kedvenc a paprika nélküli lecsó. ...

Lecsó 8. - tojásos- virslis

Férjem örök kedvence a lecsó, főleg ez a fajta, amit én készítek. Én Anyukámtól lestem el a receptjét annak idején. Azonban én egyáltalán nem szeretem, nem is fogyasztom, főzni is ...

Dobjuk fel vele az ételeket!

Nemcsak önálló fogásként, hanem ízesítőként is szolgálhat a lecsó.

Velő lecsósan

Férjem kedvenc étele a velő,  lecsósan elkészítve. Csak friss velőből szoktam készíteni. Természetesen erőssen szereti, ezért rakok az erős zöldpaprika mellé még szárazpaprikát  ...

Lecsós csirkemáj

Ez is egy villámgyorsan elkészíthető, finom étel. Mivel nagyon hamar kész van, előbb a köretet szoktam elkezdeni, így nagyjából egyszerre készülnek el.

A lecsó nem ismer határokat

Lecsót nemcsak mi, magyarok fogyasztunk: a franciák lecsója padlizsánnal és cukkinivel, az olaszok változata pedig kaliforniai paprikával készül.

Ratatouille 4.

A francia lecsó. Mindenki úgy készítse, ahogy szereti. Akárcsak a mi lecsónkat. :-)  Köretnek is kiváló.

Ratatouille a la L'ecsó

A barátnőmmel néztük meg a rajzfilmet, és rákérdezett, hogy el tudom e készíteni Remy lecsóját. Utánanéztem az interneten, és nem kevés keresés után találtam egy lefordított ...

Üvegbe zárt nyár: lecsó télire

Gondoljunk a hidegebb időkre, ugye, nem csak nyáron akarjuk élvezni a lecsót?

Lecsó télire

Nem tagadom, hogy a nyári, friss alapanyagokból készült lecsó nem hasonlítható össze a téli, befőzött változattal, de amikor télen háromszor annyiba kerül egy kiló paradicsom, ...

Még több lecsórecept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...