Így készíts töltött pizzát!

Az olaszok, mint tudjuk, utolérhetetlenek pizzában, hiszen a vékony tésztás, minden földi jóval megpakolt finomság az ő hazájukból eredeztethető: s nem restek többféleképpen variálni.

Calzone

Töltött pizza, melyet kedvünk és hűtőnk tartalma szerint ezernyi módon pakolhatunk meg. Nálam most tonhalas calzone készült.

Ezek közül az egyik kedvencem a calzone, más néven töltött pizza, ami – ha lehet – még tovább fokozza a pizza iránti szenvedélyemet, főleg akkor, amikor a hagyományos, kerek változat már „olyan snassznak tűnik”. A tésztát illető tudnivalókról szólok először: hagyományos kelt tésztával dolgozunk, fél kiló-hatvan deka lisztből négy főre simán számolhatsz, a kelt tésztához kapcsolódó tudnivalókról egyébként múlt héten írtam. Százforintos vastagságú, kb. 30 cm-es átmérőjű korongokat nyújtunk a tésztából, amit előtte (már kelesztés után) alaposan átgyúrtunk, hogy a maradék levegő is távozzon belőle. Ezzel aztán úgy logikázz, hogy a tölteléknek erre a tésztalapra kell jönnie, méghozzá úgy, hogy a korong másik felével beborítsuk azt: egyszerűbben – összehajtjuk a tésztánkat.

A tökéletes kelt tészta >>

Szalámis calzone

Fontos, hogy jól megkeljen a tészta, mert egyébként kenyérlángos lesz belőle, és nem pizza. Az is lényeges, hogy jó vékonyra nyújtsuk a tésztát. Puha és ropogós pizza lesz a ...

Mini calzonék

Pizza változatosan. Ebből az adag tésztából nagyjából 12-14 db kis 5 centis calzone lesz.

Sajtos-csirkés calzone

Ez a story is hasonló, mint a többi, egy olyan történet, amikor valami megszületik a gondolataimban, persze ahogyan én csinálnám, és ezt a gondolatot megvalósítom. Szerintem nem kell ...

Calzone hús nélkül

Csak egy Catan (stratégiai társasjáték) partira hívtuk a barátainkat, és vacsorára készítettem nekik calzonét, vagyis töltött pizzát. Máskor a gyerekeknek készítek reggelire vagy ...

Az összetapasztott tésztarétegeket alaposan csípjük be a szélüknél, ellenkező esetben kifolyik belőle sütés közben a töltelék. S hogy mi kerüljön a calzonéba? Erre rengeteg ötletet találsz a NoSalty receptjei között, de én valamiért ebben az esetben a vegetáriánus verziót preferálom: házilag főzött paradicsomszósszal, sok bazsalikommal, frissen reszelt parmezánnal olyan hangulatot teremthetek vele pillanatok alatt, mintha egy kis toszkán faluban látnának vendégül.

Ütős paradicsomszószokért ide kattints! >>

Most már kapható friss spenót is, ezt is előszerettel használom a hajtogatott pizzába, valódi fetával, ennek híján krémfehér sajttal készítek belőle már önmagában is isteni tésztába valót - persze némi friss fokhagyma sem árt meg neki. A házi paradicsomszószt én tényleg nem hagynám ki: friss, szabadföldi paradicsom híján lucullus konzervekkel dolgozom, abból is olyat választok, amibe nem tettek citromsavat, mert sokat elvisz az ízéből a savanykás adalékanyag. Friss bazsalikommal, az örök fokhagymával főzöm egészen addig, amíg a nedvesség elpárolog belőle és igazán szószállagú lesz - lassú tűzön főzve a legjobb!

Tésztaételek tavaszra >>

Töltött pizza sonkával-gombával

Nagyon régi receptfüzetben találtam rá erre a töltött pizzára. Hiába kerestem a füzetkén az évszámot, nem találtam, de az talán mond valamit, hogy olyan pesti telefonszámok vannak ...

Calzone 4.

Kis családom nagyon szereti a pizzát, így sűrűn neki kell állnom. Kipróbáltam ezt a variációt is, szerintem nagyon nyerő :-). Igyekeztem nagyon részletesen leírni, de valójában kis ...

Töltött pizza 2. - sonkás, kukoricás

Nagy pizza-rajongó vagyok, gondoltam, kísérletezgetek kicsit. Nagyon jól sikerült, már többször is elkészítettem, mindig nagy sikere volt. =) Egyetemista lévén fontos szemponttá vált ...

Calzone

Töltött pizza, melyet kedvünk és hűtőnk tartalma szerint ezernyi módon pakolhatunk meg. Nálam most tonhalas calzone készült.

A calzonéba gyakorlatilag bármi belekerülhet, ami egy átlagos pizzába is: a parmezán mellett a valódi mozzarella is népszerű alkotóeleme a töltött pizzának, de az olívabogyótól, a tájanként változó sajtoktól sem riadnak vissza az olaszok, ha calzonéra terelődik a szó. Amerikában és sok európai nagyvárosban is kínálnak az üzletek fagyasztott calzonékat, amik – talán mondanunk sem kell – meg sem közelítik a házilag sütött pizzákat. Mehet a calzone tízórais dobozba, a vendégeknek, szomszédoknak, mert jó fejek vagyunk, ha van előre elkészített tésztánk és paradicsomszószunk, akkor pedig gyors vacsora: érdemes felépíteni a saját kedvenc receptedet!

Az összes calzone egy helyen itt! >>

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt találhatod meg >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...