Így készíts finom mártást!

Régi szakácskönyvekben oldalakon keresztül sorjáznak a mártások. Csodálattal olvasom a különféle változatokat, és kissé sajnálom, hogy étkezésünkben közel sincs akkora szerepe, mint 100 vagy akár 150 évvel ezelőtt.

A mártáskészítés a szakácsművészet felső foka. Úgy tartják, nagy gyakorlat és szakértelem kell hozzá.

Besameles töltött tök

A sógórnőmnél ettem ilyen töltött tököt, a saját tököcskémből:). Én adtam neki a palántát. Nagyon ízlett, és megkérdeztem, hogy csinálta.Ő ajánlotta ezt az olasz jellegű ...

Hátszínpecsenye örmény módra

Búcsúvacsorát tartottunk. Indulok vissza Albionba, vár az egyetem, el kellett köszönnöm a szüleimtől és Pesttől. Az utolsó napokban nagyon rámjött az izgalom, meg előre a honvágy is, ...

Változatok majonézre

Nem tudom mások is annyira szeretik-e a majonézt és a majonézes ételeket, mint mi. Ezek a variációk azért jók, mert feldobhatjuk vele a megszokott ízeket. A Mester Kiadó receptkártya ...

A fehér mártás felöntéséhez húslevest használunk. Húsleves főzésekor nagyobb mennyiséget készítünk, belőle néhány adagot kiporciózunk és lefagyasztunk, amit felolvasztás után majd különféle krémlevesek, mártások, raguk készítéséhez használhatunk.

Fehér (veloute) mártás

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • ½ l húsleves
  • 4 ek liszt
  • őrölt fehérbors

Elkészítés:

  1. A vajból és lisztből, világos, enyhén pirított rántást készítünk, felengedjük húslevessel, közben habverővel simára keverjük.
  2. Sóval és fehérborssal ízlés szerint fűszerezzük, majd lassú tűzön 20-25 percig főzzük, kiforraljuk.
  3. A kapott alapot különböző mártásokhoz használhatjuk.

Tipp: A selymesebb állag elérése érdekében átszűrhetjük. A halakhoz készített mártásokhoz húsleves helyett fehér, hal-alaplevet is használhatunk.

Fehérbor mártás

Hozzávalók:

  • 3 dl fehérmártás
  • 1,5 dl fehér bor
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 4 dkg vaj
  • frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. A kész fehérmártást felengedjük fehérborral, habverővel simára keverjük és lassú tűzön 10 percig beforraljuk.
  2. A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával és a tűzről levett mártáshoz öntjük, közben folytonosan kevergetjük.
  3. Citrommal és szükség esetén sóval ízesítjük.
  4. 1-2 percig melegítjük a mártást, ügyelve arra, hogy ne forrjon.
  5. Miután elkészült, melegen tartjuk. Halakhoz, terrinekhez, sültekhez, pástétomokhoz kínáljuk.

Ajánlott cikkek: Mártsd be magad a jóba!és Mártsd valóra!

Mártsuk bele magunkat

Dobos C. JózsefMagyar-Franczia Szakácskönyveszerint egy-egy mártás készítése akár több órát is igénybe vehet. Ennek ellenére, valamit is magára adó szakácsnő alapmártást mindig tartott készen, amelyet variált a sültekhez, vadakhoz, halakhoz, pástétomokhoz, tojásételekhez, előételekhez, fánkokhoz, palacsintákhoz, pudingokhoz, párolt zöldségekhez.

Fajtájukat tekintve két főcsoportra oszthatók: a hideg és meleg mártásokra. Mindkettőnél vannak alapmártások, amelyeket tovább ízesítve, gazdagítva számos változatot készíthetünk. Hideg alapmártás pl. a majonéz. A meleg alapmártásokhoz soroljuk a fehérmártást, barnamártást, tejmártást (besamelmártást), hollandi mártást.

Ma már könnyebben, gyorsabban elkészíthetjük, hisz a felöntésükhöz szükséges húslevest nem kell órákig főznünk – mint régen –, elegendő a fagyasztóból kivenni és felengedni.

Ha többre vágyunk a porokból, félkész termékekből készültnél vagy bolti majonézből kikavartnál, ha egy kis lassításra, kényeztetésre van szükségünk, készítsünk mártásokat. Ha jó minőségű alapanyagokból állítjuk össze, remek kísérői egy-egy ételnek.

Fehér mártások

Most ismerkedjünk meg a meleg, fehér (veloute) alapmártással és a belőle készíthető mártásokkal.

{ RKÉP = 57296,3 }

{ RKÉP =17973,3}

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...