Így kell kinézzen az egészséges étel!

Az alábbi néhány egyszerű alapszabályt betartva könnyen összeállíthatjuk kiegyensúlyozott étkezéseinket!

Ha nem akarjuk/tudjuk számolgatni a kalóriákat, a tápanyagokat, kiegyensúlyozott ebédünk összeállításában nagy segítségünkre lehet a táplálkozási szakemberek által kidolgozott „tányérmodell”.

A „tányérmodell” összeállítása:

  1. A tányérunkat gondolatban felezzük el!
  2. A tányér egyik felére kerüljenek a zöldségek, ezt a részt teljesen töltsék meg.
  3. A tányér másik felét osszuk további két részre, vagyis negyedeljük!
  4. Az egyik negyed az állati eredetű fehérjét tartalmazó élelmiszerek vagy ételek helye.
  5. A másik negyed pedig a keményítő alapú köreteké vagy pékáruké.

1. Féltányérnyi zöldséghalom

A tányérnak ebbe a részébe kerülnek az alacsonyabb szénhidráttartalmú zöldségek és a belőlük készült ételek, pl. a friss zöldségekből készült saláta, a főtt, párolt, sült zöldségekből készült zöldségköret.

A zöldségek jelentőségéről már sokszor volt szó a rovatban: élelmi rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, alacsony energiatartalmú alapanyagok. Fogyasszuk őket változatosan: sülve-főve és nyersen egyaránt!

A tányérnak ez a része fogyókúrázóknak különösen fontos, hiszen ezekből a nyersanyagokból nagyobb mennyiségeket is megehetünk, anélkül, hogy jelentős energiát juttatnának be a szervezetükbe, kiváló lehetőség, hogy púposra pakoljuk a tányérunkat. A zöldségek rosttartalmuknál fogva elnyújtják a szénhidrátok felszívódását, ezért cukorbetegeknek még inkább javasolt figyelniük a főétkezéseik során a „fele rész zöldség” betartására.

2. Negyedtányérnyi keményítő

A tányérnak erre a részére kerüljenek a magasabb szénhidrát-, keményítőtartalmú alapanyagokból készült ételek. Ide értjük a gabonaféléket (búza, bulgur, kuszkusz, rozs, zab, rizs, árpa, köles) és a gabonafélék alternatív változatait (hajdina, amarant, quinoa), a tésztaköretet (durumtészta, teljes őrlésű tészta,) és a magas keményítőtartalmú zöldségeket (burgonya, édesburgonya, szárazbab, lencse stb.). Hideg reggelinél és vacsoránál a teljes őrlésű kenyereket, péksüteményeket helyezzük erre a részre!

Olvastad már?

15 könnyű egytálétel ~500 kalóriából

3. Negyedtányérnyi állati eredetű fehérje

Ide pakoljuk a húsokat és a belőlük készült húskészítményeket, az édesvízi és tengeri halakat, a sajtokat, a túrót és tojást.

Az állati eredetű fehérjeforrások megfelelő arányban tartalmazzák a szervezet számára szükséges összes ún. esszenciális aminosavat, ezért teljes értékű fehérjeforrásoknak tekintjük őket. A növényi eredetű fehérjeforrások nem teljes értékűek, mivel egy-két esszenciális aminosavban hiányt szenvednek. Ezért fontos, hogy főétkezéseink során mindig lássuk el teljes értékű fehérjével szervezetünket!

4. Ne felejtkezzünk meg a pohárról sem!

A tányér mellé az asztalra helyezzünk poharat is, hiszen a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen szervezetünk egyensúlyához. Alapesetben folyadékbevitelünk nagyobb részét csapvízzel, ásványvízzel fedezzük!

Olvastad már?

A fruktózfelszívódási zavar étrendje

5. Bónuszok: tej/ joghurt/ túró + gyümölcsök

Szerepeltethetjük őket befejező fogásként, vagy áttolhatjuk tízóraira, uzsonnára. Fogyaszthatjuk önállóan: például desszert gyanánt gyümölcsöt vagy gyümölcssalátát eszünk, a tejet pedig az ebéd utáni tejeskávénkba tesszük. Kombináljuk őket egymással, két legyet ütünk egy csapásra, ha desszertünket natúr joghurtból és friss, szezonális gyümölcsből dobjuk össze. A „bónusz csoport” nyersanyagai közül a tej, joghurt, túró vagy a belőlük készült ételek, italok jól hasznosuló kalciumtartalmuk miatt fontosak számunkra. A friss gyümölcsökkel pedig hozzájárulunk a napi C-vitaminszükségletünk kielégítéséhez.

6. Amikor nem elég az egy tányér

Előfordul persze, hogy az étel jellemzői miatt a fenti elosztást nem tudjuk a tányérunkon megvalósítani. Ettől még érdemes a szemléletet, az arányokat megtartani: pl. ha bolognai spagettit eszünk ebédre, ne felejtkezzünk el a hozzá járó zöldség részről egy nagy adag zöldsaláta vagy megelőző fogásként egy zöldségleves formájában. A hagyományos ételeknél se riadjunk vissza: a pörkölt+nokedli kombináció előtt fogyasszunk zöldséges levest, mellé pedig együnk savanyúságot, zöldsalátát!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...