
„Minél egyszerűbb, annál jobb és hűsítőbb!" Ez lehetne a jelszava a kánikula kedvenc ételeinek. Bár sajnos mi már nem rendelkezünk nyári konyhával, mint nagyanyáink anno, mi is megtehetjük, hogy amikor a hőmérő higanyszála 30 fok felett ragad, szabadságoljuk a tűzhelyünket, hogy legalább pluszhőt ne termeljünk a lakásba. Hiába ismert nálunk is a kánikula, az utóbbi években olyan tartósan marad, hogyha nem akarunk szendvicsen élni hetekig, érdemes körülnézni, mivel hűti magát a nagyvilág!

Sivatagi módra
Az ipari jeges teák elterjedése óta hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a palackozott, agyoncukrozott ízesített teák valóban elveszik a szomjunkat, csak mert egy jéghideg hűtőből kapjuk őket elő. Nem így van, de az ötlet mindenképpen díjat érdemel. Az arab országokat – a sivatag közelsége miatt – nyugodtan tekinthetjük hőségszakértőknek. Náluk a legnagyobb melegben mentateát isznak – igaz, nem hidegen, hanem langyosan. A forrázott mentát kézmelegre hűtik, és mindenféle ízesítés nélkül kortyolgatják. Igaz, hogy nem a nyugati ember által megszokott, „azonnali" enyhülést hozza, cserébe azonban jó sokáig eltart. Vegyünk, vagy ültessünk mentát, és reggel készítsünk egy jókora kancsóval, mire az igazi hőguta jön, pont kellemesre hűl! Akinek több fűszernövénye van a kertben, bátran próbálkozhat citromfűvel, de akár bazsalikommal vagy rozmaringgal is! Hasonló hatást érhetünk el bármilyen friss gyümölcsből készített limonádéval – természetesen cukor nélkül!
Összefér a nyaralás a fogyókúrával? >>
Mentás limonádé
Ebben az első, májusi nagy melegben nagyon jól esett meginni egy pohár hideg limonádét. Szerintem nyáron a strandra is velünk fog tartani a hűtőtáskában.
Andalúz megmentő
Nincs ugyan közvetlen sivatagi kapcsolata, de Spanyolország déli részén, Andalúziában is jól tudják, milyen az 50 fokos hőség. Mivel az ízek imádata még ilyenkor is jellemző őket, a jeges italoknál kicsit többre vágynak a szieszta előtt. A legnépszerűbb spanyol kánikulai kaja a gazpacho és a nála kicsit testesebb salmorejo garantáltan lehűt mindenkit. Hivatalos receptjük nincs is, hiszen ahány háziasszony, annyi változat. A gazpacho esetében alapvetően uborka, paradicsom, fokhagyma, paprika és fűszerek kerülnek a turmixba, de vészesebb napokon egy-két jégkockát is beledobhatunk a gyorsabb felfrissülés érdekében. Ha azt szeretnénk, hogy a frissítőnk kicsit jobban eltelítsen, készítsünk salmorejót – majdnem olyan, mint a gazpacho, de ezt egy szelet kenyérrel dúsítják. Ha még mindig nem elég, a spanyol konyha büszkeségéből, a sonkából is tehetünk rá egy pici koronát!
Epres gazpacho
Nagyon kellemes üdítő nyári leves, melyben az eper gyümölcsössége tovább fokozza a frissítő hatást. 2-3 órás hűtést igényel, amely alatt szépen összeérnek az ízek.
Salmorejo
A recept a Chili és Vaníliáról származik, de eredetileg a NOL videósorozatában láttam. Mivel tényleg paradicsomszezon van, és nálunk is pihen a hűtőben jópár nagyon finom, érett házi ...
Mexikóban így szokás
Bár a közép-amerikai ország a tortilláról és a chili con carnéról és a csokiról ismert elsősorban, aki már járt ott, tudja, hogy a hőség náluk is igencsak ismert fogalom. Ilyenkor nekik sincs kedvük a vastag, nehéz ételekhez, de mivel a konyhájuk alapvetően nem túl könnyű, a frissítőjükben is van némi „anyag". A piacokon mindenhol kapható, óriási kancsókból kínált horchata Mexikó frissítője. A mandula vagy rizstej alapú cukros-fahéjas ital nemcsak hűsít, hanem garantáltan az éhségünket is elveszi 1-2 órára! Mivel nálunk sajnos elég nehéz és költséges beszerezni az alapanyagokat, otthon is elkészíthetjük!
Horchata
Az horchata a spanyol nyelvű országok egyik kedvelt itala, piacokon különböző ízesítésben árulják. Országonként, régiónként változik, hogy mandulából, rizsből vagy más ...
Tippek a Balkánról
Balkán konyháról összességében nem beszélhetünk, bár a sok kis nemzet konyhája meglepő hasonlóságot mutat, az ételek fűszerezése, alapanyagjai és elkészítési módja nagyon változatos országonként. A hőséget azonban ők is jól ismerik, és meg is vannak rá a jól bevált receptjeik. A törökök egyik kedvenc frissítője ilyenkor az ayran, a vizezett, sós joghurt, amelyet jól behűtve kortyolgatnak. A nagyobb görög-török büfékben beszerezhető, de otthon is elkészíthetjük pofonegyszerűen! A joghurtos előételek, saláták nagyon népszerűek a melegben, ilyenkor a szokásosnál is gyakrabban esznek joghurtos fogásokat padlizsánnal, uborkával, cukkinivel vagy más zöldséggel.
Törökországi gasztrokalandok >>
Ayran házilag
A nagy melegre való tekintettel úgy gondoltam, gyorsan megismertetjük az Ayrant azokkal, akik még eddig nem ittak volna ilyet. Ez egy hagyományos török hideg, hűsítő, jólesően ...
Tzatziki
Ha máshol nem is, de a gyrosban bizonyára mindenki találkozott már ezzel a görög vagy török előétellel. A hozzá való joghurt eredetileg juhtejből vagy kecsketejből készül, ennek ...
Joghurtos padlizsánsaláta
Görögországban ettem egyszer egy ilyen salátát, hazaérve pedig megpróbáltam házilag előállítani. Közeli rokona a tzatzikinek, de a padlizsán miatt különlegesebb az íze. Eredetileg ...
Joghurtos-zöldfűszeres sült padlizsánsaláta
A török éttermekben kapható joghurtos padlizsánsaláta, amit nagyon szeretek, adta az ihletet. Épp volt itthon padlizsán, és minden ami belekerült, így nekiálltam, hátha sikeredik a ...
Kakukkfüves padlizsán és paprikasaláta joghurttal
Ez a recept is Ízbolygó blogjáról származik, akinek nagy hálával tartozom a sok-sok ötletért, bár létezésemről nem tud:).Mediterrán hangulatú, frissítő salátáról van szó, melynek ...
Dolce Italia
Az olaszok elsősorban sziesztával védekeznek a hőség ellen. De van egy másik, jól bevált módszerük is: a jégbe hűtött limoncello. A délről származó citrusos alkoholból nem tanácsos egyszerre túl sokat fogyasztani, hiszen alkoholtartalma elég magas, de ha a mélyhűtőben tartjuk, és csak egy pohárkányival kortyolunk el a legnagyobb melegben, akkor a legvérmesebb dél-olasz mamma sem szólhat egy rossz szót se. Mivel limoncellót nem lehet minden sarkon kapni, csináljuk meg otthon! És mivel Olaszország déli részén rengeteg citrom terem, ilyenkor előszeretettel fogyasztanak mindent, ami citrommal készül, és könnyű: tészták, saláták, halak és tengeri herkentyűk az olasz konyha kedvencei hőségben.
Citromos spagetti
Tegnap este láttam ezt a receptet a tv-ben. Mivel húgom olasz síútjának köszönhetően a hűtőnkben lapult egy darabka parmezán sajt, nagyon megörültem és gyorsan ki is próbáltan. ...
Fantasztikus spanyol konyha >>
Spagetti al lemone
Mennyei, mennyei, mennyei! Hűűűű, de finom volt ez, szinte nem is tudtam abbahagyni. :) Talán furcsán hangzik ez a citromos tésztára, de bizton állítom, hogy ilyen letisztult, ...
Limoncello házilag
Még mindig tart a citrom-szerelem, ami a sós citromnál és a vele készült receptnél kezdődött és még folytatódik is. Születésnapra készült a házi limoncello. Jóuram legjobb ...
Citromos-pestos zöldsaláta
Annabell Langbein műsorának reklámjában láttam meg a salátát. Mivel minden hozzávalót szeretek, nem volt kérdés, hogy egyszer el is készítem. Kiváló pikáns saláta.
Sült szardellák
Ez csak egy egyszerű elkészítési ötlet: nem kell a halakat feltétlenül lisztbe forgatni, panírozni, bundázni stb. Alaposan besózzuk, kisütjük, lecsöpögtetjük citromlével és kész is.
Ananászos garnéla nyárson sütve
Finom, és friss trópusi az íze. Mivel nagyobb garnélákról van szó, így 15 percig is eltarthat a sütése. Ha először félig átsütjük a zöldségeket és úgy tűzzük fel a nyársra, ...
Citrom linguine vagy spagetti 2.
Már nagyon régen szerettem volna megkóstolni ezt a citromos spagettit, de valahogy nem került rá sor. Most volt otthon friss bazsalikom, és citrom is árválkodott a hűtőben, így ...
Citromos-csirkemájas tészta
A Szakácsok Könyvében bukkantam erre a tésztareceptre. Zseniálisan egyszerű és finom.
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!