Idős korban is egészségesen!

Tudtad, hogy idős korban megváltozik a szervezet anyagcseréje? Segítsük a szüleinket, nagyszüleinket, hogy minél hosszabb életük lehessen jó egészségben!

Akárcsak a kisgyermekkornak, az időskornak is megvannak az életkori sajátosságokhoz alkalmazkodó speciális étrendi szükségletei. Az életkor előrehaladtával:

  • lassul a szervezet anyagcseréje, nehezebben hasznosítja a tápanyagokat
  • foghiány miatt elégtelen lehet a rágás, és a nyelés is nehezebbé válik
  • az étvágyat hátrányosan befolyásolja a gyengülő ízérzés és a kisebb mennyiségben termelődő emésztőnedvek,
  • elveheti a kedvet az evéstől a kéz ügyetlenné válása miatt átélt kudarc is.

A jó kondíció megőrzéséhez és a memória frissességének fenntartásához különösen fontosakká válnak egyes tápanyagok:

  • a kalcium és a D-vitamin védik a csontok egészségét,
  • az élelmi rostok hozzájárulnak az emésztés megfelelő működéséhez,
  • a kálium kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában, jó erőnlétet biztosít, és jótékony hatású a depresszió ellen,
  • a B12 vitamin fontos szerepet tölt be számos anyagcsere folyamatban és nélkülözhetetlen az agyműködéshez is,
  • a telítetlen zsírsavak csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Mit tehetünk mi időskorú családtagjaink egészsége érdekében?

  • Biztosítsuk étrendjük sokszínűségét, hiszen minél változatosabb az étrend, annál valószínűbb, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz!
  • Az étkezéseknél mindig kínáljunk zöldséget, gyümölcsöt. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk mellett az élénk színű zöldségek pl. brokkoli, sárgarépa, sütőtök, leveles zöldségek, paradicsom stb. és gyümölcsök látványa, illata is javítja az étvágyat.
  • A megfelelő kalcium- és a D-vitaminbevitel érdekében fontos, hogy naponta legalább háromszor kerítsünk sort zsírszegény tej, joghurt vagy sajt fogyasztására.
  • Készítsük az ételeket kevesebb sóval a megfelelő vérnyomás érdekében!
  • A sovány húsokon kívül kitűnő fehérjeforrások a halak és a hüvelyesek – találjunk nekik helyet az étrendben!
  • A kellő mennyiségű élelmi rost biztosítására részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztféléket és a barna rizst!
  • Állati eredetű zsiradékok helyett inkább növényi olajakat használjunk az idősek ételeinek készítéséhez!

Idős korban csökken a szomjúságérzet, ezért különös figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ennek híján fennáll a kiszáradás veszélye, amely zavartságot és emlékezetkiesést is okozhat. Kínáljuk az idősebbeket gyakran ásványvízzel, frissítő limonádéval, gyümölcslevekkel – legalább napi 6-8 pohár folyadék fogyasztása ajánlott – , és folyadékban bő ételekkel, például levessel, főzelékekkel, gyümölcsös ételekkel.

Kiegyensúlyozott és örömteli étkezés

A megfelelő energia- és tápanyagbevitelt segíthetjük azzal is, ha az étkezést kellemes élménnyé formáljuk, ezzel is fokozva az étvágyat.

  • Fontos a napi többszöri, kisebb étkezés, így kevésbé terheljük az emésztőrendszert, kiegyensúlyozottabb az anyagcsere, és megszűnik a teltség miatt kialakuló kellemetlen közérzet. Így még a rosszabb étvágyúak is szívesebben fogadják a következő étkezést.
  • Ha már nehezen megy a villa és kés használata, kínáljunk kézzel is ehető ételeket! Vágjuk kisebb falatokra a szendvicset, daraboljuk fel a zöldségeket, gyümölcsöket!
  • Rágási és nyelés nehézségek esetén villával törjük össze, vagy pürésítsük az ételt. Ha száraz az étel, zöldséges, gyümölcsös mártásokkal tehetjük könnyen fogyaszthatóvá.
  • Ízesítésre használjunk zöldfűszereket a túlzott sózás helyett! A zöldfűszerek megindítják a nyálelválasztást, ezzel segítik a rágást, a nyelést és az emésztést. A kesernyés ízű fűszerek serkentik a gyomornedvek termelését, a mustár a vékonybél működését fokozza, a kurkuma, a mentol és a hagyma pedig az epeelválasztást segíti.
  • A rossz étvágyból fakadó elégtelen energiabevitel és az emiatt jelentkező alultápláltság esetén szükségessé válhat az ételek tápanyagokkal, speciális tápszerekkel történő dúsítása, amelyhez segítséget nyújthat a dietetikus. Fontos tudni, hogy alultápláltság esetén az idős ember szervezete nehezebben küzd meg a betegségekkel.
  • Tegyük a kedvenc ételt egészségesebbé! Keverhetünk például zabpehelylisztet a palacsintatésztához, a benne található élelmi rostok kedvezően hatnak a bélműködésre, és segítik a vér cukor- és koleszterinszintjének szabályozását is.
  • Változtassuk az egészséges ételt kedveltté, például díszítsük a joghurtot bogyós gyümölcsökkel, mentalevéllel, és tálaljuk szépen kehelyben.
  • A kellemes társaság kedvéért pedig üljünk le egy picit beszélgetni is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek