A nyár legnagyobb kedvence, mióta feltalálták. Mindegy, hogy vizes vagy tejes alapú, gombócos vagy pálcikás, mi mindenhogy imádjuk. Főleg, ha házilag készül!
Mint nagy rajongója az étcsokinak, nem tudtam ellenállni a kísértésnek, ami Chocolate & Zucchini blogján került az utamba „Sorbet Chocolat Noire” néven, aki a receptet David Lebovitz: ...
Globális kedvenc
Gondolkoztam, vajon mi lehet az, amit a világon mindenhol ismernek, mindenhol szeretnek, kulturális, vallási és táplálkozási szokások különbözőségeitől függetlenül. Akármennyit is filóztam rajta, csak a fagyi jutott eszembe: ez a több ezer éves múltra visszatekintő, hosszú átalakulásokon átmenő csodafinom jeges desszert, ami a kínaiaktól eredeztethető, a perzsák közvetítésével jutott Itáliába, onnan pedig meghódította Európát.
Gyerekkorom óta imádom a fagyit. Apával ketten tartjuk a fagyievési rekordot családon belül (8 gömb :P), bár a gyorsaságot illetve mindig ő nyer.
Oh, azok a gyermekévek...amikor még ...
Az eddig készített fagylaltok közül, ennek az ízkombinációnak volt a legnagyobb sikere. Az tetszik a legjobban benne, ahogy a pörkölt diódarabok itt-ott megtörik a selymes textúrát. Nem ...
Mindenki szereti
Nagyon sokáig csak a kiváltságosok luxusdesszertje volt, a 20. századnak kellett elérkeznie, hogy ünnepnapokon a szegényebbek is megengedhessenek maguknak egy-egy jéghideg kelyhet. Azt pedig, hogy ne kelljen érte cukrászdába menni, a boltokban is megkaphassuk pálcikás formában, Amerikának köszönhetjük.
Szégyenszemre idén először kapcsoltuk be a tavaly tavasszal beszerzett fagyigépet. Ez a krémesen lágy kávéfagyi készült benne- Sajtkukacnál láttam meg, aki a fagyik nagymestere, David ...
Az enyém a képen talán egy kicsit kásásnak tűnik, ez azért van, mert nem fagyasztottam le a fagyigép tartályát (elfelejtettem), és így raktam be a fagyasztóba keverés nélkül. Amikor ...
A tiramisu mindig jöhet, most nyáron még fagyiban is!
Meddig sorbet, mikortól fagyi?
Az elmúlt húsz évben nálunk is reneszánszát éli a fagylalt, főleg, mióta minden sarkon kinőtt egy olasz fagyizó(mert azért még most is ők értenek hozzá a legjobban, valljuk be). Sőt egy-egy felkapottabb helyen sorbet is kapható, ami nem új találmány, tulajdonképpen a fagylalt őse. A különbség csak annyi, hogy míg a fagyiba tejet és tejszínt is kell tenni, addig a sorbet tisztán víz alapú, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják bátran. Lehet kísérletezni, a lehetőségek száma végtelennel egyenlő, akár gép nélkül is, mert elárulunk egy nagy titkot: így is pofonegyszerű.
Sorbet jöhet bármikor, bármilyen ízesítésben, évszaktól függetlenül. Leginkább a saját hűtőmből. Hálás édesség: isteni finom, hamar megvan és nem lehet megunni. A most ...
Az eper, mint fő kedvenc, mindenben, mindenhogyan csodálatos.
Ez a mostani sorbet egy különleges, felnőtteknek való finomság meleg estékre.
A chilvel óvatosan, nem szabad hogy elnyomja a ...
Az első idei fagyim bodzával és mentával készült, aminek az alapja tulajdonképpen egy házi készítésű bodzaszörp, megfűszerezve apróra vágott mentával. Igazi frissítő nagy melegben.
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...