Húsba vágó kérdések – tippek vegáknak

A vegetáriánus és vegán táplálkozás egyáltalán nem egyhangú! Ha kipróbálnád a húshagyó étrendet, hasznos tippekkel segítünk az egészséged érdekében.

Zöldséges vega samosa

A szamósza indiai eredetű, mindenféle pikáns töltelékkel töltött, bő zsiradékban kisütött tésztabatyu. Lehet készíteni gyúrt tésztából, de most a gyorsabb verziót, a réteslapot ...

Vega vagy vegán: mi a különbség?

Divatból vagy lelkiismereti okokból egyre többen száműzik az állati eredetű hozzávalókat a konyhájukból, nemcsak világszerte, hanem hazánkban is. A kiegyensúlyozott, jól átgondolt, változatosan összeállított vegetáriánus étrend elvileg minden tápanyagot tartalmaz, a szervezet nem szenved hiányt sem vitaminokban, sem ásványi anyagokban. Míg azonban a vegetáriánusok például tejtermékeket vagy tojást fogyasztanak, addig a vegánok még ezekre is nemet mondanak, csak növényi és általában nyers koszton élnek.

Vegák álma itt a gombaszezon >>

Tepsis krumpli

Ezzel a módszerrel az egyszerű köretet is változatossá tehetjuk. Készíthetjük csípősen, fokhagymával, rozmaringgal sőt szezámmaggal is nagyon finom, csak képzeletünk szabhat ...

Rántott karfiol másképp

Az innen kimaradt karfiollal kellett kezdenem valamit. Ebben a könyvben láttam még ezt a pofonegyszerű elkészítési módot: nem kell bajlódni háromszorosan (liszt, tojás, zsemlemorzsa), ...

Bulgur saláta

Ellepte a fűszerkertemet a menta. A legjobb mód megszabadulni tőle, hogy ha olyan ételt készítek, amibe töménytelen mennyiség kell belőle. Ezért esett a választásom erre a kiváló ...

Hús nélkül tovább élsz?

Köztudott tény, hogy a vegetáriánusok ritkábban küzdenek magas vérnyomással, diabétesszel, túlsúllyal és más civilizációs betegségnek nevezett kórral, mint az agyvérzés, a szívroham vagy a rák egyes fajtái. Ez azonban csak részben tudható be a húsételek elhagyásának, inkább az egészségtudatosabb szemléletnek köszönhető: a vegák kevesebb káros szenvedéllyel élnek, viszont többet sportolnak, és rengeteg nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, amelyek igen gazdagok sejtvédő antioxidánsokban, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban. Ha már régebben húshagyó lettél, vagy még csak kacérkodsz a vegetáriánus vagy vegán táplálkozással, nem árt, ha tudod, hogy mire kell odafigyelned!

Mediterrán tippek az egészségért >>

Paradicsomleves rizzsel

Jellemzően hasonló ízvilággal készítették az ételeket anyukáink, mégis a paradicsomleves teljesen eltérő volt a két családnál, így közös nevezőre kellett hoznunk a saját ...

Ezt tartsd szem előtt!

  • Mielőtt áttérsz a vegetáriánus étrendre, kérd ki a háziorvosod tanácsát! Ha már egyáltalán nem eszel húst, legalább évente egyszer vegyél részt szűrővizsgálatokon, hogy tudd, minden rendben van-e!
  • Nem mindenkinek ajánlott a vegán vagy vegetáriánus étrend, kisgyerekeknek, kismamáknak, idősebbeknek például egyáltalán nem ajánlják, de bizonyos betegségek esetében, az orvosok kifejezetten javasolják a szigorú növényi alapú táplálkozást.
  • Elvileg a kiegyensúlyozott, odafigyeléssel összeállított, táplálék-kiegészítőkkel felturbózott vegetáriánus vagy vegán étrend miatt nem alakulhat ki a szervezetedben semmilyen hiánybetegség!

Hús nélkül, olcsón, finomat >>

  • A tejtermékeket és tojást tiltó vegán táplálkozás során azonban fokozottabban oda kell figyelned a vas- és a B12-vitamin pótlására! Míg előbbi ugyan megtalálható a zöldségfélékben – brokkoli, spenót – és a gombában, csak minőségében más, mint a húsfélében található ásványi anyag. Az utóbbi esetben azonban nehezebb a dolgod, hiszen B12-t csak és kizárólag állati eredetű ételek tartalmaznak – hús, hal, tojás, tejtermékek.
  • Ha vegán vagy, oda kell figyelned a szervezeted kalcium-, cink-, szelén-, jód- és fehérjeigényeinek kielégítésére is! Manapság szerencsére a bioboltok polcai roskadoznak a jobbnál jobb minőségű, egészséges és finom húspótlóktól – mint a tofu- és szójakészítmények –, amelyek gyakran nélkülözhetetlen tápanyagokkal is dúsítottak.
  • A legjobb húspótlók finomak és mindenki számára elérhetőek, akár a legközelebbi szupermarketben is megvásárolhatod ezeket, nem csak a piacon vagy a bioboltban szerezhetők be. Például, ha rendszeresen és bőven eszel hüvelyeseket, gabonákat, olajos magvakat, csírákat, már szinte mindent megtettél az egészségedért.

Veganista receptek itt >>

Spenót saláta

Egy alternatíva, arra az esetre, ha éppen nem főzeléket szeretnénk készíteni a spenótból. Hipp-hopp összedobható ebéd vagy vacsora kerekedhet a spenótlevelekből, számtalan módon ...

Spagetti gombamártással

Amióta én gyártom nagyüzemben a zabtejet, alig vártam, hogy egy olyan ételt készíthessek, aminél be tudom mutatni a zabtejszín felhasználását (időben épp "közbejött" karácsony és ...

  • Ha úgy érzed, hogy elfogyott az energiád, válassz magas szénhidráttartalmú ételeket, gabonaféléket, tésztát, rizst vagy burgonyát!
  • Ha fáradékonyabb vagy erőtlenebb vagy, a szervezeted fehérjeraktárait kell feltöltened, például gombával, tejtermékekkel, tojással, hüvelyesekkel vagy szójával.
  • Ha erősítésre szorul az immunrendszered, egyél minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! A salátázás, gyümölcskúra a vírusos megbetegedések megelőzése vagy a lábadozás felgyorsítása érdekében is javasolt.
  • Igyál! A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel mindenkinek fontos!

Életadó folyadék te tudod, hogy mit iszol? >>

Padlizsán sushi

Egy receptversenyre alkottam meg ezt az ételt, amit egy japán étteremhálózat hirdetett meg. Nagyon finom, gyors és könnyen elkészíthető.

Cukkinis quiché (cukkinis francia pite)

Végrevalahára megvettük a hőn áhított pitetálamat! :) Nagyon régóta szerettem volna (anno spenóttal) elkészíteni ezt az ételt, de most mégis a cukkini mellett tettem le voksomat, ...

A rovat további cikkei itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...