Homoktövis, az aranyló csodabogyó

A hűvös idővel érkező nátha tüneteinek enyhítésére számos természetes alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek közül is az egyik legjobb a homoktövis - ideális „gyógyszer” télire.

Az Egészségrovat korábbi cikkében már olvashattatok arról, hogy miért nem érdemes az őszi megfázásszezonban antibiotikumot kérni orvosunktól. Most nézzük meg, hogy a homoktövis hogyan segítheti bosszantó tüneteink enyhítését!

A homoktövis jótékony hatása és felhasználása

A homoktövis egyaránt tartozik a gyógy- és a fűszernövények közé, de emellett gyümölcstermő növény is. A talaj iránt nem igényes, szereti a homokot, a sok napfényt, de a hideget is jól tűri. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz, ami gazdag többek között A-, B1-, B2-, B6-, K-, E-vitaminban, C-vitamintartalma pedig mintegy tízszerese a citroménak(!). Gazdag értékes növényi olajokban, és magas az antioxidánstartalma is. A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra, Kínában pedig még gyógyszernek is minősítették.

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett, de termesztése egyáltalán nem igényel nagy erőfeszítést. A termés augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak, mélyhűtőben jól fagyaszthatók, és egész évben fogyaszthatók nyersen vagy ivólének préselve, esetleg mézzel édesítve.

Szőlős csirkecomb

Anyósom receptje, amit most kicsit másképpen készítettem el, mint szoktam. Volt itthon egy üveg száraz fehérbor, ami nekem túl "száraz", így kicsit besegítettem, hogy jobban fogyjon!

Birsalmakompót

Mikor birsalmához jutok, mindig készítek kompótot. Annyira finom és egészséges, csak jól kell beízesíteni!!

Akár száríthatjuk is!

A leszüretelt, szennyeződésektől mentes gyümölcsöt mossuk meg, és itassuk le róla a nedvességet. Száraz, meleg helyen szárítsuk ki (lehet a radiátoron is). Az aszalt, szárított gyümölcsöt leforrázva, vagy előző napon langyos vízben áztatva teaként fogyaszthatjuk, a kiázott gyümölcsöt pedig meg is ehetjük.

Tegyük el télire!

Ha egész télen élvezni szeretnénk az élénk színű bogyók értékes tulajdonságait, érdemes őket mézben eltenni. A kiválogatott bogyókat alaposan mossuk meg, csepegtessük le egy szűrőn, majd kanalazzuk őket jól kimosott, kifőzött befőttes üvegekbe. Az üvegeket félig rakjuk a bogyókkal, majd öntsük fel mézzel. Ezt követően 14 napig tartsuk hűtőben, és már fogyaszthatjuk is. Megelőzésre reggelente fogyasszunk belőle egy kávéskanállal éhgyomorra, megfázás esetén 1-2 evőkanállal naponta.

Legújabb receptek

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Paprikás-juhtúrós hajtovány

A hajtovány egy fokkal izgalmasabb verziója érkezik, ráadásul végtelenül magyaros ízekben. Tésztájába karakteres fűszerpaprika kerül, míg a csiga belseje pikáns juhtúrót rejt. Egy ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!