Hogyan tegyük el a nyár végét télire?

{ KÉP = 17131, 2, ajanlo/hogyan-tegyuk-el-nyar-veget-telire }Semmi sincs veszve, ha eddig halogattad a nyári ízek eltevését, még jó pár alapanyag várja, hogy a mínuszokra kerüljön. Lássuk, mit, hogyan tudsz fagyasztással tartósítani! {T}

Semmi sincs veszve, ha eddig halogattad a nyári ízek eltevését, még jó pár alapanyag várja, hogy a mínuszokra kerüljön. Lássuk, mit, hogyan tudsz fagyasztással átcsempészni a télbe!

Mielőtt nagy eltevésbe kezdenénk, „együk ki” a régebbi készletet és mossuk ki a mélyhűtőt. Azt is érdemes átgondolni, miből, mennyit szeretnénk felhasználni télen, és igyekezzünk az ésszerű mennyiségeket belőni.

Fagyasztási 1x1

  • Mint a befőzésnél, a fagyasztásnál is alapszabály, hogy kizárólag szép, érett, egészséges gyümölcsöt és zöldséget tegyünk el.
  • Mindig csak tisztítva, alaposan megmosva, majd tiszta konyharuhán leszárítva kerüljenek az alapanyagok a fagyasztóba. (A szárítás fontos, mert így elkerülhető a jegesedés.)
  • Egy étkezésnyi adagokban célszerű tárolni mindent, hogy amit kiolvasztunk, azt egyszerre felhasználjuk.
  • A már egyszer felengedett gyümölcs/zöldség újrafagyasztása TILOS!

Zöldségeket a hűvösre >>

Trifle 2. -szedres

Az angolok világszerte kedvelt réteges desszertjéről, a Trifle-ről itt már írtam. Most egy egyszerűbb, sokak által inkább alkalmazott változatát készítettem el. Gyors kánikula ...

Szedres-ananászos ízbomba

Teljesen véletlenül került a kezeim közé egyszer egy fagyasztott szedercsomag és egy ananászkonzerv. Valami külső sugallatra fogtam magam és egy tudmixgéppel összekevertem ezt a két ...

  • Tiszta nejlonzacskókat vagy műanyag dobozokat használjunk a mélyhűtéshez, de élhetünk ezzel a praktikus megoldással is. Minden adagot lássunk el címkével (miből és mennyi van benne; mikor tettük el)!
  • Vegyük figyelembe, hogy a mélyhűtéssel nő a pépek, folyadékok térfogata, így ezek fagyasztásakor ne töltsük színültig a tároló edényt.
  • Legideálisabb hő a fagyasztóban való tároláshoz:– 18 Celsius-fok.
  • Felhasználás előtt mindig lassan, kíméletesen olvasszuk fel a gyümölcsöket, zöldségeket, azaz tegyük egy éjszakára a fagyasztóból a hűtőbe, és csak aztán hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A drasztikus (pl. mikrós) felengedés nem javasolt.

Zárd üvegbe a nyarat >>

Csokis-ribizlis madeleine

Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című önéletrajzi regényében az elbeszélő madeleine-nek nevezett desszert-aprósüteménybe harap és ennek hatására törnek elő belőle gyermekkori ...

Gyümölcsök fagyasztása

  • A dinnyeféléken és az avokádón kívül bármilyen gyümölcsöt eltehetünk mélyhűtve.
  • A szilvát és őszibarackot érdemes kimagozni, cikkekre vágni és úgy fagyasztani.
  • Így nyár végén elcsíphetünk még a piacon egy-két doboz málnát, szedret, ribizlit. Ezeket, hogy szép gurolósak maradjanak, és ne essenek össze, érdemes előfagyasztani, vagyis egy rétegben tálcára rakosgatni, néhány óra alatt megfagyasztani, s csak aztán dobozolni.
  • Pépesítve is kerülhetnek egyes gyümölcsök a mélyhűtőbe, pl. barack, málna, szeder. A két utóbbit passzírozhatjuk is, úgy kellemesebb lesz a püré.

Aszalj te is otthon! 1. >>

Tökfőzelék

Finom, friss, nyárias, egyszerűen, nagyon gyorsan elkészíthető főzelék. A piacon való látogatások alkalmával sokszor kapunk ihletet hozzá. Mint, pl. ma is :-).  Fincsi lett.

Tökfánk

Egy kis változatosság tökre. Ehetjük majonézzel, vegyes zöldsalátával és csak magában is. Randi előtt nem ajánlott, mert a fokhagyma erősen érezhető benne.

Zöldségek fagyasztása

  • A zöldségek mélyhűtőben való eltevése egy fokkal bonyolultabb ügy, mint a gyümölcsök fagyasztása.
  • A paprikán, tökféléken (cukkini, főzőtök, patisszon), uborkán és gombákon kívül, melyeket a tisztítás és a kívánt formára vágás (karikázás, kockázás, gyalulás stb.) után, nyersen tehetünk a mínuszokra, a legtöbb zöldséggel lesz egy kis munkánk. Így a sóskát, mángoldot, spenótót, zöldbabot, kukoricát, padlizsánt pár perces blansírozást, vagyis előfőzést követően csomagoljuk és tegyük a jégre.

Fűszernövényeket a hidegre!

  • Nemcsak szárítással tartósíthatjuk az illatos zöldfűszereket, hanem mosást, szárítást és aprítást követően egészen kis adagogban lefagyaszthatjuk őket (petrezselyem, kapor, zellerlevél, kakukkfű, oregánó, bazsalikom stb).

Aszalj te is otthon! 2. >>

Kaporszósz

Párom anyukája mindig ígérte, hogy egyszer majd főz nekem kaporszószt, ahogy annak idején az ő anyukája készítette. Azért csak nekem, mert szerinte én biztos szeretném. Én ugyanis nem ...

Gyors vajas-parmezános csirkemell

A csirkemell frissen, forrón kisülve a legfinomabb, ezért gyakran csak előkészítem a szeletkéket, és csak fogyasztás előtt sütöm meg. Parmezán helyett használhatunk "Grated Cheese" ...

Petrezselyem-krémleves

Férjem kedvence a petrezselyem. Neki próbáltam kedvezni ezzel a levessel... Nagyon bejött :-)) Pillanatok alatt elfogyott, és szinte az első reakciója a repeta után az volt, hogy van-e még? ...

Mit ne fagyasszunk?

  • A salátafélék és a burgonya nem tűrik jól a fagyasztást. A saláták összeesnek, a krumpli pedig kellemetlenül édeskés ízű és kásás állagú lesz a mínuszoktól.

Konyhai trükkök rovatunk korábbi cikkei itt >>

Hasznos, olcsó tippek tároláshoz >>

Kedvenc NoSalty-s receptjeitek >

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...