Így rakd el a paradicsomot télire - ezt az ötletet imádni fogod!

Itt a rengeteg paradicsom, de hogyan rakd el télire, hogy a leginkább hasznát vedd majd a főzéskor? Mutatjuk a paradicsompüré elkészítésének módját!

Valljuk be, a szabadföldi paradicsom a nyár igazi ajándéka (oké, még akad néhány). A piros, gömbölyű szemek, amik annyi ízt rejtenek, datolya- vagy szilvaparadicsom a piacok kis óriási rekeszeiben - isteni finom lecsóba, kenyér mellé, befőzni, vagy csak akár önmagában is. A gyönyörű paradicsomokat a télbe is át lehet menekíteni, persze ebben a hőségben a legkevésbé vonzó tevékenység sütőt, tűzhelyet beindítani. Ha mégis ráveszed magad, a paradicsompüré megédesíti a mindennapjaidat majd ősszel és télen. Tapasztalat, jó, ha a nyári hónapokra is számolsz pár üvegnyit!

A paradicsompüré nem egyenlő a paradicsomszósszal, igazából tök más: a püré (passata) valójában kevés bazsalikom és némi citrom előállításával készül, utóbbi a savas ízért, és a tartósításért is felel. Megfelelően elkészítve sokáig eláll, és a sok-sok paradicsomból a téli hónapokban szuper ételeket készítesz majd!

Osztályozd, és szerezd be a paradicsomokat!

Persze a paradicsom beszerzése nagy feladat, nézz körbe ismerősöknél, akiknek van kertjük, és tudod, hogy sok termett náluk, vagy irány a piac, és fordulj a kevésbé szép, sokszor akciósan árult termések felé - a kevésbé szép, de ugyanolyan jó árut olcsóbban kaparinthatod meg. Érdemes, de persze nem kötelező nagy mennyiséggel számolni 10-11 kiló paradicsomból már 3 liter tömény paradicsompürét tudsz eltenni. Porciózhatod majd literes, félliteres üvegekbe is.

Rövid forralás következik

A megmosott, megtisztított paradicsomokat annyi vízben kezdd el főzni, ami éppen ellepi őket olyan fazékban, ahol szépen, egyenletesen elférnek. Minden adaghoz Jöhet 3 evőkanál só, és 20-30 forralás után leveheted őket a tűzről.

Receptajánló:

Püréből passata lesz

Hagyd megszáradni és kihűlni a felfőtt paradicsomokat, így sokkal könnyebb lesz velük dolgozni. Most jön a nagy meló, ugyanis paradicsompasszírozón kell átnyomnod őket, de egy jó eszközzel ez is sokkal könnyebb lesz. Elméletileg egy masszív szűrőn is lehetséges átnyomni a paradicsomokat, de ez jó nagy kitartást és izommunkát igényel, a nagy hőségben, forró konyhában nem biztos, hogy ehhez lesz kedved.

Fertőtlenítés és forralás

Az üvegeket, melyekbe a passata kerül majd, most kell fertőtlenítened, előkészítened a porciózásra. A dunsztolást ajánlott komolyan venni, ne felejtsd alaposan elmosni előtte a kis üvegedényeket. A pürét egy fazékban kezd el alacsony hőfokon forralni, majd hozzáadagolni a citrom levét - forráspont után lehúzhatod a tűzről, készen áll az üvegekbe kerülésre.

Töltés

A dunsztból hőálló kesztyűben vedd ki az üvegeket, egyszerre csak egyet, az üvegbe szórj kevés bazsalikomot, és merőkanállal porciózz rá annyi paradicsompürét, amennyivel még nem lesz teljesen tele az üveg. A tökéletesen előkészített üvegek kulcsfontosságúak, máskülönben baktériumok szaporodhatnak el az isteni paradicsompürédben, és oda a munkád. Ne spórolj a forró vízben fertőtlenítésen!

Ezeket olvastad már?

via FoodandWine

Címlapkép: unsplash.com

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!