Érdekes projektbe kaptunk meghívást még májusban: részt vehettünk a Tesco idei szaloncukrainak kialakításában. A feladat több lépcsőből állt, volt benne szaloncukor teszt, gyárlátogatás, megannyi adat és információ a szaloncukorról. Ahhoz azonban, hogy releváns tesztelők legyünk, először is tudatos ízlelőkké kellett válnunk - ez pedig nem is annyira egyszerű feladat! A legtöbb ember persze felismeri az ízeket, illatokat, főleg, ha gasztronómiával foglalkozik, de senkinek sem árt egy kis hivatalos rendszerezett tanulás.
Erre pedig keresve sem lehetne jobb helyet találni, mint a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának Érzékszervi Minősítő Laboratóriuma! A négy órás kurzuson dr. Kókai Zoltán vezetésével sűrítve megtanulhattuk, hogyan kell kóstolni, mik a jó érzékszervi gyakorlat alapelvei, és melyek az objektív termékfejlesztési módszerek. Gyakorlati feladataink is voltak: illatokat kellett felismerni, különböző, vicces kémcsövekből, majd öt különböző márkájú túró rudikról kellett elmondani mindenre kiterjedő véleményünket - természetesen vak kóstolás alapján, csak hogy megmaradjon az objektivitás!
Ahhoz, hogy megfelelően el tudjunk bírálni egy terméket, a körülmények is fontos szerepet játszanak. Fontos, hogy a bírálóknak meglegyen a saját privát tere, nyugodt környezetben dolgozzanak. Sztenderd körülmények között érdemes csak kóstolni - beállított hő, pára és fényviszonyok között, hiszen egy kocka csokoládénak nyilván más az állaga és az illat egy 18 fokos szobában, mint 32 fokos nyári szabad térben. Fontos, hogy a tesztelők ne fogyasszanak ételt, erős ízű italt és ne is dohányozzanak 2 órával a teszt megkezdése előtt, mert ezek befolyásolhatják az eredményeket. Célszerű továbbá, ha teszteléskor van mellettük semleges, szénsavmentes víz, amivel semlegesíteni tudják a kóstolt ízeket, aromákat, mielőtt újat kóstolnak.
Mikor a cégek, például a Tesco egy új termékcsoportot tesztelnek, több fajta bírálóra is szükségük van - laikusokra, képzettekre, és szakértőkre. Egyikük sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, és egyiket sem lehet kihagyni a tesztekből, hiszen más szempontok alapján fognak értékelni. Az is elkerülhetetlen teszteléskor, hogy a gyártó szem előtt tartsa az adott régió szokásait és ízlését. A sütéshez-főzéshez használt olaj remek példa erre! Lengyelországban főként repce, Németországban semleges ízű és illatú, Magyarországon napraforgó, míg a mediterrán országokban főleg olívaolajat használnak. Egy olyan termék esetében például, amihez olajat használ a gyártó, ezek fontos információk.
A teszt készítésekor az is befolyásolhatja az eredményt, hogy milyen módon volt feltéve a kérdés. Lehet általános - van-e különbség a két minta között - vagy irányított. Az irányított lehet tulajdonságra irányuló - melyik sósabb vagy édesebb - és kedveltségre irányuló is - melyik minta a jobb/rosszabb.
Az első gyakorlati feladatunkként illatmintákat kaptunk - különböző kémcsövekben más-más illatkoncentrátum volt, nekünk pedig meg kellett állapítani, hogy milyen jegyeket tartalmaz. Mikor ezzel végeztünk, és kicsit magabiztosabbak lettünk, mehetünk a nagyvadra: kaptunk 5 különböző túró rudit, és arról kellett véleményt írnunk. Ez elsőre akár egyszerű feladatnak is tűnhet, de nem az! Először is meg kellett figyelni a desszertet borító csokit - milyen a színe, milyen az illata, mennyire roppan, mennyire olvad - és csak utána lehet elkezdeni analizálni az ízeket. Ezt követően érdemes nekiállni a tölteléknek - itt is fontos a szín, a krémesség, a szemcsésség, az illat, majd az íz. Ha ezt is megállapítottuk, akkor érdemes az egészet egyben is megkóstolni - végtére is, egyszerre fogyasztjuk őket!
A négy órás tesztelés végére több dolog megváltozott az életünkben. Egyrészt, megtanultunk tesztelni, még oklevelet is kaptunk róla. Másodszor, megtudtuk, hogyan készülnek a gyártók egy-egy új termék piacra dobására. Végül, de nem utolsó sorban - kaptunk egy kellemes túró rudi túladagolást!
Miután megkaptuk az elméleti képzést, sőt az első gyakorlati tesztünkkel is végeztünk, készen álltunk arra, hogy a Tesco idei szaloncukor-szelekciójának versenyzői közül kiválasszuk a befutókat - hogy ez hogy zajlott, arra is fény derül hamarosan! (X)