Hogyan főzzünk jól zsírral és olajjal

A zsírokat képtelenség kizárni az életünkből, hiszen a vitaminok nagy része a zsírok segítségével szívódik fel.Tanuljuk meg helyesen használni, nem lesz nehéz!

Kacsa-rillette

A rilette egyfajta darabos húskrém, amelyet sertéshúsból készítettek. Több névvel is illették, pl. húsbefőtt, húslekvár, de a szegény ember pástétoma elnevezés utal leginkább ...

Miért bántjuk a zsírt?

A zsírokkal készült ételek ízletesek, a fűszerekben lévő illóolajok is igazán a zsírok által érvényesülnek. A konyha mesterei pontosan tudják, hogy az egyes ételek ízvilágát melyik természetes zsírféle teljesíti ki, az étel jellegének melyik a legjobb. Aki egészséges, és az emésztőszervei jól működnek, annak a mértékletes és a minőségre figyelemmel lévő táplálkozás, a rendszeres, fizikai aktivítás mellett, nem kell félni a zsíroktól. A zsírban, olajban sütés ugyanakkor nem tartozik az egészséges ételkészítési eljárások közé, úgyhogy érdemes csínján bánni vele.

Egyszerűen csak használjuk jól!

Ha már sütünk, akkor olyan zsírfélét lenne jó választani, ami bírja a hőt, kevésbé hajlamos az oxidációra, könnyen emészthető, nem befolyásolja hátrányosan a koleszterinszintet, mint az állati zsírok, s ráadásul alacsonyabb kalóriájú.

  • A kókuszzsírt a szakemberek könnyen emészthetőnek tartják.
  • A finomított olíva-, napraforgó- és repceolajok szintén hőstabilak, transzferzsírtartalmuk miatt azonban újabban kritizálják.

Mazsolás-boros csirkecombok

Ezt a receptet egy kolléganőmtől kaptam még régebben, és most kipróbáltuk. Aki szereti az édes húsételeket, annak bátran ajánlom, nálunk mindenki eltüntette ;) Én nem szeretem a ...

Tökmagolajos kecskesajt saláta

Az Őrségből kaptam a kecskesajtot, ami zöldfűszeres kéregben volt. A tökmagolaj, amit Magyarországon az Őrségben sajtolnak nagyon egészséges és pikáns ízű, salátákhoz kiváló. Az ...

Mint mindent, ezt is csak mértékkel – és néhány tippel!

  • Keményítőt tartalmazó ételekről a sütés után papírtörlővel itassuk le a felesleges zsírt (pl. fánk, sült krumpli). Ezeket lehetőleg csak ritkán fogyasszuk, mert az ereink állapotára nem éppen kedvezően ható koleszterint tartalmaznak.
  • Aki komolyan veszi az egészségét, s megengedheti magának, használjon friss olajat a sütéshez.
  • Az ártalmas égéstermékektől csak úgy óvhatjuk meg a szervezetünket, ha a már használt, s leszűrt zsírral/olajjal habosodás után többé már nem sütünk, főzünk!

Cikkünk szerzője: Markovics Vera, kozmetikus.

A zsírok is szépítenek >>

Fahéjas churros 3. - a legegyszerűbb

A Latin világban népszerű churrosnak, sült tésztarudacskának rengeteg változata létezik. Ennél egyszerűbb fánkot nem lehet készíteni.  A mostani változatot kávé mellé szolgáltam ...

Receptek kókuszzsírral >>

Receptek repceolajjal >>

Receptek kacsazsírral >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...