E heti szakácsunk, witch, az amerikai, a mexikói és a magyar konyha jó barátja, gyakran megörvendeztet minket valamilyen finomsággal. Ismerjétek meg őt most még jobban!
húsos egytálételek
Amikor a héten már túl sok kísérleti kaját készítek, akkor gyorsan sütök egy kis karajt valamilyen formában, hogy megnyugodjon az "oroszlánom".
Mindig irigykedve olvasom: a nagymamámtól tanultam vagy a dédikémtől, vagy az Ő receptje. Az én konyhai pályafutásom nem ilyen szerencsésen kezdődött. Mire megszülettem, már három nagyszülőm nem élt. A negyedik pedig olyan messze lakott, hogy életemben háromszor láttam. Észrevétlenül vett hatalmába a sütés-főzés szeretete. Szerintem nem véletlen, mondjuk így, nekem is a sütés volt inkább a kedvencem eleinte. Nem is tudom pontosan mi törtent, mert gyerekkoromban annyira válogatos voltam (szegény szüleim), de ami ízlett, azt ettem kilószámra.
A hét szakácsa: Olaszné Anci >>
mártogatós
Ez a recept eredetileg salátaöntet, és nem joghurttal, hanem majonézzel készl. Amikor olvastam a hozzászólásokat, hogy nagyon sűrű az állaga, nekem rögtön az jutott eszembe:kitűnő ...
hússaláta
Húsvét környékén maradék sonkából készítettem először ezt a salátát, azzal sokkal finomabb.
pereckék
Gyűjtöm a szakácskönyveket, és elvileg akkor akartam az összes receptet kipróbálni, amikor nyugdíjba megyek. Hát nem tudtam kivárni, hogy az mikor lesz. Ez az egyik, eredetileg Német ...
csigák minden ízben
Nem hiszem, hogy valakinek be kéne mutassam AzEsztert, de ezt a túrós kelt tészta receptet lehet, hogy igen. Aki még nem próbálta ki, ne halasztgassa, mert nem csak a pirított virslivel ...
különleges levesek
A kedvenc szakácskönyvemből van ez a recept: Magyar tájak ételei.
raguleves
Van egy leves, amit nagyon szeretünk, megpróbáltam átalakítani, hogy kevesebb kalória legyen benne. Aztán rá kellett jöjjek, hogy csak azért vacakolok ilyenekkel (amit egy humorista már ...
Új hazámban a magyar konyhához nélkülözhetetlen alapanyagok beszerzése sem volt könnyű. Eleinte darált hús csak marhából volt, és a kedvenc karácsonyi ételünket azzal kellett elkészítenem. Húsleveshez a sárgarépán kívül semmit nem találtam, így került bele a halványító zeller, amit leturmixolva a lánykam kisbabaként boldogan majszolt. Szerencsére néhány évvel ezelőtt egy népszerű üzletlánc nyitott boltot a közelünkben, ott szinte mindent megtalálok, ami a hagyományos konyhához szükséges. A NoSaltyt meg a főzős műsorokat nézegetve, egyre több új alapanyagot próbálok ki, és az egészséges irányt igyekszem követni. Ezt pedig a lánykám miatt (is) teszem.
A hét szakácsa: Éva-Anyóca >>
különleges levesek
A kedvenc szakácskönyvemben (Magyar tájak ételei) találtam ezt az ötletet, lángos sütéshez. Ott egy másik levessel van elkészítve, és a lángos nem is tudom, hogy krumplis-e, vagy sem. ...
bableves
Most már kezdődik a levesszezon, ahogy hűl lefelé az idő. Az embernek jólesik, hogy átmelegíti, ez pedig laktatós is.
pulykasült
Amióta csak hármunkra főzök, már nem sütök egész pulykát, ha valamilyen ünnep van. Amúgy is ez a kedvenc része nekünk az egészből. Amilyen egyszerű, bárki neki állhat a ...
chilis bab
Az eredeti Cincinnati chili darált hússal készül, de én csak egyszer főztem úgy, és a lányom rögtön reklamált, hogy hol van a hús belőle. A tálaláskor pedig spagettira szedik, és ...
paprikás krumpli
Amikor paprikás krumplit főztem, a párom mindig mondta, hogy nokedlivel. Én pedig azt gondoltam, hogy külön kellene főzni hozzá egy nagy vájling nokedlit. 2-3 évvel ezelőtt kiderült, hogy ...
zöldséges tészta
Nemcsak paradicsomból lehet ilyen gyönyörű színű szószt készíteni, hanem paprikából is. Gyakran hallom, hogy valaki lemond arról a finomságról a sav miatt. Szerencsére néhány éve ...
Magamból kiindulva, tudom milyen nehéz új dolgokra átállni, főleg amikor csodálatos emlékek fűződnek az egészségesnek nem mindig mondható magyar konyhához. Szóval ezt szinte a missziómnak tekintem, hogy a fiatalokat megismertessem az egészséges táplálkozással, de a hagyományokat ápolva anyáink, nagyanyáink, dédikéink ételeit is eléjük tudjuk tálalni. Ebben szerencsésnek tartom magam, hogy a NoSaltyra rátaláltam, mert ti, kedves szakácstársak, megosztjátok mindenkivel ezeket a féltve őrzött kincseket.
A hét szakácsa: Csiki Piroska >>
paradicsomos tészta
A lányom születesnapján ez az egyik elmaradhatatlan étel. Olyankor a szószt alaposan le kell turmixoljam, mert a fiatalok kiturkálják a zöldségeket belőle. Ezt tapasztalatból tudom, mert ...
tőkehalreceptek
A salsa nem csak chips-szel tökéletes, hanem remek ízesítője lehet egy halas ételnek is.
húsrolád
Valami könnyű tavaszias ételt szerettem volna készíteni.
töltött kelt tészta
Az édes változat már megtalálható itt a NoSalty-n, Fahéj jóvoltából. Gondoltam, feltöltöm a sós változatot, mert én meg azt ismerem.
paradicsomszósz
Ha nincs friss fűszer kéznél, szárítottal is készíthetjük. Akkor csak a felét kell belerakni, mert annak töményebb az íze.
gyümölcsös süti
Mikor megláttam ezt a receptet, tudtam, hogy el kell készítsem. Amikor megláttam a hozzászólásokat, hogy milyen rossz recept, még akkor is ki akartam próbálni. A hozzászólások nagyon ...
mikrós süti
Többször próbáltam sütni-főzni mikróban, de az nagyon régen volt, amikor még csak kezdték árulni a boltokban. Nem igazán tetszett a végeredmény, kivéve ez az egy sütemény. Azóta ...
csokis keksz
Egy másik sütemény receptnél láttam ezt az elnevezést, hogy a végén ott van benne a nevem. Ki is próbáltam azt a receptet, de az nem én vagyok. Ez a recept jobban illik hozzám, mert ...
A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>