A hét szakácsa: Tündér

E heti főszakácsunk, ahogy a neve is mutatja, a konyha igazi Tündére. Receptjei között egyaránt megtalálhatóak a klasszikus magyar és a világkonyha fogásai is. Ismerjétek meg őt jobban!

Észrevétlenül szerettem bele a sütés-főzés örömeibe. Életem első hat évét klasszikus, több generációs családban töltöttem. Számomra ekkor a legszórakoztatóbb dolog az volt, hogy figyeltem mivel foglalatoskodnak a felnőttek. Egy kisgyerek számára izgalmas, felfedezésekkel teli világ volt egy nagy falusi ház, a hozzá tartozó udvar, a kert. A konyhai tevékenykedéssel kapcsolatos első impulzusok is ekkor értek. Valahogy a mi családunkban (apai és anyai ágon is) az ételkészítés, a hozzá tartozó alapanyagok előteremtése, beszerzése központi szerepet töltött be. Mindig volt alapanyag bőven. Nagy kertünk volt, nagyszüleim kertészkedtek, minden zöldséget megtermeltek, és sokféle állatot tartottak. A népes családra dédnagymamám és anyukám sütött, főzött.

Imádjuk az őszt! >>

Burgonyagombóc-leves

Hűvös téli napokon jól eshet egy tartalmas, forró burgonyagombóc leves. Többféle változata ismeretes az egyszerűbb zöldségestől, a borjúhúsos nyírségiig. Ezúttal egy sertéshúsos, ...

Kacsa-rillette

A rilette egyfajta darabos húskrém, amelyet sertéshúsból készítettek. Több névvel is illették, pl. húsbefőtt, húslekvár, de a szegény ember pástétoma elnevezés utal leginkább ...

Erdei gombás csirkemellkolbász

Ínyenceknek, erdei gomba kedvelőknek ajánlom ezt a finom kolbászt. A piacon sétálva, a sok finom illatos gomba láttán  született az ötlete. A semleges ízű csirkemellhez jól illik a ...

Gombás burgonyafelfújt

A gombás burgonyafelfújt is azon egyszerűbb ételek közé tartozik, amely kevés alapanyagból előállíthatóak, ugyanakkor kellően laktatóak. Önálló ételként, salátával, ...

Almás-morzsás desszert

Az almás-morzsás tálkákban sült desszert a gyors édességek táborához tartozik. Gyorsasága mellett másik erénye, hogy kevés alapanyagból laktató desszertet készíthetünk.

Először a sütés, a kelt tészták készítése keltette fel érdeklődésemet. Izgatottan figyeltem a vájdlingból kibuggyanó hatalmasra kelő tésztát, majd ahogy dédnagymama a deszkára önti, kipukkasztja, átgyúrja, kinyújtja, és kiszaggatja a pogácsákat, vagy azt, ahogy anyu tölti és tekeri a mákos kalácsot. Látván rajtam az izgatott érdeklődést, kaptam tőle egy kis darab tésztát és elkészítettem életem első mini mákos kalácsát. Az én kicsi, kívül is csupa mák, keményre dagasztott kalácsom is ott sült a többi nagy kaláccsal. A siker nem maradt el, mert dédnagypapám sűrű dicséretek kíséretében jóízűen elfogyasztotta. Roppant büszke voltam. 3-4 éves lehettem, és valahol itt kezdődhetett…Akkor még nem fogalmazódhatott meg bennem, de ma már tudom, hogy a sütés-főzésben benne van az alkotás folyamatának szeretetén túl, a szeretettel készítés, az örömszerzés, a boldogság érzése.

Briós Ízes kalandok konyhájából

A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen ...

Mandulás tekercs

Barátnőm nagyon szereti a kelt tésztából készült péksüteményeket. Ha sós, legyen sajtos vagy pirított szezámmagos, az édes viszont jó gazdagon legyen porcukrozva. Egyik ...

Heti menü: a századfordukó remekei >>

Miután szüleimmel elköltöztünk a nagyszülői házból, a konyha továbbra is központi szerepet töltött be életünkben. Sok időt töltöttünk ott együtt. Anyukámnak gyakran kuktáskodtam, észre sem vettem és sok mindent megtanultam tőle. Emlékszem első pörköltemet is úgy főztem 7-8 évesen, hogy visszapörgettem emlékeimben, hogy ő milyen módon is készítette. Az önálló sütés-főzés területén ekkor kezdtem bontogatni szárnyaimat. Elsőként desszertet, édességet készítettem. Anyukám ekkor járt főiskolára és vizsgáról hazaérve saját készítésű palacsintával vártam. Nagy igyekezetemben túlhevítettem a palacsintasütőt, a zsiradékot pedig kenőtollal kentem rá. Ennek az lett a következménye, hogy a tollról kisebb darabok égtek le és hogyan, hogyan se, a tollak végül a palacsintában kötöttek ki. Szerencsére szüleim ekkor sem szegték kedvemet, megdicsértek, hogy egyedül sütöttem palacsintát. A kevésbé tollas palacsintákból eltávolították azt a néhány tolldarabot, és már ehettük is.

Vadas, a legjobb, ami a vaddal történhet >>

Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal

Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyanúgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így ...

Vörösboros marhahús

A franciák egyik legismertebb marhahúsos étele. Jellemzően vaslábosban készítik. A hozzávalók külön-külön megpirítva kerülnek az ételbe, majd néhány órát lassú tűzön, sütőben ...

Szüreti kakaspaprikás

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a ...

Kalácsfelfújt 4. - meggyes

Ez az egyszerű, gyors felfújt az egyik hétvégére sütött mazsolás kalács szikkadt végeiből, maradékából készült. Most csak pálinkás meggyel ízesítettem, de fagyasztott ...

Hálás vagyok családomnak, hogy a sütés-főzés iránti kezdetektől meglévő érdeklődésemet első próbálkozásaim kapcsán sem törték meg, hanem lelkesítettek, bátorítottak. Mindezt azzal tudom meghálálni, megköszönni, hogy közzé teszek olyan ételrecepteket is, amelyeket akár 80-100 éve is készítettek családunkban. Ilyen például a meggykeszőce, a böjti bableves, a kelt meggyes, a dinsztelt paprika csak, hogy néhányat említsek. A sütés-főzés iránti érdeklődés következtében már korán elkezdtem szakácskönyveket olvasni, majd gyűjteni. Különösen kedvelem a régi idők, nagyanyáink korának ízvilágát felidéző szakácskönyveket. A másik két nagy ötleteket adó forrás az internet és a piac. A családból hozott ételeken túl, sok olyan ételt készítek, amelyeket az olvasmányaim, vagy maga az alapanyag inspirál, majd a saját elképzelésem szerint valósítom meg. A No Salty oldalán is több otthonról hozott étel, valamint saját, kitalált étel receptje található.

A tökéletes egytálétel >>

Török palacsinta

A török palacsinta eredeti változata yufka tésztából (lisztből, olajból, vízből készült lapos kovásztalan tészta), kecskesajtból és puha török sajtból készül. Mivel egyik ...

Kacsacomb fehérboros sütőtökkel

A kacsacomb ezúttal egyszerű fokhagymás ízesítésű. Vajban elősütött, majd fehérborban párolt sütőtökkel tálaljuk. A Mártonnapi menübe is jól illeszkedő főétel.

Ribizlis trifle

A trifle az egyik legnépszerűbb, hagyományos réteges angol desszert. Egyes források állítása szerint már a XIV. században is népszerű volt, bár akkor még csak krémből és lekvárból ...

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...