E heti főszakácsunk, ahogy a neve is mutatja, a konyha igazi Tündére. Receptjei között egyaránt megtalálhatóak a klasszikus magyar és a világkonyha fogásai is. Ismerjétek meg őt jobban!
Észrevétlenül szerettem bele a sütés-főzés örömeibe. Életem első hat évét klasszikus, több generációs családban töltöttem. Számomra ekkor a legszórakoztatóbb dolog az volt, hogy figyeltem mivel foglalatoskodnak a felnőttek. Egy kisgyerek számára izgalmas, felfedezésekkel teli világ volt egy nagy falusi ház, a hozzá tartozó udvar, a kert. A konyhai tevékenykedéssel kapcsolatos első impulzusok is ekkor értek. Valahogy a mi családunkban (apai és anyai ágon is) az ételkészítés, a hozzá tartozó alapanyagok előteremtése, beszerzése központi szerepet töltött be. Mindig volt alapanyag bőven. Nagy kertünk volt, nagyszüleim kertészkedtek, minden zöldséget megtermeltek, és sokféle állatot tartottak. A népes családra dédnagymamám és anyukám sütött, főzött.
Imádjuk az őszt! >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
gombócleves
Hűvös téli napokon jól eshet egy tartalmas, forró burgonyagombóc leves. Többféle változata ismeretes az egyszerűbb zöldségestől, a borjúhúsos nyírségiig. Ezúttal egy sertéshúsos, ...
abált húsok
A rilette egyfajta darabos húskrém, amelyet sertéshúsból készítettek. Több névvel is illették, pl. húsbefőtt, húslekvár, de a szegény ember pástétoma elnevezés utal leginkább ...
grill húsok
Ínyenceknek, erdei gomba kedvelőknek ajánlom ezt a finom kolbászt. A piacon sétálva, a sok finom illatos gomba láttán született az ötlete. A semleges ízű csirkemellhez jól illik a ...
sós felfújt
A gombás burgonyafelfújt is azon egyszerűbb ételek közé tartozik, amely kevés alapanyagból előállíthatóak, ugyanakkor kellően laktatóak. Önálló ételként, salátával, ...
morzsás süti
Az almás-morzsás tálkákban sült desszert a gyors édességek táborához tartozik. Gyorsasága mellett másik erénye, hogy kevés alapanyagból laktató desszertet készíthetünk.
Először a sütés, a kelt tészták készítése keltette fel érdeklődésemet. Izgatottan figyeltem a vájdlingból kibuggyanó hatalmasra kelő tésztát, majd ahogy dédnagymama a deszkára önti, kipukkasztja, átgyúrja, kinyújtja, és kiszaggatja a pogácsákat, vagy azt, ahogy anyu tölti és tekeri a mákos kalácsot. Látván rajtam az izgatott érdeklődést, kaptam tőle egy kis darab tésztát és elkészítettem életem első mini mákos kalácsát. Az én kicsi, kívül is csupa mák, keményre dagasztott kalácsom is ott sült a többi nagy kaláccsal. A siker nem maradt el, mert dédnagypapám sűrű dicséretek kíséretében jóízűen elfogyasztotta. Roppant büszke voltam. 3-4 éves lehettem, és valahol itt kezdődhetett…Akkor még nem fogalmazódhatott meg bennem, de ma már tudom, hogy a sütés-főzésben benne van az alkotás folyamatának szeretetén túl, a szeretettel készítés, az örömszerzés, a boldogság érzése.
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
briós
A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen ...
hájas sütemény
Szeretek hájas tésztát készíteni. Élvezem, ahogy a hajtogatás következtében kialakulnak a rétegek. A túrós batyuhoz ezúttal a kelt tésztás változatot készítettem. Talán egy fokkal ...
kenyérkülönlegességek
Burgonyás kenyér sütésére készülődve támadt az az ötletem, hogy mi lenne, ha a főzésre váró burgonya mellé, hámozott, kockára vágott sütőtök is kerülne. Kipróbáltam, és egy ...
töpörtyűs pogácsa
A töpörtyűs pogácsáról dédnagymamám jut eszembe. Sokszor, sokféle pogácsát sütött. Nagy mestere volt a kelt tésztáknak. Sajnos nem maradtak tőle receptek, de a töpörtyűs pogácsát ...
csigák minden ízben
Barátnőm nagyon szereti a kelt tésztából készült péksüteményeket. Ha sós, legyen sajtos vagy pirított szezámmagos, az édes viszont jó gazdagon legyen porcukrozva. Egyik ...
Heti menü: a századfordukó remekei >>
Miután szüleimmel elköltöztünk a nagyszülői házból, a konyha továbbra is központi szerepet töltött be életünkben. Sok időt töltöttünk ott együtt. Anyukámnak gyakran kuktáskodtam, észre sem vettem és sok mindent megtanultam tőle. Emlékszem első pörköltemet is úgy főztem 7-8 évesen, hogy visszapörgettem emlékeimben, hogy ő milyen módon is készítette. Az önálló sütés-főzés területén ekkor kezdtem bontogatni szárnyaimat. Elsőként desszertet, édességet készítettem. Anyukám ekkor járt főiskolára és vizsgáról hazaérve saját készítésű palacsintával vártam. Nagy igyekezetemben túlhevítettem a palacsintasütőt, a zsiradékot pedig kenőtollal kentem rá. Ennek az lett a következménye, hogy a tollról kisebb darabok égtek le és hogyan, hogyan se, a tollak végül a palacsintában kötöttek ki. Szerencsére szüleim ekkor sem szegték kedvemet, megdicsértek, hogy egyedül sütöttem palacsintát. A kevésbé tollas palacsintákból eltávolították azt a néhány tolldarabot, és már ehettük is.
Vadas, a legjobb, ami a vaddal történhet >>
gombócleves
Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyanúgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így ...
kínai ételek
Egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel. Ha rozéra szeretnénk hagyni a húst, a sütés alig több mint 20 percet vesz igénybe. Aki kicsit sültebben szeretné elkészíteni, további 15-20 ...
marhapörkölt
A franciák egyik legismertebb marhahúsos étele. Jellemzően vaslábosban készítik. A hozzávalók külön-külön megpirítva kerülnek az ételbe, majd néhány órát lassú tűzön, sütőben ...
kakaspörkölt
A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a ...
kalácsfelfújt
Ez az egyszerű, gyors felfújt az egyik hétvégére sütött mazsolás kalács szikkadt végeiből, maradékából készült. Most csak pálinkás meggyel ízesítettem, de fagyasztott ...
Hálás vagyok családomnak, hogy a sütés-főzés iránti kezdetektől meglévő érdeklődésemet első próbálkozásaim kapcsán sem törték meg, hanem lelkesítettek, bátorítottak. Mindezt azzal tudom meghálálni, megköszönni, hogy közzé teszek olyan ételrecepteket is, amelyeket akár 80-100 éve is készítettek családunkban. Ilyen például a meggykeszőce, a böjti bableves, a kelt meggyes, a dinsztelt paprika csak, hogy néhányat említsek. A sütés-főzés iránti érdeklődés következtében már korán elkezdtem szakácskönyveket olvasni, majd gyűjteni. Különösen kedvelem a régi idők, nagyanyáink korának ízvilágát felidéző szakácskönyveket. A másik két nagy ötleteket adó forrás az internet és a piac. A családból hozott ételeken túl, sok olyan ételt készítek, amelyeket az olvasmányaim, vagy maga az alapanyag inspirál, majd a saját elképzelésem szerint valósítom meg. A No Salty oldalán is több otthonról hozott étel, valamint saját, kitalált étel receptje található.
A tökéletes egytálétel >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
különleges palacsinták
A török palacsinta eredeti változata yufka tésztából (lisztből, olajból, vízből készült lapos kovásztalan tészta), kecskesajtból és puha török sajtból készül. Mivel egyik ...
zöldségkrémleves
Ebben a levesben a sós, az édes és a csípős ízek harmóniájával találkozhatunk. Hűvös napokon egy tányér pikáns hagymás birskörte-krémleves igazi lélekmelegítőül ...
kacsasült
A kacsacomb ezúttal egyszerű fokhagymás ízesítésű. Vajban elősütött, majd fehérborban párolt sütőtökkel tálaljuk. A Mártonnapi menübe is jól illeszkedő főétel.
gombócok
Egy kis játék a spenóttal. Íze jól passzol a burgonya-gombócéhoz, ugyanakkor szép színessé varázsolja. Önálló ételként, juhtúrós-tejfölös öntettel és persze megkoronázva sült ...
piskóta
A trifle az egyik legnépszerűbb, hagyományos réteges angol desszert. Egyes források állítása szerint már a XIV. században is népszerű volt, bár akkor még csak krémből és lekvárból ...
A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>