E heti főszereplőnk Muci, a NoSalty egyik első szakácsa. A magyar konyha savát-borsát bemutató receptjei évek óta nyújtanak segítséget kezdőknek, újrakezdőknek és haladóknak egyaránt!
Én egy egyszerű, de a főzés terén sokéves tapasztalatot szerző, nyugdíjas háziasszony vagyok. Azt leszögezhetem, hogy szeretek főzni. Örömmel tölt el, ha látom, hogy jó étvággyal fogyasztják, amit készítettem. Az külön öröm, ha szóban is kinyilvánítják tetszésüket. A főzés alapjait anyukámtól tanultam, aki remekül sütött-főzött. Amikor tehettem, szívesen segédkeztem mellette a konyhában. Fiatal lány koromban is voltak önálló próbálkozásaim, amikor lehetőségem volt rá. Általában sikerrel jártam. Fiatalasszonyként olyan szerencsés helyzetem volt, hogy hét közben édesanyám levette a főzés gondját rólam és még a gyerekeim felügyeletét is ellátta, amíg dolgoztam. Sokszor a hétvégére szánt süteményt is megsütötte.
A hét szakácsa: Fahéj >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
levesbetét
Nudli, vagy szilvás gombóc készítésekor gyakran előfordul, hogy ilyen levest főzök, mivel akkor nem kell a levesbe való gombóchoz külön tésztát gyúrni.
libasült
A piacon nézelődve jött az ötlet, hogy csinálni kellene finom, házi libazsírt meg tepertőt.
A gondolatot tett követte, amit kicsit kezdtem megbánni, mikor a háj tisztogatására került ...
bakonyi módra
Egyszerűen elkészíthető, ízletes, magyaros étel. Nagy családi kedvenc. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető és melegítve is finom.
bundás hús
A csirkemellet sokan azért nem kedvelik, mert túl száraznak tartják.
Ebben a túrós bundában a hús puha és kissé szaftos lesz.
sült hús
A gyerekeim hidegen, kenyérre kenve szeretik a legjobban, így mindig többet készítek.
batyu
A kelt tésztából készült sütemények nagyon laktatóak, ezért egy kiadós leves után második fogásként is megfelel.
Már sütés közben olyan finom illatot áraszt, hogy a család ...
Ebből adódóan sokáig csak a vasárnapi, illetve ünnepnapi ebédek elkészítése hárult rám. Amikor sajnos eltávozott közülünk, bizony sok mindenben kellett még gyakorlatot szereznem. A gyerekeim nagy kritikusok voltak. Az volt a legnagyobb dicséret, amikor például a spenótra, amit nagyon szerettek, azt mondták, hogy ez már pont olyan, mint amit a Mama (így hívták anyukámat) készített. Azóta már több mint negyed század eltelt, a gyerekeim kirepültek, én is többszörös nagymama lettem. Amikor együtt van a nagy család apraja-nagyja, szívesen vonom be a pici unokáimat is a pogácsák, sós rudak készítésének, kicsi kezükkel is elvégezhető műveleteibe. Nagyon nagy igyekezettel, örömmel segédkeznek. Visszakanyarodva a „szakács" tevékenységemre, mint a feltett receptjeim is mutatják, inkább a hagyományos ételeket preferálom. Néha kipróbálok új dolgokat is, de jobban kedvelem a klasszikus, magyaros ételeket. Nálunk nincs ebéd leves nélkül. Igyekszem változatosan főzni, a zöldségeket, gyümölcsöket szezonálisan használom. Mindig ügyelek arra, hogy harmonizáljon a leveshez a második fogás, nemcsak ízében, hanem színeiben is.
A hét szakácsa: Klivi >>
tojásleves
Jobban kedvelem az egész tojásos levest, mint a csurgatottat, így mindig ez a verzió készül a konyhámban.
húskrém
Amikor Húsvét elteltével már unjuk a sonka- tojás-torma felállást, akkor szoktam sonkakrémet csinálni.
Melegszendvicsnek is alkalmas, csak akkor kicsit több tejfölt keverek bele, és a ...
marhapörkölt
A hagymás rostélyos szegedies változata, pirospaprikával készül.
krumplis ételek
A családunkban szinte hagyomány a lacikrumpli készítése, szájról-szájra terjed a recept, én az anyósomtól lestem el.
sós felfújt
Ez egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, a hozzávalók is általában megtalálhatók a hűtőben.
Jó ötletnek bizonyul, ha hirtelen kell meleg vacsorát varázsolni az asztalra.
reszelt sütemény
Ez a süti a tészta reszelése miatt elég macerás, de a végeredmény megéri a bajlódást.
Főzni jobban szeretek, mint sütni. Biztosabb vagyok, hogy jó lesz a végeredmény. A sütés kicsit rizikósabb. Ezért inkább a sós aprósüteményeket, a finom kelt tésztákat, a kevert tésztákat, linzereket részesítem előnyben. A bonyolult torták készítése nem az én profilom. Szerencsére a nővérem, akivel közös háztartásban élek, nagyobb vendégség, illetve ünnepek alkalmával szívesen átvállalja az aprólékosabb, időigényes munkával járó torták vagy egyéb desszertek készítését.
A hét szakácsa: Tündér >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
sós csiga
Indiai főzőtanfolyamon elsajátított és azóta itt-ott módosított 5 éve bevált vega recept.
Az az érdekes, hogy a forró olajban kisütve, átalakulnak az egymástól elváló radikális ...
rakott kel
Gyerekkori emlékem, hogy Édesapám nem szerette a kelkáposzta főzeléket és nem is ette meg. Nekünk gyerekeknek nem akart rossz példát mutatni, ezért azt mondta, hogy azért nem eszik ...
káposztás pogácsa
A káposzta lereszelése és megpirítása elég macerás dolog. Legjobb, ha van időnk, több adagot előre elkészíteni. Jól bírja a
mélyhűtést. Felhasználhatjuk többféle sós ...
sós stangli
A sós aprósütemények receptjeit előszeretettel gyűjtöm, kipróbálom, mivel a család apraja-nagyja nagyon szereti a sós rágcsálnivalót. Ezt a receptet is egyik nagynéném ...
túrós pite
Ez a sütemény jó pár kilómétert utazott, mivel másik városban élő gyerekeimhez vittem, amikor látogatóba mentem hozzájuk.
Jól bírta az utazást, finom maradt.
mézes sütemény
Mindig szoktam Mikulás alkalmából csomagot küldeni más városban élő felnőtt gyerekeimnek, akik nagyra értékelik, ha
a csoki mellé házi készítésű sütemény is kerül. Ez a mézes ...
kakaós süti
A receptre egy napilapban bukkantam rá. Sokáig rakosgattam, végül rászántam magam, és születésnapi meglepetésként elkészítettem. Egy kicsit tartottam tőle, mert elég gyakran ...
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>