A hét szakácsa: Klivi

A hét szakácsának október másodi hetében Klivit választottuk – gyönyörű képeiről és ínycsikladó receptjeiről ismert szakácsunk elmeséli, milyen elvek alapján főz a mindennapokban!

Kezdjük az alapoktól!

Egy átlagos nőnek tartom magam, akinek viszont fontos, hogy felgyorsult életünkben meg tudjuk őrizni az otthon és a konyha melegét.Egyszerűen csak teszem a dolgom a konyhában, hiszen otthon is ezt láttam. Családunkban mindig a nők feladata volt a főzés. Teljesen természetesnek tűnt, hogy édesanyám munkából hazaért, és nekilátott meleg vacsorát készíteni. Akkor még egyáltalán nem érdekelt a sütés-főzés, nem is lábatlankodtam soha a konyhában, legfeljebb azért néztem be, hogy készen van -e az étel.:) Ráadásul válogatós voltam, így ezzel sem könnyítettem meg anyukám dolgát. De kiderült, hogy talán mégsem vagyok teljesen reménytelen eset, hiszen – a menzai kosztot kihagyva iskolából hazaérve néha bizony összedobtam magamnak egy kis lecsót vagy mákos tésztát, ha éppen megkívántam. És a tésztát én gyúrtam, mert nálunk ez volt természetes.

A hét szakácsa: Hossó Anita >>

Kakukkfüves kenyérrudak

Leggyakrabban előételek kísérője, de krémlevesek mellé is finom ropogtatnivaló. Azonban elég nehéz lesz abbahagyni, ha egyszer nekiállunk rágcsálni... :))

Házi szélesmetélt gombaszósszal

A házilag gyúrt tésztánál nincs jobb! Időhiány miatt én sem csinálok mindig, ha boltit veszek, igyekszem a házihoz hasonlót választani, de meg sem közelíti egyik sem a kézzel gyúrt, ...

Svéd húsgolyó zöldborsmártással

"Ikeás" húsgolyó, köttbullar, svéd húsgolyó... Akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy finom és egyszerű. Ahányan vagyunk, annyiféle módon készítjük. Egy biztos, kétszer ugyanolyat ...

Ha egyre több az éhes száj...

Aztán nekem is családom lett, és egyértelmű volt, hogy nap mint nap főzök.Valószínűleg ez ösztönösen alakult ki, ráadásul ellőttem volt az otthonról hozott példa. És akkor tapasztaltam meg, hogy ez bizony munka mellett nem is egyszerű feladat. A konyhai ténykedést viszont soha nem éreztem tehernek, hiszen az ember a szeretteinek örömmel főz.A fiaim már felnőttek, a tanulmányok és a sport miatt csak hetente vagy még ritkábban tudnak hazajönni. De igyekeztem (és most is igyekszem) megtanítani őket az alapokra, hogy ne kelljen kétségbeesniük, ha megéheznek. Amikor érdeklődve nézték, hogyan készítek egy-egy ételt, és kérdeztek, szívesen elmagyaráztam nekik. Fontosnak tartom, hogy maradjanak meg bennük otthonról hozott képek, ízek, illatok, amikre évtizedek múlva is szívesen emlékeznek vissza. Egyszerűbb ételeket ma már simán összedobnak, és nem kell feltétlenül a telefonért nyúlniuk, hogy pizzát rendeljenek, ha valami meleg ételre vágynak.Első szárnypróbálgatásaik – mint általában a legtöbb gyereknek – a palacsintával kezdődtek. Fázisfotókkal megörökítették a konyhai kalandot, egészen a tészta kikeverésétől, az elmosott edényekig. Ha néha visszanézzük, jót nevetünk a girbe-gurba palacsintákon.:)

A hét szakácsa: Receptműves >>

Add át a tudást!

Nem állítom, hogy mindig egészségesen főzök, hiszen eléggé édesszájúak vagyunk, viszont igyekszem mindig jó minőségű alapanyagokat használni.Ma már nem vagyok válogatós, szívesen kipróbálok új ízeket. Nem ragaszkodom recepthez még sütemény készítésekor sem, gyakran ötletszerűen, kísérletezve főzök. Kedvenceim a zalai tájjellegű ételek és a mediterrán ízvilág.Fontosnak tartom, hogy amennyire csak lehet (divat ide vagy oda), őrizzük és ápoljuk a hagyományainkat, és adjuk tovább a következő generációnak is.

A hét szakácsa: Fahéj >>

Jugoszláv krémes

Ez szintén egy régi receptem. A sok új, divatos süti miatt viszont én is már elég régen készítettem el, pedig megéri, mert nagyon finom. Eredetileg a piskótát lapjában ketté kellene ...

Zalakocka - tojástakarékos

Tudom, hogy már feltöltötték a Zalakocka receptjét, de biztosan sokakat visszatart a rengeteg tojás, ami a sütibe kell. Aki szeretné elkészíteni, de ugyanakkor spórolna is, próbálja ki ...

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...