Ezen a héten Fahéjt hívtuk meg főszakácsunknak. Telefonos segítséget kért: így lánya meséli el Nektek, hogyan alkot a NoSalty egyik legnépszerűbb szakácsa a konyhában.
Mester a konyhában
A minap beszéltem Fahéjjal telefonon. Említette, hogy a hét szakácsának választották a NoSalty-n. Roppant büszke voltam rá. Azonban bajlódott kicsit azt illetően, hogy mit írhatna magáról. Pár sor, amibe minden belefér. Nem könnyű. Különösen nem könnyű, amikor a főzés-sütés olyan fontos szerepet tölt be, mint az ő életében. De mit tudhatom ezt pont én, akinek egy krumplipürébe is beletörik a bicskája. Igen, így esett, én és Fahéj, Fahéj és én, anya és lánya, és az örökös vitáink afölött, hogy miért nem akartam megtanulni főzni, amikor Fahéj személyében talán az egyik legjobb mesterem lehetett volna.
Diós-szilvás pite
Egy barátnőmnél ettem tavalyelőtt valami hasonlót, és nagyon ízlett ez a szilva+dió+fahéj kombináció. Azt próbáltam saját kútfőből leutánozni. Aki szereti a savanykás, ...
Brokkolis-pulykahúsos ál-lasagne
Egyszer nagyon félreízesítettem egy brokkolifőzeléket, túl "olaszos" lett. Kidobni azért vétek lett volna, így elgondolkodtam, hogyan lehetne megmenteni. Így született ez a ...
Birsalmás csirkemell
Birsalma rajongásom terméke. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a gyümölcsös ételeket.
Ahol még a spenót is jó
Való igaz, a krumplipürém hagy kívánnivalót maga után, és a palacsintám sem éppen az a vékony fajta, de hiszek abban, hogy ezen botladozások ellenére, nagyon is sok mindent tanultam Fahéjtól. Ugyan nem fújom kívülről a recepteket, és nem tudom „érzésre” szórni a sót, de az otthon töltött évek alatt ellestem Tőle, milyen az, amikor valaki teljes odaadással van egy olyan dolog iránt, amit szeret. Milyen az, amikor időt és energiát nem kímélve azon van, hogy valami különlegeset, egyedit hozzon létre. Sok éven át tanúja voltam, ahogy Fahéj főzi a finomabbnál finomabb ételeket, süti a fantasztikus süteményeket; és mintha valamiféle bűvölet alatt lettem volna, a kezdeti finnyás gyerekből igazi mindenevővé nevelődtem, mert Nála még a spenót is úgy festett, hogy azt vétek lett volna kihagyni.
Csopaki aprópecsenye Fahéj konyhájából
Csopaki vagy sárvári? Két különböző néven van meg szinte ugyanaz a receptem. A sárvárihoz feleannyi gomba kell és sertéshússal készül, a csopaki meg pulykahúsból. De láttam már ...
Tejes puliszka
Gyerekkoromban ettem utoljára... Nagytatám (igen, ez azon a vidéken volt, ahol a nagypapákat nagyon kedvesen csak tatának hívják), szóval nagytatám nyaggatta hébe-hóba nagymamámat, hogy ...
Töltött csirkemell dióbundában, gombás-tojásos rizzsel
Ebben az ételben az íze mellett azt is nagyon szeretem, hogy olyan szép színes. Egy kissé macerás ugyan az elkészítése, de egy-egy ünnepi alkalomra igazán megéri a vesződséget. Jó ...
A titok nyitja
Igen, én ebben látom Fahéj titkát. Abban, hogy nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy „mit” készít, hanem arra, hogy „készíti.” Igazi alkotó folyamat ez, ahol minden apró részlet számít, ahol az utolsó kis zöldségdarab is a helyén van, ahol minden érzéssel van odatéve, egyfajta gasztronómiai aranymetszés ez, amire talán születni kell. Hét éve már, hogy nem otthon lakom, és gyakran csak a NoSalty-n keresztül van lehetőségem figyelemmel kísérni, mit esznek az otthoniak. Nézegetem a képeket, és eszembe jut, micsoda jó dolguk van, és eszembe jut Fahéj, az illatok, az ízek, a teríték, minden. Úgy hiszem, Fahéj mibenléte pont ebben rejlik. Nem ételt főz, hanem életre szóló élményt, egyfajta különleges hangulatot, amire aztán egy életen keresztül emlékezhetünk, mi, szerencsés résztvevők.
Karamellás krémes Fahéjtól
Egyik kolléganőm kínált ilyen sütivel a névnapján. Akkor ettem életemben először. Azonnal tudtam, ez sikert aratna a családom körében. Kértem is a receptjét, persze az összes többi ...
Kelt mákos kuglóf
Mikor kislányok voltunk, barátnőmmel sokszor nevetgéltünk azon, hogyha majd felnövünk, netalántán középkorúak is leszünk (hihetetlennek tűnt akkor), összejárunk néha kávézni, mint ...
Ördögtorta ganache krémmel
Az ördögtorta egy réges-régi amerikai sütemény. Állítólag Délről ered, de mindenütt sütik, kis különbségekkel. Pokolian csokis, csak csokiimádóknak ajánlott. De nevét mégsem ...
Meggyőződésem, hogy a NoSalty oldalon keresztül mindez tükröződik, s a receptek nem egy otthonba örökítik tovább mindazt a jót, amit Fahéj kifőz nekünk. ... És mellesleg, ha engem kérdeznek, Fahéjt évente 53-szor választom a hét szakácsává. :)
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!