Fogadjátok sok szeretettel Dacota egy korábbi írását, szakáccsá válásának történetét!
{node=7150}
Plusz egy fő a konyhában
Nem mondom, hogy a konyhában nőttem föl, de sokat voltam ott – otthon, és mindkét nagymamánál is. Nem lestem, hogy mit csinálnak, nem akkor tanultam tésztát gyúrni, vagy tíz perc alatt jó vacsorát készíteni, viszont a konyhai munka szeretete, a főzés öröme így ivódott belém.
farsangi fánk
Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az ...
sütés nélküli túrótorta
Kedvenc sütés nélküli tortám. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, és így a szezonhoz igazítható. Nyáron eperrel, hűvösebb téli napokon naranccsal is tökéletes. A receptet ...
húsos falatkák
Hát, ez egy igazi balesetrecept.
Az első baleset az volt, hogy pár éve kész fasírtmasszával a konyhában vettem észre, hogy nincsen otthon olaj a sütéshez. Volt viszont muffinsütőm! ...
palócleves
Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...
kekszsüti
Nagyon szeretem a marlenkát. Nagyon.
Szlovák barátnőmtől már egy ideje megkaptam a receptet, de ezidáig még nem vettem rá magamat, hogy nekiessek az egyáltalán nem egyszerű sütinek. ...
trüffeltorta
Ennél finomabb tortát még soha nem ettem, igaz, ennél nehezebbet is ritkán készítettem, mert valahogy mindig az idegösszeomlás szélére akar juttatni. Mikor utoljára csináltam, - a ...
Húszéves koromig csak nagyon ritkán és ünnepi alkalmakkor főztem, fogalmam nem volt, hogyan kell egy főzeléket behabarni. Aztán Pécsre kerültem egyetemre, és egy év májkrémes-majonézes-melegszendvicses időszak után úgy döntöttem, nem ártana megtanulni főzni.
Házi vajas croissant
Plusz húsz fő a konyhában
Az igazi változást azonban egy fogyókúrának indult életmódváltozás hozta el – megbeszéltem magammal, hogy többé semmiből nem eszem sokat, de azt a keveset viszont csak jó minőségű alapanyagból készítem el. Így kopott el mellőlem a margarin, a félkész étel, a por, a szósz, majd a végére 15 kiló. Aztán jött az egyéves németországi ösztöndíjam egy nemzetközi diákszállóval, rengeteg új baráttal a világ minden részéről. Segítségükkel „világ körüli kulináris utazásban” volt részem.
bélszín
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Nem is tudom, hogy lehet ennyi finom falatot egyetlen ételben összehozni: bélszín, tejszín, vargánya, hmmm...
Sajnos nem olcsó, de pont ezért ideális ...
almás pite
Anyukám olyan 17 éve tervezi a konyha felújítását - kb. azóta, hogy megvettük a házat. De előbb kellett fűtés, aztán ablakcsere, majd a födémmel akadt baj, aztán szigetelni kellett, ...
spenótos tészta
Pillanatok alatt elkészíthető, harsogóan friss tavaszi-nyári tésztaétel, ami gyakorlatilag függőséget okoz.. A munkahelyi ebédrendelés állandó dilemmája, hogy mit is együnk, és mivel ...
hagyományos lángos
A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...
eperdzsem
Lekvárt főzni jó. Legalább olyan jó, mint kenyeret sütni, meg joghurtot erjeszteni - fene tudja, biztos a műkaják iránti útálatom egyik jele a "csinálj minél több mindent magad" ...
báránysültek
Apukám matróz volt. Na, nem mostanában, még a '80-as évek elején, mielőtt "fészket rakott volna". Ennek megvannak az előnyei, na meg a hátrányai is. Gyerekkoromban nagyon szerettük, ...
melegszendvics
Gimis koromban suli után gyakran jártunk át egymáshoz. Idő és kedvfüggő volt, hova kvártélyozzuk be magunkat. Akadt, ahol nagy volt a kert, volt, akinél hegyekben állt a dvd, meg olyan ...
Heti menü Dacota receptjeiből >>
Mindennapi öröm
A sütés-főzés azóta is mindennapi örömforrás maradt. Hét közben sajnos már nincs annyi időm, mint régen, ilyenkor igyekszem szezonális villámfogásokat készíteni. Hétvégén, baráti összejöveteleken viszont szívesen készülődök órákig, sőt! Mai napig az egyik kedvenc közösségi programom a főzés, és aztán a hosszú ideig tartó, beszélgetős evés. Szeretek itthon és külföldön új ízeket kóstolni, helyiektől recepteket megismerni, kis piacokat felfedezni, különleges konyhai edényeket, izgalmas szakácskönyveket gyűjtögetni.
Syrniki - orosz túrópalacsinta
Dacota receptjeit itt találod >>
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>