E heti főszakácsunk az erdélyi konyha nagy szakértője, Csiki Piroska. Ismerjétek meg az ötletes receptek és gyönyörű fotók alkotójának most néhány remekét és konyhai tanácsát.
Amióta nyugdíjba vonultam, a fakanál jobban áll a kezemben, mint a toll. Szívesebben megfőzök egy finom ebédet, minthogy magamról írjak. Persze voltak nehéz idők, az 1980-as évek. Nem is a főzés, hanem a beszerzés, amikor órákat álltunk sorba, és amire odaértünk, nemegyszer elfogyott a „portéka".
Székely sushi
Délutáni vendégeim jöttek, tulajdonképpen csak poénból készítettem, gondoltam, ha nem is ízlik, jól díszíti az asztalt. Mind elfogyott, volt aki vörösáfonya szósszal ette, mások meg ...
Darált csirkemell rudak
A kis unokám nem szereti a száraz mellehúsát, az ő kedvéért próbálkoztam ezzel a változattal. Éhesen érkezett az oviból, amikor megmondtam, hogy csirkemell van, kijelentette, hogy abból ...
Babéros-krumplis csibeleves
Természetesen készíthetjük csirkecombbal is, de ezzel a csontos aprólékkal olcsóbb. A babér helyett használhatunk rozmaringot. Tálaláskor adhatunk hozzá csilipaprikát.
Krumplipizza csiperkegombával
Persze tudom, hogy ez nem pizza, de az unokáim ezt a nevet adták, és adhatunk hozzá mindent, ami a pizzához jár. Szoktam készíteni gomba helyett kolbász karikával, sonkával, tálaláskor ...
Csokikrémes tarka mézes
Már régóta sütök mézes süti variációkat, de a fiam nem szereti a lekváros változatot. Ezért próbálkoztam a csokis krémmel. A család rábólintott, azóta csak ezt a változatot ...
Görbe diós
Nem nagyon édes süti, bor mellé is tálalható. Aki édesebben szereti, még megszórhatja vaníliás porcukorral.
Akkor volt művészet főzni, a semmiből. Ráadásul akkor voltak kicsik, majd serdülők a gyerekeim. Egzotikus gyümölcsöt évekig nem láttak és még sok minden mást. Most már nálunk is szinte mindent lehet kapni (ha van pénz). Így most már csak teszem a dolgom nagy szeretettel, odaadással, és boldog vagyok, ha örömöt szerezhetek a családomnak, a hálás kis unokáimnak.Nagyon sok jó ötletet kapok tőletek, kedves szakácstársak, és én is szívesen osztom meg saját ötleteimet veletek.A fiatal szakácsoknak üzenem, tudom, hogy nagyon nehéz mindenhol helyt állni, de szabad tévedni, elrontani dolgokat, ez még velünk is megtörténik most is.
Körözöttes képviselőfánk
Ebből a mennyiségből kb. 24 db. lett, 14-et töltöttem meg körözöttel, de a végén egy pár darabhoz sonkát is tettem, hogy mindenki elégedett legyen. A többi fánkot a szokásos édes ...
Vegyes sós pite
Váratlanul vendégek jelentkeztek be, szerencsére volt egy adag vajas tésztám és a zöldség is adva volt. Volt két személyre való pörköltem, ledaráltam és úgy tettem bele a masszába. ...
Húsgombócos paradicsomleves
Ha több időm van, szoktam belefőzni 2 szál sárgarépát és 1 petrezselyem gyökeret. Adhatunk hozzá leveskockát, aki szereti, de ezek nélkül is finom, mert belefő a csirkemell íze. A ...
Tárkonyos bárányleves tüdőgaluskával
Nálunk, Húsvétkor így készítik a báránylevest. A bárányt pedig megtöltik. Az én galuskámban kicsit kevesebb volt a tüdő, mert a többi részét a bárány töltéséhez használtam ...
Májjal töltött csirkecomb
A családban ritkán fogyasztunk disznóhúst, ezért gyakran kerül az asztalra a csirke. Próbálom külünbözőképpen feldolgozni, hogy unalmassá ne váljon.
Bundás gombás- csirkecomb
A krumpliköret ötletét innen kaptam, a Nosalty-ról, ott sütőben sütik, én meg serpenyőben.
Dióba mártott linzerkoszorú
Már frissen is finom, sokáig eláll, és egyre finomabb lesz. Barack- vagy ribizlikocsonyát használok a kenéshez. A karikákat karácsonyfára is tehetjük. Figyelem! Csak annyi korongot ...
Ekler hattyú
Egy cukrászda kirakatában láttam a hattyút. Megpróbáltam elkészíteni, de inkább hasonlított a loch - nessi szörnyre. Aztán vásároltam egy hattyút a cukrászdából, alkatrészeire ...
Mozaik szelet
Az eredeti recept szerint a krémben nincs puding, mi nem szeretjük a nagyon vajas krémeket, ezért pudingot is tettem bele. Ha sokáig tartjuk a hűtőben, a mozaik megolvadhat, és karamell ...