A hekk vajon mi?

A heck, magyarul hekk egy olyan hal, amit szinte mindenki kedvel, mégis alig tudunk róla valamit. Vajon elég róla annyi, hogy rántják, nincs benne szálka és nagyon finom?

Fotó. flickr - Hake, La Boqueria Market by Carlos Lorenzo

A hekk egy tengeri ragadozó hal, az Atlanti-óceán partjai mentén él, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig megtalálható. Nem a legszebb hal, talán ezért nem találkozunk túl gyakran a fejes verziójával.

Aranypanírban sült hekkfilé

Azt, hogy miért is lett ennyire közkedvelt kicsiny hazánkban, főként annak köszönhető, hogy az 1970-es években egyre kevesebb keszeget halásztak a Balatonon, ezért a beszerzési ára az egekbe szökött. Kellett hát egy olcsó, jó minőségű hal a sütödék számára. A hekk pedig ideálisnak tűnt, hiszen szinte egyáltalán nincs halszaga, nem szálkás, illetve gerince könnyen eltávolítható sütés után.

Citromos-sajtos heck

A legkedveltebb elkészítési módja a rántott hekk, amelyet citrommal, uborkával, kenyérrel vagy sült burgonyával eszünk. Otthon azonban még így is ritkán fogyasztjuk. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen fontos a halfogyasztás.

Egy magyar felnőtt ember átlagosan kéthetente eszik halat, pedig a táplálkozási szakértők ajánlása szerint legalább hetente kétszer be kellene iktatnunk étrendünkbe.

Csőben sült paprikás hekkfilé

Szeretem a gyorsan elkészíthető halakat/ húsokat, pláne, ha az a sütőben szinte magától elkészül. Nem kell forgatni, nehogy a hal szétessen.

Roston sült hekkfilé sajtmártással

A fagyasztóben keresgélve találtam egy kevés karfiolt, brokkolit és halat, ezekből igyekeztem csinálni valami finomat. A haltól féltem, hogy száraz lesz, ezért készült a sajtmártás is, ...

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!