Háztartási reform a konyhában

Rengeteg téves elképzelés és félinformáció övezi a biogazdálkodást. Sokan humbugnak tartják a dolgot, vagy a hárítással éppen a felelősség kérdését igyekeznek elodázni maguktól.

Más kérdés, hogy bio-háztartást vezetni egy nagyvárosban, ahol saját kert nem áll a rendelkezésünkre, kivitelezhetetlenül drága egy átlagos családnak. Nem kell azonban mindenből a Biokontroll Hungária emblémájával ellátott termékeket keresnünk (csak ezen jelöléssel ellátott árucikkek számítanak hivatalosan bioárunak), sok mindent megtehetünk egyszerűen úgy is, hogy átalakítjuk eddigi szokásainkat!

Vagány vegavagdaltak >>

Na, már most, zöldség-gyümölcs-ügyben télen az a helyzet, hogy ha nem tömjük magunkat napról napra az agyonvegyszerezett import zöldségekkel, akkor nagyot nem hibázhatunk. A cékla, a répa, a burgonya, a csicsóka, a paszternák, a káposztafélék erősen ajánlottak bármilyen formában, persze leginkább nyersen. Ezek valószínűleg nincsenek túlpermetezve, tartósítva, hiszen szezonjukban – ősszel – szépen beérnek és egész télen eltarthatóak pincében (bár a csicsóka a jéghideg földben is jól bírja). Vitaminszükségletünk fedezésére érdemes ezekből válogatni, reszeljük le őket, és tegyük szendvicsekre, készítsünk belőlük salátát.

Érdemes ezen kívül csíráztatással próbálkoznunk (erről később olvashatod cikkünket). Aki bírja, válasszon termelői tehéntejet, az íz és a tápérték összehasonlíthatatlan a dobozos tejekével, még jobb, ha kecsketejhez jutunk, de ha a növényi eredetű italok jobban kedvünkre vannak, jöhet a szója-, rizs- vagy éppen kókusz-, esetleg zabtej. Mindegyik elkészíthető fillérekből házilag, recepteket találsz a NoSaltyn.

Hajtsd finomra! Hajtogatós falatok >>

Házi szójatej

Még Angliában teljesen rákattantam a szójatejekre, s nagyjából mindent azzal készítettem a reggeli müzlitől a palacsintán keresztül. Aztán hazajöttem, és vissza kellett fanyalódnóm a ...

Zabital (zabtej) készítése házilag

Régóta az életünk része a zab, nagyon szeretjük kásának, kekszbe és mostantól házi készítésű tejpótlóként is. Férjecske korábban sokat köhögött, ilyenkor mindennemű tejtermék ...

Kókusztej házilag

Több kókusztejet igénylő receptnél is olvastam, hogy többen írták hozzászólásokban, hogy hol lehet beszerezni, ezért gondoltam, megosztom, hogyan szoktam elkészíteni, ha nem sikerül ...

A minőségi húsárut kínáló üzlet kincset ér, jó, ha közvetlen kapcsolatot tudunk kialakítani a hentessel, érdeklődjünk a hús származási helyéről, várható újdonságokról – mégiscsak az ételünkről van szó. Ha találtunk egy megbízható hentest, ragaszkodjunk hozzá!

Süss otthon kenyeret!

Tojásból megint csak jó lenne egy valóban tanyáról szállító termelőt találni – ennek hiányában maradnak a hármas kódú, nagyüzemi tojások – megfigyeléseink szerint azonban ezekből is akad extra törékeny héjú, már-már valószínűtlenül sárga tojás és viszonylag nagyméretű, vastagabb héjú is. Ha a biotojást nem tudjuk megfizetni, törekedjünk az utóbbi típus megtalálására: piacon, zöldségeseknél lehet jobbakat kifogni. Ezeken kívül jó elkerülni minden olyan kész, félkész terméket, amelyben az összetevők listája három sornál hosszabb. Simán le lehet szokni a felvágottakról, valódi szalámit pedig itt kaphatunk. Kenyérreceptjeink között jobbnál jobb és gyors tippeket találhatunk, de tejfölt vagy sajtot készíteni sem restellünk. Ha a fenti átalakításokat komolyan vesszük, és megreformáljuk étkezési szokásainkat, számos egészségi panaszunk elmúlhat, jobb lesz a közérzetünk, szebb a bőrünk.

Ekler fánkot farsangra >>

Sajt, túró, tejföl, készítsd otthon >>

Gombás tojás

Nemrég a Vásárcsarnokban vettem egy kiló rókagombát, amihez ajándékként kaptam néhány csiperkét a nénitől. A reggeli rántottát turbóztam fel vele.

Kenyér 1.

Nem, nem álltam be péknek. Csak még mindig tart a kenyérláz. Ez A KENYÉR. Csupa nagybetűvel. Ez maga a csoda. Ha nem sütöm, látom, eszem, nem hiszem el, hogy otthon is lehet ilyet alkotni. ...

Marhahús sült zöldségekkel

Nem mindig egyszerű a cukorborsó beszerzése, nekem most sem sikerült. Mélyhűtött wok zöldséggel helyettesítettem, kiszedegettem belőle a borsót és egy kevés bébikukoricát is. ...

Az ÖkoSalty rovat további cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...