E heti gasztrobloggerünk, Janka, a Csak, mert szeretem bloggere, egy különleges húsvéti csemegét mutat nektek – továbbá azt is megtanítja, hogyan lehet házilag kacsamellet füstölni!
Azt vallom, hogy amit csak tudunk, készítsünk el otthon magunk. Természetesen az ésszerű határokon belül. Akkor legalább tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkra. Használjunk jó minőségű alapanyagokat, hiszen akkor már egyenes út vezet a sikerhez. Nem szeretem túlbonyolítani a dolgokat, sőt az egész napot sem akarom a konyhában tölteni. Se időm, se türelmem nem lenne hozzá. Ezért, általában olyan ételeket készítek, amiket fél órán belül az asztalra tudok varázsolni. A blogon szereplő ételek nagy része ebbe a kategóriába tartozik. Természetesen hétvégén vagy egy-egy ünnep alkalmából szívesen kivételt teszek. Ilyen a közelgő húsvét is. Ilyenkor boldogan pepecselek a konyhában, hogy megörvendeztessem családomat és vendégeimet valami finomsággal. A kötözött sonka mellé vidáman elfér egy ízletesen elkészített kacsa egy érdekes körettel megspékelve. Mondjuk, egy báránycomb faszénen megsütve lehet, hogy inkább húsvétra való, de ezt nehéz egy lakásban elkövetni. Viszont a kacsát remekül megfüstölhetjük a tűzoltóság segítsége nélkül is. Nem kell szorosan követni a hagyományokat. Az a lényeg, hogy készítsünk a hétköznapitól eltérő ételt, amit teljes odaadással és szeretettel megfűszerezünk. Ebben az esetben nem történhet semmi baj, biztos ízletes lesz az ételünk. Ne féljünk a főzéstől!! Csak hallgassunk az érzékeinkre és az ösztöneinkre. Ez is egy alkotás, folytonos kísérletezés és egy önkifejezési forma. Olvassuk el a recepteket, válasszuk ki a számunkra szimpatikusat és bátran tegyük hozzá a saját ízlésünket. A kacsa nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, igazán fejedelmi eledel. Csak arra figyeljünk, hogy ne süssük agyon. Akkor finom, ha kívül ropog a bőre, belül pedig szaftos és rózsaszín. Kevés szabályt azért be kell tartani a sütéssel kapcsolatban, a fűszereket pedig kedvünkre variálhatjuk. Én most megosztom veletek az általam használtakat, ha tetszik, akkor bátran vágjatok bele. Nem kell megijedni a hosszas leírástól, nagyon hamar elkészül és egyszerű.
A galériáért kattints a képre! >>
{ GALÉRIA = title:H%C3%A1zi%20f%C3%BCst%C3%B6l%C3%A9s%C5%B1%20kacsamell%20ribizlis%2C%20di%C3%B3s%20bat%C3%A1t%C3%A1val%20H%C3%BAsv%C3%A9tra%20aj%C3%A1nlva, 1,2,3,4,5,6,7,8 }
Hozzávalók
- 2 szép bőrös kacsamell
- só
- bors
- rozmaring
Füstöléshez
- 1 wok fedővel és ráccsal
- alufólia
- 1 marék rizs
- 1 kk cukor
- 2 kanál teafű (nálam fekete tea)
- 1 kanál darabos gyümölcstea-keverék
- 1 kk szemes bors és borókabogyó
- 1 ág friss rozmaring
Köret
- 40 dkg batáta
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál fehér balzsamecetkrém
- 1 kk chilipehely
- kevés aprított snidling
- 1 öntet extra szűz olíva
- 1 marék ribizli
- 1 marék pirított dió
- friss rozmaring
- só
- bors
- víz a főzéshez
Elkészítés
- A kacsák bőrét alaposan irdaljuk be, majd sózzuk gazdagon, tegyük egy tányérra és a hűtőben hagyjuk állni 1 napot. Közben pár óránként öntsük le róla a kieresztett levet.
- Készítsük elő a füstölő edényt. A legjobb erre a célra egy wok. Béleljük ki alaposan alufóliával, úgy, hogy a végek jóval túllógjanak az edényen. Amikor elkészültünk a béleléssel, egy nagy marék rizst szórjunk az aljába. Tegyünk hozzá teafüvet, én fekete teafüvet használtam és darabos rebarbarateát vegyesen. Tegyünk hozzá egy kanál barna cukrot, borsot, borókabogyót, friss rozmaringágat.
- Tegyük fel a párolórácsot, és az előzőleg alaposan megmosott, majd megszárított húst helyezzük rá.
- Tegyük az edényre a fedőt és az alufóliát alaposan gyömöszöljük köré, hogy a füst bennmaradjon.
- A tüzet kapcsoljuk be, amikor füstölni kezd az edény, vegyük kicsire a lángot és még 10-12 percig hagyjuk a kacsákat füstölődni a lezárt edényben. Az idő elteltével kapcsoljuk le a lángot és hagyjuk még 10 percig a húst a fedő alatt.
- Egy serpenyőt hevítsünk nagyon forróra. A megfüstölt húsra szórjunk kevés szárított rozmaringot és őrölt feketeborsot. A bőrös felével tegyük a forró serpenyőbe és kb. 3 perc sülés után fordítsuk meg és 6-7 percig süssük a másik felét is. Az elkészült húst tegyük tányérra és borítsunk rá egy tálat és így pihentessük legalább 5 percet a tálalás előtt.
- A batátát héjastól főzzük majdnem puhára. Tisztítsuk meg és karikázzuk fel. Egy teflon serpenyőbe kanalazzunk kacsazsírt és dobáljuk rá a felkarikázott édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, adjunk mellé egy friss rozmaringágat és süssük át a batátát benne.
- A mézet keverjük el a fehér balzsamecetkrémmel, chilipehellyel, snidlinggel és apróra vágott friss rozmaringgal. Ezzel az öntettel keverjük el a megpörkölt diót és a megsült batátát, amit meglocsolunk kevés extra szűz olívával.
- Tálalás. A melleket szeleteljük fel. A köretet halmozzuk a tányér közepére, fektessük rá a kacsaszeleteket. Szórjuk meg egy kis fagyasztott ribizlivel és locsoljuk meg a maradék öntettel.
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>