Hasznos tanácsok, mit tegyünk és mit ne tegyünk kánikula idején

A nagyon magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja az egészségi állapotot. Íme néhány tipp, mire figyeljünk oda a nagy melegben...

A nyári hőségben sokkal több folyadékra van szüksége az emberi szervezetnek. Ez azonban csak egy fontos dolog, amire oda kell figyelni a 35-40 fokos kánikula idején. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amiket jobb betartani a hőségben:

1. Mit igyunk?

„A nagy kánikulában az ajánlott folyadékfogyasztás a napi másfél, két liter. Ehhez kellene még napi plusz 1-2 liter attól függően, hogy milyen munkát végzünk” – mondta portálunknak Dr. Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szaktanácsadója. Magyarországon a csapvíz minősége tökéletes, de a doktornő szerint ásványvizet is fogyaszthatunk folyadékpótlásként. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy amikor nagyon meleg van, sok sót veszít a szervezetünk, ezért ezt pótolni kell.

„Olyan palackos vizet kell választani, amelyben egy literre legalább 50 milligramm nátrium tartalom van jelezve” – figyelmeztetett Páldy. Emellett ihatunk még gyümölcsleveket, vagy zöldségleveket is. A meleg tea is csökkenti a szomjúságérzetet, ezért aki kedveli, nyugodtan fogyaszthatja, a túl hideg folyadék viszont torokfájást, megfázást is okozhat az erős kánikulában. A cukrozott üdítők fogyasztása nem ajánlott, mert a cukor fokozza a vizelet kiválasztást, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy kiszáradjunk.

Páldy szerint az alkoholfogyasztásra is érdemes odafigyelni. Egy pohár sör még belefér, de előtte célszerű egy pohár vizet is meginni. A tömény szesz egyáltalán nem ajánlott, ahogy a kávéfogyasztást is mérsékelni kell.

Hűsítő italok:

Bazsalikomálom limonádé

Hmm....komálom, de komálom!:) Nagyon kellemes illat és ízélményt ad ez friss bazsalikommal és mentával ízesített limonádé. Azt vettem észre, hogy ahányszor kortyolok, szippantok egyet ...

2. Mit együnk?

Könnyű ételeket fogyasszunk, a doktornő szerint el kell felejteni a bablevest és a töltött káposztát. Fogyasszunk sok zöldségsalátát és friss zöldséget, például paradicsomot és uborkát. Húsok közül a hal és a csirke ajánlott ebben az időszakban.

Salátás kedvenceink:

Kevert saláta mustáros öntettel

A mustáros öntettel készített kevert saláta nem a legkönnyebb saláta, nem kalóriaszegény, viszont finom! A salátákra kevésbé fogékony gyerekek is szívesen eszik, náluk egyébként sem ...

Görög saláta 4.

A bazsalikom az olasz konyha kedvelt fűszere. Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került nemrég hozzánk. A kakukkfű pedig a francia konyha nélkülözhetetlen ...

Bazsalikomos saláta

Ezek az alapanyagok ott ültek a hűtőmben, és foglalták a helyet. Gyilkos gondolatom támadt, azonnal végeztem is velük. Isteni lesz az ebéd mellé.

3. Grillezésnél figyeljünk pár dologra

„Általános tűzgyújtási tilalom van érvényben június 20. óta. Ezt azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakó helyeken is.” - tájékoztatott minket Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A katasztrófavédelem ezért arra kér minden szabadban sütni-főzni vágyót, hogy a tilalom idejére tekintsenek el ettől. A szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi mulasztásra, vagy szándékosságra vezethető vissza.

A napos, meleg és kevés csapadékkal járó időjárás miatt a szabadtéri tüzek előfordulása ugrásszerűen megnőtt. A tűzoltókat idén már több mint 7500 ilyen esethez riasztották.A szóvivő megjegyezte, a saját kertjében – ha az nincs erdő vagy fásítás 200 méteres körzetében – mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat, vagy süthet szalonnát. Ilyenkor is érdemes azonban néhány szabályt betartani:

  • mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel el lehet oltani a tüzet,
  • egyetlen pillanatra se hagyjuk magára a tüzet,
  • ha feltámadna a szél, azonnal fejezzük be az égetést
  • ételkészítés után úgy oltsuk el a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha 5-10 centiméter földet vagy homokot szórunk rá,
  • lehetőleg ne alkalmazzunk szintetikus égésgyorsítókat, mert ezek veszélyesek és mérgező gázokat bocsátanak ki az égésük során, ami az ételünk ízét is minőségét is rontja.

Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Figyelem: ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

4. A strandon is be kell tartani néhány szabályt

Az óriási hőség elviselhetőbb a vízparton és medencében. Dr. Páldy Anna azt javasolja, étkezés után egy-két óráig ne menjünk vízbe, mert az étkezés után a hasi erek kitágulnak, ami vérnyomás esést okoz. A hirtelen hideg víz ezt a hatást még jobban fokozza. A dokornő a túlzott alkoholfogyasztástól is óva int a természetes fürdővizek mellett. Napozás után zuhanyzással hűtsük le a testünket, és a barnuláshoz használjunk megfelelő védőfaktorú fényvédő krémet. Felhevült testtel soha ne menjünk vízbe!!! Délelőtt 10 órától, délután 3-ig érdemes kerülni a napot és a napozást is.

5. Viseljünk bő szabású, világos dolgokat

A forró nyári napokon érdemes világos színű, bő szabású, természetes anyagból készült ruházatot viselni. Kerüljük a műszállas dolgokat! A fejről sem feledkezzük meg, viseljünk világos, széles karimájú fejfedőt, a szemünket pedig UV szűrős napszemüveggel védjük. Ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, akkor a ruha által nem takart bőrréteget kenjük be megfelelő fényvédő krémmel.

6. A nagy hőség a közlekedésre is hatással van

A kánikula során gyakrabban érezhetjük magunkat fáradtnak, kimerültnek, emiatt pedig türelmetlenebbek, feszültebbek, figyelmetlenebbek is lehetünk. Ha nem muszáj, akkor a legnagyobb melegben ne üljünk kocsiba. Amennyiben mégis elindulunk, és hosszabb útra megyünk, érdemes gondoskodni a megfelelő folyadékpótlásról, és gyakrabban kell pihenőt tartani. Gyermeket és házi állatot soha ne hagyjunk a kocsiban!!!

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...