Hallgasd az ízeket!

Tudtátok, hogy a négy alapíz erősebben érezhető, ha hozzá illő zenét hallgatunk étkezés közben? Mi nem. De a Sió Ízbontó kísérletének keretében ma kipróbáltuk. Kísérletezzetek velünk ti is!

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dzbont%C3%B3-j%C3%A1t%C3%A9k%20a%20Si%C3%B3val, 1,2,3,4,5,6,7 }

Az egyik legújabb, 2011 óta létező tudomány a multisense. Ahogy a neve is mutatja, az érzékszervek közötti kapcsolatot kutatja. Azt eddig is tudtuk, hogy a látás és szaglás hogyan függ össze, senkinek nem kell bemutatni a szaglás és ízlelés közötti csodálatos hidat. De tegnap reggelig mi sem tudtuk, hogy a hallás és az ízlelés között is van kapcsolat. A multisense argentin, brit és német kutatói azonban kimutatták, hogy az étkezés közben hallott különböző hangok kiemelhetik, vagy éppen elnyomhatják a négy alapízt: a sósat, édeset, keserűt és savanyút. Magyarországon a Sió Frissen Préselt kezdeményezésével indult meg egy átfogó, játékos kísérlet, amelyben bárki részt vehet, aki szereti az finom ízeket, a szép zenét, és van benne egy kis mókázásra való hajlam!

Kicsi a Bors, de erős >>

Ma reggel mi is megpróbáltuk az ízeket a hangokhoz kapcsolni. A Szerecsendió lakásétteremben a Sió szervezésével pompás reggelit kaptunk – a szervezők ügyeltek arra, hogy a sós, az édes, a savanyú és a keserű ízek is jelen legyenek az asztalon. A kóstoláshoz a zenét a junior Prima Primissima díjjal kitüntetett zongoraművész, Oláh Dezső szolgáltatta. Ő direkt erre az alkalomra komponálta meg a négy különböző ízt idéző muzsikákat. Egy-egy melódia alatt az alapízeket tartalmazó falatokat kóstolhattuk végig: lekváros croissant, gyümölcs és csokis párna képviselte édes ízt, lime-os-tonhalas szendvics a savanyút, kávé és grépfrút a keserűt, serrano sonka, kecskesajt és körözött a sósat. A falatozás közben egyetlen feladatunk volt: figyelni Dezső játékát, észrevesszük-e, melyik zene hozza ki leginkább a markáns ízeket. Érdekes volt megfigyelni a saját reakcióinkat, a kísérlet pedig már csak azért is megérte, mert ráébreszti az embert, mekkora öröm minden érzékszervünkkel az elfogyasztott ételre koncentrálni a szokásos, futás közben evés helyett. Ha valaki kedvet kapott a játékhoz, a Sió honlapján megteheti: nincs szükségünk másra, csak a négy alapízre és pár barátra. A kísérlet végén szavazhatunk, május végére pedig az is kiderül, hogy a „játékosok" melyik alapízt melyik hangmintához kötötték leggyakrabban. A szavazás lezárulta után DJ Titusz készít majd a legtöbb szavazatot kapott édes és savanyú hangmintából zenei produkciót. Tehát: játékra fel!

Bonts ízeket a Sióval! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...