Hallgasd az ízeket!

Tudtátok, hogy a négy alapíz erősebben érezhető, ha hozzá illő zenét hallgatunk étkezés közben? Mi nem. De a Sió Ízbontó kísérletének keretében ma kipróbáltuk. Kísérletezzetek velünk ti is!

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dzbont%C3%B3-j%C3%A1t%C3%A9k%20a%20Si%C3%B3val, 1,2,3,4,5,6,7 }

Az egyik legújabb, 2011 óta létező tudomány a multisense. Ahogy a neve is mutatja, az érzékszervek közötti kapcsolatot kutatja. Azt eddig is tudtuk, hogy a látás és szaglás hogyan függ össze, senkinek nem kell bemutatni a szaglás és ízlelés közötti csodálatos hidat. De tegnap reggelig mi sem tudtuk, hogy a hallás és az ízlelés között is van kapcsolat. A multisense argentin, brit és német kutatói azonban kimutatták, hogy az étkezés közben hallott különböző hangok kiemelhetik, vagy éppen elnyomhatják a négy alapízt: a sósat, édeset, keserűt és savanyút. Magyarországon a Sió Frissen Préselt kezdeményezésével indult meg egy átfogó, játékos kísérlet, amelyben bárki részt vehet, aki szereti az finom ízeket, a szép zenét, és van benne egy kis mókázásra való hajlam!

Kicsi a Bors, de erős >>

Ma reggel mi is megpróbáltuk az ízeket a hangokhoz kapcsolni. A Szerecsendió lakásétteremben a Sió szervezésével pompás reggelit kaptunk – a szervezők ügyeltek arra, hogy a sós, az édes, a savanyú és a keserű ízek is jelen legyenek az asztalon. A kóstoláshoz a zenét a junior Prima Primissima díjjal kitüntetett zongoraművész, Oláh Dezső szolgáltatta. Ő direkt erre az alkalomra komponálta meg a négy különböző ízt idéző muzsikákat. Egy-egy melódia alatt az alapízeket tartalmazó falatokat kóstolhattuk végig: lekváros croissant, gyümölcs és csokis párna képviselte édes ízt, lime-os-tonhalas szendvics a savanyút, kávé és grépfrút a keserűt, serrano sonka, kecskesajt és körözött a sósat. A falatozás közben egyetlen feladatunk volt: figyelni Dezső játékát, észrevesszük-e, melyik zene hozza ki leginkább a markáns ízeket. Érdekes volt megfigyelni a saját reakcióinkat, a kísérlet pedig már csak azért is megérte, mert ráébreszti az embert, mekkora öröm minden érzékszervünkkel az elfogyasztott ételre koncentrálni a szokásos, futás közben evés helyett. Ha valaki kedvet kapott a játékhoz, a Sió honlapján megteheti: nincs szükségünk másra, csak a négy alapízre és pár barátra. A kísérlet végén szavazhatunk, május végére pedig az is kiderül, hogy a „játékosok" melyik alapízt melyik hangmintához kötötték leggyakrabban. A szavazás lezárulta után DJ Titusz készít majd a legtöbb szavazatot kapott édes és savanyú hangmintából zenei produkciót. Tehát: játékra fel!

Bonts ízeket a Sióval! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...