Halat a kicsiknek!

Manapság gyakran találkozunk azzal az üzenettel, hogy a halfogyasztás egészséges. Mit is kell értenünk ezalatt és hogy érvényesíthejük a halak jó tulajdonságait kisgyermekünk étrendjében?

{node=1014}

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a halakat is húsféleségnek tekinthetjük. Jelentős a fehérje-, és fajtától függően, viszonylag alacsony a zsírtartalmuk. Magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, de ez okozza fokozott romlandóságukat is. A frissen vásárolt halat lehetőleg készítsük el még aznap vagy tisztítás után fagyasszuk le.

A halakat leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt ajánlják nap mint nap, legyünk azonban tisztában azzal, hogy ez elsősorban a tengeri halakra, a hazai kínálatból pedig a busára jellemző. Ez persze ne tántorítson el minket az édesvízi halak fogyasztásától sem.

Még több halfajtát itt találsz

Ma nincs egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy a kisgyermekek étrendjébe mikortól vezethető be a hal. Az óvatosabbak, a halak potenciális allergizáló hatása miatt 3 éves kor előtt nem ajánlják, mások korábban is kínálják. Mindenesetre erre az alapanyagra is igaz, hogy fokozatosan vezessük be a kicsi étrendjébe, és figyeljük, hogy nem vált-e ki allergiát.

Ma már itthon is széles kínálatból válogathatunk. Vásárolhatunk lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat, vajhalat, tőkehalat, harcsát, pontyot, busát... Vehetünk filét vagy ki is filézhetjük a halat magunk. A kisgyermek tányérjára soha ne kerüljön hal egyben vagy szeletben, mindig vizsgáljuk át alaposan a neki szánt falatokat, hogy biztosak lehessünk a szálkamentességben.

Gravlax

Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. ...

A friss halakból készíthetünk sűrű, mediterrán típusú halleveseket, ragukat, csőben sütve az egész családnak megfelelő egytálételeket. Ha nem tudunk elrugaszkodni a hazai halfogyasztás alapjául szolgáló rántott haltól, ha tehetjük, akkor se a bolti félkész halrudacskákat válasszuk, hanem készítsük el ezek otthoni változatát magunk. Gyermekünknek sütőben, bő zsiradék nélkül sütve. Süthetjük sütőben, sütőzacskóban, grillezhetjük kevés olajon, fűszerezzük változatosan.

Vörös tonhal steak

A METRO-ban vásárolva bukkantam rá a gyorsfagyasztott vörös tonhalra: Anova Gourmet néven fut a termék, Vietnámból származik, 5 tonhalsteaket tartalmaz egy kiszerelés. Ezentúl biztosan ...

Grillezett pisztráng

Sajnos nem vagyunk olyan szerencsés helyeztben, mint Ilidkó, akinek a közelében van egy pisztrángos. De most én is nagyon szép, friss halakra tettem szert. (Na, jó. Bevallom, azért nem ...

Illatos sókéregben sült makréla

Az egész halak elkészítésének egyik látványos módja a sókéregben való sütés. Az eredmény pedig szaftos, ízletes hal, melyet a sókéreg megóv a kiszáradástól. Mindenki kedve ...

Kapri- és olajbogyós tőkehal

Először is lecsós húst készítettem, és ahhoz rizs volt a köret. Rizst (babot, csicseriborsót, tésztát, stb.) pedig sosem egy evésre való adagot főzök. Szóval a gomb már megvolt, csak ...

A füstölt, adalékanyagokat, hozzáadott sót tartalmazó halkonzervek ne legyenek rendszeres részei a kisgyermek étrendjének! Ha mégis ezekhez nyúlunk, válasszuk a nem füstölt, nem túl fűszerezett változatokat.

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!