Hajtsd finomra! Hajtogatós falatok

A hétköznap a gyorsan elkészíthető nyalankságoké, a hét vége azonban nyugodtan lehet a hosszú elkészítést ígénylő nyalánkságok időszaka. Éljenek a hajtogatós sütik és pogácsák!

Gesztenyés croissant

A croissant tésztája vajas, többször hajtogatott kelt tészta. Egész jól viselkedett, mert még egy éjszakát is pihent a hűtőben, két hajtogatást követően. Egy újabb hajtogatásra, ...

A hajtogatós sütiknek sokan neki sem mernek állni, mondván túl nehéz, és úgysem sikerülne. Pedig a hajtogatós sütik, legyen szó hagyományos vagy leveles verzióról, egyáltalán nem nehezek – csak éppen időigényesek. Tulajdonképpen még ez sem teljesen igaz, hiszen nem kell állandóan a süteménnyel foglalkozni – csak fél óránként, óránként egyszer meghajtogatni. Ha betartunk pár szabályt, a legfinomabb hajtogatott sütit hozhatjuk össze – miért ne éppen ezen a hétvégén?

Az egyszerűbb változat

Végy egy kész leveles tésztát, töltsd meg tetszés szerint, és 20 perc múlva élvezheted. Természetesen nem erre gondoltunk. Az egyszerűbb hajtogatós falatok közé azok tartoznak, amelyeket csak önmagában kell hajtogatni, de a rétegek közé nem kell extra zsiradék, például vaj vagy háj. Általában töltetlen, élesztős tésztáról van szó, melyet az tesz igazán omlóssá, hogy pihentetési ideje alatt többször meghajtogatjuk, majd tovább kelesztjük. Ettől a tészta levegős lesz – fogyasztáskor rétegenként szét tudjuk szedni. Ebből a fajta tésztából főleg klasszikus pogácsákat készítünk. Hogyan nem ronthatjuk el?

  • Ügyeljünk arra, hogy az élesztő friss legyen – ha a tészta nem kel meg, a levegő sem marad meg a rétegek között.
  • Tartsuk be a pihentetési időket! A tésztának szüksége van arra, hogy a gyúrás után kissé „magához térjen"!
  • Minél többször hajtogatjuk meg, annál rétegesebb lesz a tésztánk. Az alapszabály az, hogy legalább háromszori hajtogatás szükséges!
  • Ügyeljünk a hajtogatás irányára! Jegyezzük meg, hogyan kezdtük, és a következő hajtogatásnál is azt kövessük – ha össze-vissza hajtogatjuk, saját munkánkat rontjuk el.

Isteni tésztarakottasok vasárnapra >>

Hajtogatós pogácsa

Ez egy generációnként változó recept, és nálam ízre-állagra A POGÁCSA, csupa nagybetűvel.  Dédnagymamám még csak zsírral készítette, nagymamám kifejlesztette a margarinos ...

Káposztás pogácsa 2.

A káposzta lereszelése és megpirítása elég macerás dolog. Legjobb, ha van időnk, több adagot előre elkészíteni. Jól bírja a mélyhűtést. Felhasználhatjuk többféle sós ...

Kicsit még bonyolítjuk!

Ha már biztos kézzel készítünk hajtogatós tésztát, jöhet a kicsit bonyolultabb falat: amikor a tésztát valamilyen zsiradékkal is megkenjük. Ez lehet háj, értelemszerűen hájas sütihez, vaj a leveles tésztához, esetleg zsír vagy tepertőkrém egy bonyolultabb pogácsához. Ezeket a sütiket sem ördöngösség elkészíteni, de előfordulhat, hogy hiába kezdünk neki reggel, csak estére lesz kész a finomság. Hájas tésztából érdemes egyszerre többet készíteni, hiszen nagyon jól bírja a fagyasztást. Ha erre esik a választásunk, sajnos a háj tisztításával is meg kell küzdenünk, ami plusz 1-2 órát is jelenthet. De ha megvan a tésztánk, tölthetünk bele lekvárt, gesztenyekrémet, sós tölteléket, és egy isteni hájas pogácsa is készülhet belőle. A vajas tésztából készíthetünk croissant-t, szerelmes levelet, de egy házi krémesnek is tökéletes alapja lehet. Hogy mire ügyeljünk?

  • Akár hájjal, akár vajjal, akár zsírral dolgozunk, csak akkor álljunk neki, ha nagyon hideg.
  • Gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk melegétől és a súrlódástól könnyen melegszik, és akkor használhatatlan lesz.
  • Pontosan dolgozzunk! Ha túl sok/túl kevés a zsiradék vagy nincs megfelelően becsomagolva az alaptésztába, nem lesz szép leveles a tésztánk!
  • A kész, formázott sütit csak forró sütőbe tegyük! Ha nem elég meleg, a zsiradék megmelegszik, eláztatja a tésztát és kifolyik – így hiába dolgoztunk.

A hájas sütik kora >>

3 in 1 pogi

Nelli mama kapta ezt a receptet egy kolléganőjétől, miután meséltük neki, hogy milyen finomat készített egyszer egy vidéki idős néni az egyik tévéműsorban. Nem csalódtunk benne! ...

Tökéletes croissant (Croissant 3.)

A receptet a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában találtam. Csináltunk már korábban is croissant, más recept alapján, és mindig elégedettek voltunk az eredménnyel. De ez a recept ...

Kráfli

Hájas tésztából készült, porcukorba forgatott édes sütik a kráflik. Természetesen ezt is a nagymamám konyhájában tanultam.

Krémes házi leveles tésztából

Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...