Ha nyár, akkor gyümölcshab!

Gyümölcshab, hmm... Kevés nyári nap telt el nélküle gyerekkoromban. Unokáim sem mondanak rá nemet, de leselkedik egy hívatlan vendég is, a szép nevű "Szalmon Ella".

{node=145689}

Valamikor réges-régen… Szóval, amikor gyerek voltam, folyamatosan érett valamilyen finom gyümölcs a kertünkben. A habkorszak az eperrel indult, majd következett a málna, a ribizli, a meggy, a szeder – mind-mind kiváló alapanyag. És persze, ha épp arra támadt kedvem, anyámmal felkerekedtünk, és mivel a kertünk végén kezdődött az erdő, a tisztáson illatos szamócát szedtünk.

Most már kertem sincs, nemhogy erdő a végében, vannak viszont unokáim, akik habot követelnek. Talán túl sokat meséltem nekik a régi nyarakról… A kisebbiknél a Mazsola mesefilm is ráerősített a habkívánalomra, Manócska ugyanis málnahabbal vendégelte meg Egérkét, és persze Tádét és Mazsolát. Így megkaptam a rendelést a málnahabra. Naná, hogy igent mondtam. Majd több tojásból készítem, és én is nosztalgiázom egy kicsit.

Villámgyors eperhab

Nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet! Főzésben kezdő anyukák is bátran ajánljuk ezt az eperhabot, ugyanis gyerekjáték az elkészítése. Szinte bármely idény-gyümölcsből ...

Márványos mangóhab

Pillanat-desszert; készíthető más gyümölcsből is. Egy régi receptem aszalt szilvával írja; abban a szilvákat kis vízzel puhára főzzük, hűtjük, turmixoljuk, fahéjjal ízesítjük, ...

Igen ám, de azóta nagyot változott a világ, legalábbis, a nyers tojás használatát illetően. Nos, itt jön a képbe „Szalmon Ella”, vagyis a szalmonella baktérium. Sok minden tudható róla, a legfontosabb, ami beárnyékolja a nyári habkorszakot, hogy nagyon szereti a tojást és a meleget, és ha ez a két feltétel adott, vígan szaporodik. Ha az ételeinkbe kerül, gyötrő hasfájást, hányást, hasmenést okoz. Igaz, 70 fok fölött elpusztul, de főtt tojásból még én sem tudok habot varázsolni.

Az amúgy pofonegyszerű recept – tojásfehérje, cukor, gyümölcs – elkészítése bonyolult feladványnak tűnt. Az első, amit tudtam, hogy csakis friss, ép, tiszta héjú tojás jöhet szóba. Még emlékszem, anyám mindig azt mondta, többet árt, ha csak lelögybölöm vízzel a tojást, mert azzal feloldom, elkenem a rajta lévő szennyeződést, és a feltörésnél én juttatom be a héjon levő baktériumokat a belsejébe. Szóval alapos tisztítás, majd szárazra törlés! Mindez közvetlenül a felhasználás előtt! Mosott héjú tojást ne tároljunk a hűtőben sem! És a legfontosabb: megbízható helyről kell beszerezni! Ilyenkor jól jön egy ismerős zöldséges, őstermelő, de áruházakban is kapható fertőtlenített, szalmonellamentes tojás.

Málnahab

Az egyik kedvenc nyári édességem, szoktam még piros ribizliből is készíteni. A lényeg, hogy savanykás, fanyar gyümölcsöt használjunk hozzá.

Málna fagylalt

Az fagylaltgépemet felavatandó készült ez a málnás fagyi. Tökéletes kezdet, biztató jövő elé néz a konyhámban a szerkenytű:-).

Végül simán ment minden, a maradék tárolása sem vetett fel újabb megoldandó kérdéseket, mert az isteni málnahab mind elfogyott – a tojássárgájákat kevés porcukorral keverték ki unokakuktáim, de a tetejére nem jutott, mert hogy-hogy nem, időközben valahogy „elkopott” –, és semmi bajt nem okozott. Nyáron pedig, amúgy sem árt a nagy meleg miatt fokozottan figyelni a higiénére – nemcsak „Szalmon Ella” miatt!

Szóval a habparti folytatódik – legalábbis nálunk!

Mari nagyi

Könyv a NoSalty nagyijától

Még több édes krémért kattints ide!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...