„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!”

A borvidékeken Vince-napon nem ritka látvány, hogy a szőlészek hurkát, kolbászt akasztanak a szőlősorok végén a tőkékre. Sőt pappal érkeznek, aki megáldja a szőlőt, a leendő termést és a bort, jó időjárást kér a szőlőnek az égiektől.

Disznótoros receptek itt >>

Szent Vince vértanúnak nem volt sok köze a borhoz, és több magyarázat szerint a neve miatt lett a borászok védőszentje, mert a latin vinum szóhoz hasonlít a neve. A népszokás elég régre nyúlik vissza, a 15. századból már van írásos emléke a különböző Vince-napi szokásoknak. Az is valószínű, hogy egyszerűen a vértanú napjához kötötték a tél elmúlását is. Főként az összetartó közösségeknél, ahol a faluhoz szőlőhegy is tartozott, és mindenkinek volt présháza, a gazdák disznótoros étellel is megvendégelték egymást.

Májas és véres hurka

Ez a recept nem egy háromfős család vacsija. Ez itten kérem, egy komplett disznó „feldolgozásának” végeredménye, úgyhogy pontos arányokat és súlyokat nem mindig tudok mondani, ezt a ...

Ha nem bízzuk a véletlenre meg a szerencsére, a termést „befolyásolni” is lehet. Amilyen hosszú hurkát-kolbászt kötünk a tőkére, olyan hosszú, s amilyen nagy disznósajtot, olyan telt lesz a szőlőfürt. Sőt, van aki bort is ás el a tőkék közé.

Ha trükközni kell...

Házi disznósajt Eperjeskéről

Tudom, a gulyáskrémet és a leveskockát nem mindenki kedveli, de ott, ahol ezt a disznósajtot készítettük, évente 8 disznót vágnak. Ők így készítik, és nagyon finom, bizton ...

Véres pite disznótorra

Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. ...

Házi kolbász

Ha uncsi a bolti, sok adalékanyagos húskészítmény. Sikerült saját képet szerezni, még anyáéknál maradt 1 szál kolbász. Aki szereti csípősebben, tehet bele több csípős ...

Sült kolbász

Csak akkor készítjük itthon is, amikor igazán finom, házi készítésű sütnivaló kolbászhoz jutunk. Különben marad a vásárcsarnok sütödéje...

„Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod.” Ha Vince-napon nincs fagy, süt a nap és olvadni kezd, jó évre számíthatnak a gazdák. (Nem ijedtek meg, ha Vince-napon nem csordult meg a jég, az élelmesebbek ilyenkor egy vödör vizet öntöttek a présház tetejére.) Jó jelnek számít az is, ha a megvágott szőlővessző levet enged. Az igazán szakaavatottak a különböző szőlőkből fajtánként levágnak néhány vesszőt, vízbe teszik, és kihajtatják a szobában, később a mennyiséget és a minőséget is megjósolhatják a hajtás nagyságából.

A mondás úgy tartja!

Január 22-e a borásztársadalom ünnepe. Ilyenkor borászok és szőlészek megszenteltetik a szőlőket, áldást kérnek, meglocsolják borral a tőkéket. Vince-vessző vágásával megjósolják a termést a következő évre. Pincéről pincére járva meglátogatják egymást, megkóstolják a másik borát, és áldomást énekelnek. A szőlőtermesztők és boros gazdák védőszentje Szent Vince. A hagyomány úgy tartja, hogy mivel eltelt már a tél fele, ezen a napon kezd elmúlni is. Az ünnepségek és a népszokások a szőlőszenteléssel kezdődnek. A pap áldást kér istentől, hogy a gazdának jó termése legyen, majd szentelt vízzel, máshol megszentelt borral meglocsolja a földet.

Miért is a Vince?

{ RKÉP =72918,3}

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...